Black Sea Oil&Gas a început exploatarea gazelor din Marea Neagră. Virgil Popescu: Romgaz va prelua în cel mai scurt timp perimetrul de la Exxon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
exxon

Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunţat că România va avea gaze şi din alte surse iarna viitoare, deoarece exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja, de către cei de la compania Black Sea Oil&Gas.

„România va avea gaze şi din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagră. Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja, de către cei de la compania Black Sea Oil&Gas. Se fac deja teste pentru a introduce prima moleculă de gaz în sistemul naţional de transport. Începând de anul acesta vom avea un miliard de metri cubi de gaze în plus. Cei de la Romgaz vor finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la cei de la Exxon. Prin această tranzacţie, cei de la Romgaz preiau şi tehnologia şi contractele aferente pentru începerea lucrărilor, ca în 2026 să avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România”, a scris Virgil Popescu, marţi pe Facebook.

Ministrul Energiei a adăugat că „pentru a nu lăsa ca propaganda să inducă o serie de temeri vreau să atrag atenţia asupra faptului că perimetrul offshore Neptun Deep nu se află în zona care a făcut obiectul procesului dintre România şi Ucraina cu privire la Insula Şerpilor”. 

Consiliul de Administraţie al Romgaz va aproba, marţi, în consiliul de administraţie, noul contract cu ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră, după ce tranzacţia a fost blocată de apariţia unor taxe. Acum, compania americană va prelua aceste taxe, ceea ce va debloca achiziţia de către Romgaz a participaţiei de la Exxon în proiectul Neptun Deep de extracţie a gazelor din mare, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu, la Prima TV. El a spus că astfel va fi deblocată şi legea offshore, care va fi aprobată în această sesiune parlamentară.

„La sfârşitul anului trecut trebuia semnat contractul dintre Romgaz şi ExxonMobil. Au apărut nişte probleme legate de nişte taxe pe care ar fi trebuit să le plătească Romgaz. S-au continuat negocierile cu ExxonMobil, care au fost de bună credinţă şi s-a finalizat şi această negociere. Şi dacă aceste taxe se vor plăti, le va prelua compania americană. Mâine (astăzi, n.r.) în consiliul de administraţie al Romgaz se aprobă aceste modificări la contractul de achiziţie şi urmează… Romgaz va cumpăra această parte de 50% din Neptun Deep”, a declarat ministrul Virgil Popescu. Ministerul Energiei este acţionar majoritar la Romgaz.

În paralel va merge şi legea offshore, potrivit lui Virgil Popescu.

„Am avut o discuţie săptămâna trecută în coaliţie. Suntem convinşi că în perioada următoare veţi vedea în Parlament şi legea offshore. Noi ne-am asumat că în această sesiune parlamentară scoatem legea offshore. Scoaterea gazelor din Marea Neagră a început deja. Cei de la Black Sea Oil and Gas au început. Vom avea în acest an primele gazE. Vom avea 1 miliard de metri cubi în plus de gaze în sistemul naţional de transport, anul acesta”, a spus ministrul, potrivit Economedia.

În ceea ce priveşte zăcământul Neptun Deep, mai devreme de 2026 el nu va putea fi operaţionalizat, spune ministrul.

În ceea ce priveşte distribuţia profiturilor din exploatarea gazelor între stat şi investitorii privaţi, ministrul Virgil Popescu a declarat: „Eu sunt de acord cu declaraţia preşedintelui PNL Florin Cîţu, cu 60% pentru statul român şi 40% pentru investitori străini”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite