Rochia Maşei, purtată de Oana Pellea, şi rochia lui Zoe, purtată de Mariana Mihuţ, vândute la licitaţie în FNT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Margareta Pâslaru, Emilia Popescu, Mircea Diaconu, Marina Constantinescu sunt doar câteva dintre personalităţile care s-au aflat sâmbătă, la prânz, la sediul Galeriilor Artmark, acolo unde a avut loc o licitaţie inedită, organizată de Festivalul Naţional de Teatru.

55 de obiecte, cu preţuri pornind de la 50 de euro, au fost scoase la vânzare ieri în cadrul licitaţiei organizate la sediul Galeriilor Artmark. Obiectele au aparţinut unora dintre cei mai iubiţi actori, printre care ceasul lui Amza Pelea, rochia Maşei, purtată de Oana Pellea, în spectacolul „Trei surori”, în regia lui Alexandru Darie, costume de scenă aparţinându-i lui Victor Rebenciuc, cizmele lui Marcel Iureş, brăţara Maiei Morgenstern, rochia lui Zoe, purtată de Mariana Mihuţ, în celebrul spectacol „O scrisoare pierdută” în regia lui Liviu Ciulei, pipa şi portţigaretul lui Cornel Todea, rochiile purtate de Valeria Seciu în diverse spectacole ale Cătălinei Buzoianu, fotografii cu valoare sentimentală, purtând semnături ale artiştilor...

Pentru prima oară în decursul celor 24 de ediţii, Festivalul Naţional de Teatru a organizat o astfel de licitaţie cu diferite obiecte de artă, obiecte personale sau artefacte-mărturii ale activităţii teatrale, oferite de către artişti de seamă ai momentului. Sumele strânse din vânzarea acestor obiecte, în cadrul programului „Dăruind vor dobândi” vor fi donate programului UNITER – Campania Naţională „Artiştii pentru artişti”.

Printre obiectele adjudecate se numără rochia lui Zoe, purtată de Mariana Mihuţ, achiziţionată contra sumei de 200 de euro, rochia Maşei, purtată de Oana Pellea, tot contra sumei de 200 de euro, un termometru de perete cu fotografia Irinei Petrescu, achiziţionat cu 20 de euro, un autoportret a lui Horaţiu Mălăele, cumpărat cu 200 de euro, o Schiţă de costum pentru spectacolul „Maestrul şi Margareta”, de Mikhail Bulgakov, în regia Cătălinei Buzoianu, 1981, realizată de Lia Manţoc şi achiziţionată cu 250 de euro, adică dublu faţă de preţul de pornire, care a fost 120 de euro şi multe altele.

Pentru cele mai multe dintre obiectele achiziţionate, cumpărătorii au plătit preţul de pornire, dar eu existat şi excepţii, una dintre ele fiind afişul spectacolului „Artişti pentru artişti”, 2013, cu semnăturile olografe ale artiştilor pentru care s-a plătit suma de 500 de euro, preţul de pornire fiind 200 de euro.

Mult dintre obiecte există încă pe site-ul Artmark , unde pot fi trimise în continuare oferte post-licitaţie.

Lider al pieţei de artă din România, Casa de Licitaţii ArtMark este primul organism de acest gen din ţară ce funcţionează la standarde internaţionale, cu o activitate susţinută de peste 100 de licitaţii, scoţând la vânzare în cei şase ani de activitate aproximativ 10.000 de obiecte de artă şi de colecţie.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite