Cum a ajuns ruină o capodoperă arhitecturală: în vizită la conacul Chiroiu, un proiect pe cale să prindă din nou viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de capodopere arhitecturale din întreaga ţară, adevărate comori de patrimoniu ale României, se află într-o avansată stare de degradare. www.wall-street.ro vă propune o vizită virtuală în satul Condeeşti, foarte aproape de oraşul Urziceni, acolo unde se află conacul Chiroiu, unul dintre cele trei conace concepute de arhitectul Paul Smarandescu.

Familia Chiroiu apare la inceputul secolului XX ca una dintre marile familii de mosieri ialomiteni, detinatoare a numeroase domenii intinse. Odata cu aplicarea Reformei Agrare din anii 1920, mosierii Chiroiu aplica una din tacticile comune pentru a pastra in familie terenul - subimpartirea acestuia catre rude. Astfel, apare necesitatea construirii mai multor resedinte, pe fiecare dintre noile formate mosii.

Din ansamblul initial construit de familia Chiroiu, in anul 1920, se mai pastreaza doar conacul. Ansamblul a fost nationalizat de comunisti si transformat in sediul C.A.P. Unicul mostenitor al familiei Chiroiu a renuntat la restituirea in natura a proprietatii. In acest fel, fostul proprietar a cumparat de la Consiliul Local Barcanesti conacul si un teren de 1 hectar.

Citiţi continuarea articolului pe www.wall-street.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite