Top zece cărţi Editura Trei de luat în vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romane care explorează teme profunde, păcatul, izbăvirea, dragostea, răul şi condiţia umană, personajele aflate în criză existenţială se regăsesc în titlurile propuse de Editura Trei pentru lectură în această vară. Adevarul.ro publică un top zece al unor cărţi incitante, multe în genul thriller, propuse de editură.


1.    Volumul Ziua în care am învăţat să trăiesc, semnat de Laurent Gounelle şi publicat în colecţia Fiction Connection, este, aşa cum a afirmat şi „Le Parisien”, „o lecţie despre fericire”. În Franţa, acest roman s-a vândut în nu mai puţin de 450.000 de exemplare, demonstrând succesul lui şi priza pe care a avut-o la public.
De la început şi până la sfârşit, fiecare pagină scoate la iveală firea sensibilă a autorului, care obişnuia în copilărie să se refugieze în lectură. Laurent Gounelle îşi dezvăluie propria reţetă a fericirii prin intermediul mai multor personaje masculine, Jonathan fiind cel principal. Trecut bine de 30 de ani, despărţit şi cu o fetiţă, Chloe, pe care o vede doar o dată la două săptămâni, Jonathan nu poate spune despre el că este cel mai fericit bărbat de pe pământ. Mai mult, are o afacere împreună cu fosta lui soţie, Angela, şi cu un prieten, Michael, iar faptul că astfel are ocazia să-şi revadă constant soţia îl face să spere, în secret şi totodată inconştient la împăcare.
Ritmul în care Jonathan îşi duce viaţa se schimbă radical într-o duminică în care se plimba pe faleză în San Francisco. O ghicitoare se oferă să-i citească viitorul în palmă, el intră amuzat în joc, dar verdictul femeii va pica precum un trăsnet şi, astfel, îi va schimba modul în care se raportează la lume, trăieşte şi inclusiv ia decizii de business. Jonathan începe să facă zilnic mici gesturi care au însă un impact major în viaţa celorlalţi. „Dacă fiecare dintre noi ar fi conştient de imensa valoare pe care o are, întreaga lume s-ar schimba radical”, afirmă cu tărie autorul, spre finalul romanului.

2.    Roman al lui Jo Nesbo, Fiul, publicat în colecţia Fiction Connection, şi-a cules deja, pe plan internaţional, laurii aprecierii celor mai autorizate voci. Scriitor tradus deja în 50 de limbi, cu vânzări de peste 40 de milioane de volume în toată lumea, Jo Nesbo a surprins cititorii şi critica prin ultimul volum lansat pe piaţă. „Nesbo merită să fie încoronat regele tuturor scriitorilor de crime thriller” scria publicaţia Sunday Express, în timp ce Mail on Sunday aprecia că „Nesbo nu dă greş niciodată când vrea să spună o poveste puternică - iar Fiul este una dintre cele mai mari reuşite ale sale.”
Considerată una dintre cele mai complexe cărţi semnate de scriitorul norvegian, bestsellerul „Fiul” este o poveste despre trădare şi răzbunare, despre secrete păstrate cu grijă, care schimbă destine în momentul când ajung sub lumina adevărului.  „Am vrut să construiesc o poveste în jurul ideii unui Dumnezeu răzbunător, atotputernic, care judecă şi decide cine trăieşte şi cine moare” a declarat Jo Nesbo pentru site-ul canadian de stiri „The Star”. Intuiţia nu l-a înşelat pe autorul norvegian. Ideea de a construi un thriller care explorează zone întunecate ale psihicului uman şi totodată foloseşte simbolism religios a fost apreciată de critici şi cititori. „Simbolismul religios oferă o aură profundă acestui roman pasionant; personajele aflate în criză existenţială te emoţionează, iar talentul cu care e spusă povestea te face să nu te poţi opri din citit” scria Wall Street Journal. Nu în ultimul rând însă, romanul „Fiul” conţine şi o paralelă cu un episod dureros din viaţa scriitorului, mai precis o dezvăluire şocantă despre tatăl său.

3.    Cu Cerul roşu al amiezii, Simon Sebag Montefiore încheie Trilogia Moscova, din care mai fac parte Saşenka şi Într-o noapte de iarnă. Este o poveste de dragoste tulburătoare într-o Rusie devastată de război.
Încarcerat în Gulag pentru o crimă pe care nu a comis-o, Benia Golden se alătură unui batalion disciplinar alcătuit din cazaci şi condamnaţi, ce urmează să lupte împotriva naziştilor. Într-o zi caniculară din iulie 1942, el şi camarazii lui sunt trimişi într-o misiune sinucigaşă în spatele liniilor inamice.
Alternând între bătăliile la care ia parte Benia pe câmpiile din sudul Rusiei şi planurile pe care le trasează Stalin la Kremlin, între povestea de dragoste a lui Benia cu o infirmieră italiană şi aventura fiicei lui Stalin cu un jurnalist aflat şi el pe Frontul de Est, romanul lui Montefiore este o poveste plină de pasiune şi curaj, în care supravieţuirea e o luptă de zi cu zi, trădarea e omniprezentă, iar moartea pândeşte la fiecare pas.
4.    Comisarul danez Niels Bentzon revine într-un thriller palpitant şi ingenios, care nu doar că te ţine cu sufletul la gură, dar îţi şi dă de gândit: Ucigaşul renăscut de A. J. Kazinski.
Ucigaşi în serie, psihopaţi, violatori — cei mai periculoşi infractori din Danemarca sunt închişi la Sikringen, secţia de psihiatrie a celei mai sigure închisori din ţară. Christian Paludan, psihiatrul secţiei, este găsit mort într-o toaletă, otrăvit cu cucută. Sinucidere sau crimă? Poliţiştii nu au nicio pistă. Nimeni nu ştie nimic. Nimeni nu vrea să vorbească. Pentru a elucida misterul, Niels Bentzon este introdus sub o identitate falsă în secţia de psihiatrie. Deţinuţii şi personalul îl consideră un criminal periculos. Bentzon îşi începe investigaţia, dar planul său îndrăzneţ se transformă curând într-un angajament care sfidează moartea.

5.    Tinerii cititori au aşteptat cu nerăbdare să descopere un nou capitol din captivanta poveste a familiei Royal, iar în Palatul de hârtie, Erin Watt  le-a recompensat aşteptarea. Ella Harper a ţinut piept tuturor greutăţilor pe care viaţa i le-a scos în cale. E puternică, perseverentă şi dornică să facă tot ce-i stă în putinţă ca să-i apere pe cei pe care îi iubeşte. Însă provocarea de a-şi cunoaşte tatăl de mult dispărut şi de a-l salva pe iubitul ei, a cărui viaţă este în pericol, s-ar putea să fie prea mult pentru Ella.
Reed Royal e un adolescent impulsiv, care îşi face deseori dreptate cu pumnii. Însă înclinaţia de a rezolva toate problemele prin violenţă se întoarce în cele din urmă împotriva lui – este acuzat de o crimă pe care nu a comis-o. Dacă vrea să se salveze nu doar pe el, ci şi pe iubita lui, va trebui să-şi depăşească trecutul chinuit şi reputaţia pătată. Mărire, decădere şi răzbunare. Povestea familiei Royal e o călătorie pasionantă, care te va ţine cu sufletul la gură.

6.    Cum să (nu) mă vezi spune o poveste care îi va înduioşa pe toţi cei care şi-au dorit să fie altcineva, care s-au simţit singuri într-o cameră plină de oameni sau care au simţit că sunt lăsaţi pe dinafară. Sharon Huss Roat explorează impulsul de a-ţi confecţiona o personalitate digitală îmbunătăţită şi disperarea celor care caută să-şi facă noi cunoştinţe cu ajutorul reţelelor de socializare. Vicky Decker şi-a perfecţionat arta de a trece neobservată, străbătând culoarele liceului fără să atragă atenţia nimănui altcuiva în afară de prietena ei cea mai bună, Jenna. Dar când Jenna se mută, izolarea lui Vicky devine insuportabilă. Aşa că se hotărăşte să-şi inventeze o viaţă socială: descarcă fotografii de-ale altora şi, după ce îşi adaugă imaginea în ele cu ajutorul Photoshop-ului, le postează pe contul ei de Instagram — ViCurioasa. Obţine rapid mulţi followeri, aşa că hotărăşte să facă şi mai multe astfel de fotografii. Pe măsură ce numărul followerilor creşte, îşi dă seama că îşi poate crea o viaţă întreagă fără ca măcar să iasă din camera ei. Dar, în acelaşi timp, înţelege că sunt mulţi oameni care se simt la fel — #singuri şi #ignoraţi în viaţa reală.

7.    Ura cu care loveşti este o poveste necesară, o poveste importantă. Angie Thomas a scris un roman uluitor, intens şi răvăşitor. Starr Carter este o adolescentă de şaisprezece ani care se mişcă între două lumi: cartierul sărac în care locuieşte şi liceul cu pretenţii pe care îl frecventează în suburbii. Echilibrul instabil în care se află aceste lumi se spulberă în clipa când Starr este martoră la împuşcarea mortală de către un poliţist a celui mai bun prieten al ei din copilărie, Khalil, care nu avea nicio armă asupra lui.
În scurt timp, moartea lui Khalil se transformă în subiect de ştiri la nivel naţional. Unii îl etichetează drept infractor, alţii spun chiar că ar fi fost traficant de droguri. Protestatarii încep să iasă pe străzi în numele lui Khalil. Câţiva poliţişti, dar şi cel mai influent traficant local încearcă să-i intimideze pe Starr şi familia ei. Toată lumea vrea să ştie un singur lucru: ce s-a întâmplat cu adevărat în noaptea aceea? Iar singura persoană care poate să răspundă la întrebare este Starr.
Filmul bazat pe acest roman va avea premiera mondială în toamna acestui an.

8.    Supermodelul internaţional şi actriţa Cara Delevingne ne oferă un tulburător roman de debut despre prietenie, identitate şi caracterul înşelător al aparenţelor: Mirror, mirror. Cara Delevingne este una dintre cele mai influente femei din generaţia ei. Născută la Londra, Delevingne a devenit celebră în 2009, primind titlul de „Modelul anului“ la British Fashion Awards în 2012 şi 2014. Cariera de actriţă şi-a început-o cu un rol în Anna Karenina, după care a fost distribuită în filme precum Oraşe de hârtie (ecranizare după romanul lui John Green, publicat la Editura Trei în 2014), Brigada sinucigaşilor, Valerian şi oraşul celor o mie de planete şi Life in a Year, care va avea premiera în 2018. Mirror, Mirror este romanul ei de debut.
Red, Leo, Rose şi Naomi sunt nişte inadaptaţi. Red are o mamă alcoolică şi un tată mereu absent. Leo are un frate care îl ademeneşte într-o lume întunecată şi violentă. Rose încearcă să uite de suferinţele trecutului apelând la aventuri şi alcool. Naomi fuge de acasă, căutând libertatea pe care pare să n-o găsească nicăieri. Cei patru prieteni se simt singuri împotriva tuturor, până când înfiinţează împreună o formaţie, Mirror, Mirror – propria lor familie, singurul loc unde pot fi cu adevărat ei înşişi.
Apoi Naomi dispare şi e găsită aproape moartă în Tamisa, iar poliţia crede că a fost o încercare de sinucidere nereuşită. Dar după ce o serie de indicii îi face să se îndoiască de ipoteza poliţiei, Red, Leo şi Rose sunt nevoiţi să se confrunte cu propriile lor frici şi secrete întunecate. E o călătorie care le va bulversa lumea. Nimic nu va mai fi la fel, pentru că, odată spartă, o oglindă nu mai poate fi reparată.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă


9.    Cartea fenomen „12 Reguli de viaţă – Un antidot la haosul din jurul nostru” a celebrului psiholog clinician Jordan Peterson a apărut la ultima ediţie a Târgului de carte Bookfest. Una dintre cele mai influente şi controversate personalităţi ale momentului, Peterson are peste 1 milion de abonaţi pe canalul său de YouTube şi peste 50 de milioane de vizualizări, la clipurile sale, iar „12 Reguli de viaţă – Un antidot la haosul din jurul nostru” a devenit nr. 1 cea mai vândută carte pe site-ul Amazon.
„Stai drept şi trage umerii înapoi”, „Compară-te cu cel ce erai tu în trecut, nu cu altcineva din prezent”, „Nu-ţi lăsa copiii să facă lucruri care te vor enerva”, „Fă-ţi ordine în propria casă înainte de a judeca lumea”, „Spune adevărul – sau cel puţin nu minţi”, „Porneşte de la premisa că s-ar putea ca persoana pe care o asculţi să ştie ceva ce tu nu ştii”,  „Când întâlneşti o pisică pe stradă, mângâi-o” sunt doar câteva dintre regulile propuse de autor, acestea reprezentând în opinia lui calea de a crea un echilibru în noi şi în jurul nostru.
Cu un stil foarte direct, surprinzător şi cu mult umor, Peterson vorbeşte în „12 Reguli de viaţă” despre disciplină, libertate, aventură şi responsabilitate, concentrând aceste concepte filosofice sub forma a 12 principii practice, cu un conţinut profund.

10.    Pe 17 mai 2014, amiralul William H. McRaven s-a adresat absolvenţilor Universităţii din Austin în ziua acordării diplomelor. Inspirându-se din sloganul universităţii – „Ce începe aici schimbă lumea" – el le-a împărtăşit celor prezenţi cele zece principii pe care le-a învăţat în timpul antrenamentelor pentru trupele U.S. Navy Seal, care l-au ajutat să depăşească dificultăţile întâmpinate nu numai în cursul pregătirii şi îndelungatei sale cariere militare, dar şi în întreaga lui viaţă. Apoi a explicat că oricine poate folosi aceste lecţii fundamentale pentru a se schimba pe sine şi lumea în care trăieşte.

Discursul amiralului McRaven a devenit viral, cu peste 10 milioane de vizualizări. Dezvoltând cele zece învăţături prezentate în discurs, McRaven relatează în volumul Fă-ţi patul întâmplări din viaţa lui şi a oamenilor pe care i-a cunoscut în timpul serviciului militar, care s-au confruntat cu situaţii dificile şi au luat decizii dure cu hotărâre, compasiune, onoare şi curaj. Scrisă cu multă modestie şi optimism, această carte atemporală oferă sfaturi practice, simple, dar înţelepte, şi cuvinte de încurajare care îi vor inspira pe cititori să înveţe şi din cele mai întunecate momente ale vieţii.
 

Imagine indisponibilă
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite