S-a deschis Gaudeamus 2016: „Am văzut o carte cu Donald Trump“ VIDEO
0Miercuri, s-a deschis oficial Târgul de Carte Gaudeamus, care o are ca ţară invitată de onoare pe China, prezentă cu un stand superb. Fraza din titlu a fost rostită de un băiat de numai zece ani, care se adresa entuziasmat grupului de prieteni cu care venise să savureze cărţile din târg încă de la deschidere. Pică bine, pentru că la deschidere s-a anunţat că invitatul ediţiei din 2017 vor fi Statele Unite ale Americii.
UPDATE: Ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm, a declarat, miercuri, în prima zi a Târgului Gaudeamus, potrivit Radio România Cultural (RCC), că îşi doreşte ca anul viitor, SUA, în calitate de invitat de onoare, să exploreze ”legăturile între literatura română şi cea americană”.
”În urmă cu câteva luni, Preşedintele Miculescu mi-a scris şi m-a întrebat dacă Statele Unite ar vrea să fie ţară invitată de onoare la ediţia din 2017 a târgului. L-am sunat pe Preşedintele SUA pentru a discuta şi apoi am avut oportunitatea de a merge la Washington pentru a mă asigura că vom avea sprijin pentru participarea SUA la ediţia de anul viitor a târgulului. Şi am hotărât, având în vedere reputaţia internaţională a târgului, că ar fi o onoare pentru Statele Unite să participe anul viitor şi sperăm să avem o contribuţie puternică la ediţia din 2017”, a spus Hans Klemm.
Întrebat ce părere are despre misiunea radioului public în ceea ce priveşte Târgul Gaudeamus, ambasadorul SUA în România a spus că apreciază că Radio România investeşte în cultură şi în literatură.
”Târgurile sunt scumpe, cer foarte multe resurse pentru a avea succes şi e nevoie de multă implicare”, a mai spus ambasadorul SUA, precizând că organizarea unui asemenea târg spune multe despre Radio România.
De asemenea, Hans Klemm a declarat că a studiat puţin din literatura română, inclusiv fabule şi povestiri.
”Ne-ar plăcea să explorăm anul viitor care sunt legăturile între literatura română şi cea americană”, a subliniat ambasadorul Statelor Unite în România.
Preşedinte de onoare al Gaudeamus 2016: criticul literar Liviu Papadima
Anunţul a fost făcut de preşedintele director-general al Societăţii Române de Radio (SRR), Ovidiu Miculescu, la ceremonia de deschidere oficială, în contextul în care, cu puţină vreme în urmă, demnitarul declarase că speră ca această a 23-a ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus să nu fie ultima, în contextul eliminării taxei Radio-TV.
Deschiderea s-a bucurat şi de prezenţa altor oficialităţi, printre care responsabilii chinezi cu „cartea, radioul, filmul şi televiziunea“, reprezentanta unuia din principalii parteneri, firma Dacia (care i-a invitat pe iubitorii de carte să încerce noul model, la test-drive-urile din parcare), secretara de stat în Ministerul Culturii Anca Drăgoi (un discurs scurt, la obiect şi de bun-simţ). Preşedintele de onoare al Târgului Gaudeamus 2016 este prorectorul Universităţii Bucureşti, Liviu Papadima.
Invazie de chinezi
A făcut furori, însă, şi apariţia pitorească, alături de aceste oficialităţi, a poetului Paul Daian, cu nelipsita sa trompetă, „mascotă“ a târgurilor de carte de când s-a ţinut primul în România după 1990. Din când în când, poetul (care, puţini ştiu, s-a luptat, pe vremea lui Ceauşescu, şi cu Miliţia comunistă, printr-o intervenţie publică, în faţa Ateneului, împotriva dictaturii) – îmbrăcat într-o costumaţie şleampătă, special creată pentru eveniment – întrerupea discursurile care riscau să devină prea preţioase sau plicticoase prin câteva suflături zdravene în trompeta sa tradiţională.
Nu a fost însă singura prezenţă „cu culoare“ din primele ore ale ediţiei Gaudeamus 2016 (poate ultima, să sperăm că nu). Afluenţă destul de mare de public, de altfel, faţă de cu ceea ce eram obişnuiţi de la târguri de carte anterioare (mai ales cele de vară, Bookfest), când în prima zi de vizitare efectiv fluiera vântul. Şi asta nu numai datorită prezenţei în număr mare a invitaţilor chinezi, o adevărată invazie (nu numai organizatori şi expozanţi, ci şi iubitori de carte dintre asiaticii stabiliţi aici, care chiar aveau o ofertă extraordinar de substanţială la dispoziţie).
Reduceri zdravene la standurile editurilor
Pavilionul Central de la Romexpo era populat şi cu oameni care pur şi simplu, după cum ne-au declarat, veniseră încă de la primele ore după deschidere să-şi cumpere cărţi, pentru a evita aglomeraţia teribilă din weekend, care transformă Târgul într-un adevărat infern. Un domn în vârstă, cu un costum tradiţional românesc şi cu un chipiu de artilerist pe cap, personaj pitoresc, venise tocmai din Maramureş aici, de la Botiza, pentru a-şi cumpăra cărţi. Printre cărţile achiziţionate, una de diplomatul Henry Kissinger, care „la 90 de ani, ştie ce spune“. Două doamne coapte bine, gratulate de Paul Daian cu apelativul „domnişoare“ („aş vrea eu“, răspunde una din ele), ne-au declarat că, deşi abia au ajuns şi nu şi-au făcut o impresie completă, ar „dormi, pur şi simplu, aici“.
Şi cumpărătorii de carte chiar au de ce să vină în aici în cele cinci zile de Târg, care va rămâne deschis până duminică la ora 20.00. Îi aşteaptă reduceri generoase, prin care editurile îi îmbie în fiecare an pe cititori. De data aceasta, de exemplu, editura Humanitas (considerată de mulţi cititori greu accesibilă, din cauza preţurilor ridicate) oferă o reducere de 10% pentru toată oferta de carte. La fel, reduceri substanţiale are şi editura Nemira, cu vârfuri ale ofertei noul roman al britanicului Julian Barnes, despre viaţa lui Şostakovici, şi colecţia de poezie românească „Vorpal“, îngrijită de poeta Svetlana Cârstean.
Ana Nicolau, tânăra directoare a Editurii Nemira FOTOGRAFII: David Muntean
Homer şi Platon pentru toţi
În plus, superbele cărţi de colecţie (prin urmare, cu un preţ destul de ridicat) ale editurii Humanitas – cum ar fi „Iliada“, „Odiseea“ şi dialogurile platoniciene, ilustrate de artişti vizuali prestigioşi, precum Alexandru Rădvan şi Mihai Coşuleţu – beneficiază de oferte speciale. Astfel, aceste cărţi – care-au avut un preţ de plecare de 75-80 de lei – pot fi cumpărate acum cu 45, maxim 49 de lei, adică puţin peste jumătate.
Merită, pentru că, pe lângă faptul că sunt textele fondatoare ale civilizaţiei europene (în traducerea reputatului şi regretatului specialist în limbi clasice Dan Sluşanschi), ele sunt şi nişte obiecte de artă în sine, datorită ilustraţiei superbe a celor doi artişti. Sunt genul de cărţi care chiar pot fi transmise unui eventual copil sau nepot, fără ca acesta să aibă reacţia „ce-i şi cu vechiturile astea“.
Este prima deschidere către Asia, China este invitat de onoare, după invitaţi din Europa, Italia, ţările francofone, ţările nordice. Ovidiu Miculescu PDG Radio
„Pas cu pas“, cartea preşedintelui, tradusă în chineză
În premieră, ţara invitată de onoare este una din afara Europei, China. Consilierul cultural al Ambasadei Chinei, Yan Jianwu, a vorbit despre evenimentele personalizate care vor avea loc la Romexpo. Cele mai importante evenimente la standul chinez au fost, azi, vernisajul standului, la ora 12.30, şi lansarea cărţii preşedintelui chinez Xi Jinping „Guvernarea Chinei“, despre teoriile administrării unui stat, după-amiază, iar mâine va avea loc Forumul editorial România-China. Tot azi a avut loc şi lansarea traducerii în chineză a cărţii preşedintelui Iohannis, „Pas cu pas“ (foto jos) (nu am reţinut pronunţia titlului în chineză).
Cel mai mare stand alocat până acum unei ţări invitate este cel al Chinei, invitatul de onoare al ediţiei. Prezente la Gaudeamus, cele 50 de case de editură din China sunt reprezentate de 100 de oameni, care au adus peste 3.000 de cărţi. Mai mulţi autori chinezi, unii dintre cei mai influenţi scriitori contemporani, se află la Bucureşti: Cao Wenxuan, Yu Hua, Xu Zechen, Xi Chuan şi Lan Lan.
Sperăm ca prietenii români să ne cunoască mai bine prin cărţi. Yan Jianwu ataşat cultural