Basarabia literară la „Gaudeamus”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta, Târgul de Carte „Gaudeamus” s-a desfăşurat într-un semi-anonimat mediatic explicabil numai parţial prin agenda politică încărcată, care a captat atenţia exclusivă a opiniei publice.

Din păcate, acest semi-anonimat s-a repercutat şi asupra prezenţei (remarcabile) a literaturii române din Basarabia. Care, deşi a numărat nume, edituri şi titluri cu adevărat valoroase, nu s-a bucurat, ca întregul târg, decât de interesul publicului specializat.

Semnul încurajator îl reprezintă, însă, consolidarea prezenţei la târg, cu standuri vizibile, amplasate în partea centrală, a câtorva dintre cele mai bune edituri de dincolo de Prut. Cărţile de la Cartier, Ştiinţa, ARC sau Prut Internaţional au fost, astfel, accesibile şi cititorului bucureştean, care, altminteri, are puţine ocazii de a le vedea în rafturile librăriilor.

De asemenea, edituri din România (Tracus Arte, Vinea, Polirom) continuă să publice autori din Basarabia, ceea ce dovedeşte că au avut dreptate criticii care au afirmat că literatura română de peste Prut s-a sincronizat şi s-a integrat, încetul cu încetul, în special după 2000, în ansamblul culturii române.

În fine, am remarcat şi o prezenţă fizică mai numeroasă şi mai reprezentativă decât în alţi ani a autorilor basarabeni. Andrei Ţurcanu, Mircea V. Ciobanu, Emilian Galaicu-Păun, Nina Corcinschi, Lucia Ţurcanu, Silvia Goteanschii au lansat volume noi, au avut recitaluri şi s-au întâlnit cu cititorii din ţară. Odată cu ei au călătorit şi publicaţiile din Basarabia: excelentele reviste care sunt Contrafort, Sud-Est şi Metaliteratură, precum şi nou-înfiinţata publicaţie a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Revista literară. A fost o ocazie unică pentru publicul bucureştean să ia contact cu literatura vie de peste Prut.

Sunt semne timide că, în pofida crizei politice grave de la Chişinău şi a dezinteresului guvernanţilor pentru cultură, s-a creat în Basarabia o infrastructură civică şi culturală aptă să menţină un minimum de viaţă literară naţională, de înalt nivel. Cum spunea poetul Arcadie Suceveanu, într-un interviu din numărul 1 al Revistei literare, cultura este actualmente singurul bun vandabil pe care îl produce Basarabia (cu excepţia vinului, desigur).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite