VIDEO Filme de Porumboiu şi Puiu, în retrospectivă la Festivalul de Film de la San Sebastian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lungmetrajele „Moartea domnului Lăzărescu“ de Cristi Puiu şi „A fost sau n-a fost“ de Corneliu Porumboiu, alături de „Pământul nimănui/No Man's Land“  de Danis Tanovic se numără printre peliculele secţiunii „Eastern Promises“, o retrospectivă programată la Festivalul San Sebastian, cel mai important festival de film din Spania.

Festivalulul Internaţional de Film San Sebastian se va desfăşura între 19 şi 27 septembrie. Printre cele 50 de filme ale secţiunii 

„Eastern Promises“ se numără şi lungmetrajele „Moartea domnului Lăzărescu“ de Cristi Puiu şi „A fost sau n-a fost“ de Corneliu Porumboiu.

Potrivit variety.com, începând din 2000, Europa de Est a generat cel puţin un „nou“ val de cineaşti, din care face parte şi noua generaţie a regizorilor români. Publicaţia mai scrie că ultimul deceniu şi jumătate a fost marcat de apariţia unui grup de regizori eliberaţi de canoanele cinematografiei digitale, căreia, uneori, i-au evidenţiat limitele, aşa cum a făcut-o Corneliu Porumboiu în „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism“. De asemenea, potrivit site-ului oficial al evenimentului, pelicula „Panihida“ de Ana-Felicia Scutelnicu şi Tito Molina, va fi proiectată în secţiunea „Eastern Promises“. 

     

Printre lungmetrajele ce vor mai fi proiectate la San Sebastian se numără „The Blacks“ de Goran Devic şi Zvonimir Juric, „Children of Sarajevo/ Djeca“ de Aida Begic, „Parada/ The Parade“ de Srđan Dragojevic, „Ispita Sfântului Anton/ The Temptation of St. Tony“ de Veiko Ounpuu, „Război şi bucate/ Cooking History“ de Peter Kerekes, „The Wild Bees“ de Bohdan Slama şi „Hac!/ Hukkle“ de Gyorgy Palfi.

Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanţi regizori din noua cinematografie românească, alături de Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi Radu Muntean. A luat premiul pentru debut Camera d'Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, pentru pelicula „A fost sau n-a fost?“, o comedie despre cum a fost trăită revoluţia din 1989 într-un oraş de provincie. S-a întors ulterior la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, în 2009, cu „Poliţist, adjectiv“. Filmul a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.

Premiat în 2005, la Festivalul de Film de la Cannes, cu trofeul secţiunii Un Certain Regard, pentru „Moartea domnului Lăzărescu“, Cristi Puiu regizat şi a scris scenariul pentru producţii precum: „Aurora“ (2010), „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea“ (2004), „Marfa şi banii“ (2001), „Before breakfast“ (1995), „25.12. Bucharest, North Railway Station“ (1996).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite