Cronică de moravuri: Comori redescoperite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

P icasso a fost atât de prolific – numărul de lucrări realizate pe parcursul celor aproximativ opt decenii de carieră ridicându-se la ordinul zecilor de mii, aproape 1.900 de picturi, 1.228 de sculpturi, aproximativ 2.900 de obiecte din ceramică şi zeci de mii de desene -, încât era inevitabil ca multe dintre ele să se piardă. Câteodată însă, unele reapar la suprafaţă.

Ieri. În jurul anului 1927, colecţionara de artă Carlota Landsberg cumpăra lucrarea „Femme en blanc" („Femeie în alb"), pe care Picasso o pictase cu câţiva ani în urmă. Landsberg era evreică, iar la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial a fugit din Germania, lăsând tabloul spre păstrare unui comerciant de artă. În tumultuoşii ani ai războiului, pictura dispare de pe hartă, pierzându-se în negura timpului. Reapare în 2001 la o licitaţie din Los Angeles, stârnind bineînţeles o investigaţie cu privire la provenienţa sa, fiind disputată de doi americani. S-a dovedit că unul dintre aceştia cumpărase lucrarea în 1975 de la un negustor de artă francez, care se pare că vânduse mai multe lucrări prădate de nazişti în timpul războiului.

Azi. Săptămâna trecută, o ştire senzaţională agita presa culturală internaţională. Pierre Le Guennec, un electrician francez de 71 de ani, intra timid în vizorul opiniei publice în urma anunţului că deţine 271 de lucrări ale celebrului artist spaniol, complet inedite, pe care, susţine Le Guennec, Picasso i le-ar fi dat cadou în semn de mulţumire pentru o serie de lucrări realizate de electrician în casa artistului, în anii 1970-1973. Francezul a decis să facă public darul său abia acum, sub pretextul unei cereri de autentificare adresate fiului artistului -
Claude Picasso. Departe de a părea ingenuă, declaraţia lui Le Guennec a dat curs unei investigaţii de proporţii, Claude Picasso suspectându-l pe acesta de furt, afirmând că tatăl său era faimos pentru generozitatea cu care oferea tablouri, însă numai după ce absolut toate fuseseră datate şi semnate cu dedicaţie.

Dacă se dovedeşte că cele 271 de lucrări - colaje, desene şi câteva picturi din „perioada albastră" - chiar au fost un cadou din partea artistului, Pierre Le Guennec ar putea deveni multimilionar. Se estimează că lucrările recent descoperite au o valoare totală aproximativă de 60 milioane de euro. Ceea ce pune puţin în perspectivă ideea de „cadou". 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite