Stiri despre andrei plesu

  492 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Andor Horváth şi problema identităţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Andor Horváth şi problema identităţii

  Aflu că săptămîna trecută a murit Andor Horváth. Am ţinut mult la el şi contam pe un dialog mai îndelungat cu inteligenţa, cultura şi umorul lui. Mă bucur că măcar ne-am reîntîlnit la începutul anului trecut, în jurul unei cărţi pe care tocmai o publicase. Am scris, atunci, un text, pe care îl reiau acum, pentru a-l dedica memoriei lui şi prieteniei noastre.

 • Trei cuvinte ale Părintelui Scrima
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trei cuvinte ale Părintelui Scrima

  În preajma sărbătorii pascale, îmi amintesc, uneori, de cîteva „înţelepciuni“ pe care le datorez Părintelui Andrei Scrima. E un mod de a rămîne în dialog cu dînsul şi de a retrăi regretul că n-am apucat să-l întreb tot ceea ce aveam de întrebat. Acum, fiindcă ne aflăm sub semnul Învierii, îmi revine în minte modul apăsat în care P. Scrima rostea numele Domnului în versiunea:

 • Ştim totul, nu ştim nimic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ştim totul, nu ştim nimic

  Sînt pline ziarele şi emisiunile de televiziune de „ştiri-bombă“, „răsturnări de situaţie“ revelatoare, „dezvăluiri“ radicale, „analize“ subtile, scenarii, mărturisiri „cutremurătoare“ etc. S-ar zice că „transparenţa“ a atins cote unice: sîntem orbiţi de atîta lumină, asfixiaţi de atîta informaţie, eliberaţi de povara dubiilor, a subteranelor indescifrabile, a „secretului“ pecetluit pe veci.

 • Presa românească ieri şi azi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Presa românească ieri şi azi

  În 1937, în revista Vremea, Constantin Noica a publicat un articol despre gazetăria epocii, reluat, ulterior, în Eseuri de Duminică. Articolul dovedeşte că presa noastră era, încă de atunci, „eternă şi fascinantă“.

 • Delaţiune patriotică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Delaţiune patriotică

  Aud că dl Cristian Preda, europarlamentar român, urmează să fie certat de membrii Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României“ (Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu, Mircea Geoană etc.) pentru „defăimarea ţării“.

 • Contribuţia PSD la istoria PCR
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Contribuţia PSD la istoria PCR

  În general, mai ales pentru cei din generaţia mea, înclinaţia de a identifica inerţiile „comuniste“ ale partidului de guvernămînt e spontană şi explicabilă. Pare evident că PSD e o prelungire post-ceauşistă, neo-populistă, totalitar-triumfalistă a PCR.

 • Note, stări, zile
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Note, stări, zile

  3 februarie 2018. O stafie bîntuie pe sub fruntea dlui Călin Popescu Tăriceanu: comunismul! E referinţa care îi vine prompt pe buze cînd vrea să „înfiereze“ pe cineva. Preşedintele ţării, dl Iohannis, e, de pildă, pentru şeful Senatului nostru, „comunist în fibra lui cea mai puternică“.

 • Ce se (mai) poate face?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce se (mai) poate face?

  Reiau, mai jos, un articol mai vechi, în care reuşeam, încă, să păstrez un oarecare calm analitic. Între timp, mi l-am cam pierdut. De curînd, mi-am permis o ohtătură publică, poate cam abruptă: „M-am săturat de derbedei şi de ţoape!“ Ar fi trebuit să adaug: „Şi de proşti!“

 • O noutate stilistică pe scena publică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O noutate stilistică pe scena publică

  N-o cunosc personal pe doamna Laura Codruţa Kövesi. Nu am nici competenţa ultimă să mă pronunţ pe fondul problemelor tehnice legate de DNA şi dezbătute amplu şi pătimaş în presa de toate culorile. Mi se pare, totuşi, evident că tabăra anti-DNA e alimentată şi reprezentată preponderent de inşi cu un statut juridic neclar: fie suspecţi de felurite ilegalităţi, fie dovediţi şi condamnaţi ca infractori.

 • Mirări cotidiene
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mirări cotidiene

  De fapt, nici mirarea nu mai e ce-a fost! Pînă la urmă oboseşti să te tot miri, de vreme ce, la fiecare pas, eşti asaltat de fapte şi vorbe brambura. Mirarea a devenit, cu alte cuvinte, experienţa curentă a fiecărei zile, „normalitatea“ ei.

 • Neagu Djuvara şi bunul samaritean
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Neagu Djuvara şi bunul samaritean

  Acum cinci ani, dl Neagu Djuvara mi-a făcut onoarea, surpriza şi plăcerea de a-mi trimite o epistolă-comentariu privind un capitol din cartea mea despre Parabolele lui Iisus. Am publicat-o, cu permisiunea autorului, în Dilema veche, nu pentru că vorbea despre o lucrare a mea, ci pentru că întruchipa un model de vitalitate intelectuală, de reactivitate promptă şi generoasă, de erudiţie şi umor.

 • Glasul autenticităţii: la moartea lui Neagu Djuvara
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Glasul autenticităţii: la moartea lui Neagu Djuvara

  Dacă-l plângem pe Neagu Djuvara, ştim, oare, de ce? Realizăm ce ne-a durut, poate, mai mult decât orice, la moartea regelui? Avem motive să ne îndolieze dispariţia dintre noi a unei tot mai rare calităţi.

 • Şah mat?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Şah mat?

  De mult n-am mai avut senzaţia pe care o am acum. Totul mi se pare blocat pe termen indefinit. Nu văd nici o ieşire la îndemînă, nu pot aproxima ce fel de strategie ne-ar putea salva şi nici cine ar putea-o iniţia şi susţine în mod eficient, pînă la un rezultat mulţumitor. Nu-mi mai înţeleg ţara, nu mai pricep metabolismul ei social-politic, nu mai percep linia de orizont. Iată cîteva dintre faptele care m-au adus în această fundătură:

 • Ce-avem de spus?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce-avem de spus?

  În România se vorbeşte mult. Sîntem un popor epic, liric, dramatic, gata oricînd să practice confesiunea, lamentaţia, memorialistica şi bancul. Conversaţia e aproape un viciu, pasiunea istorisirii are o lungă tradiţie. Strada e zgomotoasă, cîrciuma sau cafeneaua – suprapopulate.

 • Un an nou mai bun pentru moravurile publice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un an nou mai bun pentru moravurile publice

  Mai toată lumea ştie ce ne lipseşte, ce nu merge cum ar trebui, ce-ar fi de sperat ca să ne reaşezăm măcar în condiţia normalităţii, dacă nu în aceea a funcţionalităţii optime. Stăm prost cu spitalele, cu şcolile, cu autostrăzile, cu prestaţia politică a guvernanţilor, cu prestaţia politică a Opoziţiei, cu legile şi cu respectarea lor, cu rigoarea profesională a gazetarilor etc.