Stiri despre andrei plesu

  482 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Mirări cotidiene
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mirări cotidiene

  De fapt, nici mirarea nu mai e ce-a fost! Pînă la urmă oboseşti să te tot miri, de vreme ce, la fiecare pas, eşti asaltat de fapte şi vorbe brambura. Mirarea a devenit, cu alte cuvinte, experienţa curentă a fiecărei zile, „normalitatea“ ei.

 • Neagu Djuvara şi bunul samaritean
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Neagu Djuvara şi bunul samaritean

  Acum cinci ani, dl Neagu Djuvara mi-a făcut onoarea, surpriza şi plăcerea de a-mi trimite o epistolă-comentariu privind un capitol din cartea mea despre Parabolele lui Iisus. Am publicat-o, cu permisiunea autorului, în Dilema veche, nu pentru că vorbea despre o lucrare a mea, ci pentru că întruchipa un model de vitalitate intelectuală, de reactivitate promptă şi generoasă, de erudiţie şi umor.

 • Glasul autenticităţii: la moartea lui Neagu Djuvara
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Glasul autenticităţii: la moartea lui Neagu Djuvara

  Dacă-l plângem pe Neagu Djuvara, ştim, oare, de ce? Realizăm ce ne-a durut, poate, mai mult decât orice, la moartea regelui? Avem motive să ne îndolieze dispariţia dintre noi a unei tot mai rare calităţi.

 • Şah mat?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Şah mat?

  De mult n-am mai avut senzaţia pe care o am acum. Totul mi se pare blocat pe termen indefinit. Nu văd nici o ieşire la îndemînă, nu pot aproxima ce fel de strategie ne-ar putea salva şi nici cine ar putea-o iniţia şi susţine în mod eficient, pînă la un rezultat mulţumitor. Nu-mi mai înţeleg ţara, nu mai pricep metabolismul ei social-politic, nu mai percep linia de orizont. Iată cîteva dintre faptele care m-au adus în această fundătură:

 • Ce-avem de spus?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce-avem de spus?

  În România se vorbeşte mult. Sîntem un popor epic, liric, dramatic, gata oricînd să practice confesiunea, lamentaţia, memorialistica şi bancul. Conversaţia e aproape un viciu, pasiunea istorisirii are o lungă tradiţie. Strada e zgomotoasă, cîrciuma sau cafeneaua – suprapopulate.

 • Un an nou mai bun pentru moravurile publice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un an nou mai bun pentru moravurile publice

  Mai toată lumea ştie ce ne lipseşte, ce nu merge cum ar trebui, ce-ar fi de sperat ca să ne reaşezăm măcar în condiţia normalităţii, dacă nu în aceea a funcţionalităţii optime. Stăm prost cu spitalele, cu şcolile, cu autostrăzile, cu prestaţia politică a guvernanţilor, cu prestaţia politică a Opoziţiei, cu legile şi cu respectarea lor, cu rigoarea profesională a gazetarilor etc.

 • Solidarităţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Solidarităţi

  Un articol vechi (din 2004), pe care l-am regăsit cu o crescîndă melancolie... Îl scot, deci, de la naftalină, fac mici readaptări şi îl dedic, la sfîrşit de an, cititorilor obosiţi (ca şi mine): cu cele mai bune urări, fără mari iluzii, dar şi cu speranţa că, pînă la urmă, „n-o fi după voia hainilor de tătari“...

 • Trei Crai de la Răsărit
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trei Crai de la Răsărit

  De fiecare dată cînd se apropie Crăciunul, mi se pare că nu reflectăm destul asupra unui episod care, din punctul meu de vedere, are o aură simbolică aparte. E vorba de episodul „regilor magi“, al celor „trei Crai de la Răsărit“, pe care o stea îi conduce spre locul naşterii lui Iisus. Evident, nu e nimic nou de spus.

 • „Să fie lumină!“
S-a lansat traducerea Bibliei după
textul ebraic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Să fie lumină!“ S-a lansat traducerea Bibliei după textul ebraic

  Editura Humanitas a publicat recent „Geneza“, ediţie îngrijită de Francisca Băltăceanu şi Monica Broşteanu, punct de plecare al unui proiect ambiţios, derulat la Colegiul Noua Europă. O altă carte importantă „la temă“, „Fiul lui Dumnezeu? Pledoarie pentru Isus“ a profesorului Brant Pitre, se lansează astăzi (luni), la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, în prezenţa Monicăi Broşteanu.

 • Pe mîna cui suntem?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pe mîna cui suntem?

  Am ajuns într-o situaţie în care e pretenţios, utopic, deplasat să mai vorbim de partide politice, ideologii, convingeri, strategii electorale, instituţii, legi, democraţie, Europa etc. Lucrurile au coborît la un nivel amuţitor: te cruceşti, rămîi tablou, nu mai vrei nimic. Nici hazul de necaz nu-ţi mai iese.

 • 1x1=1!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  1x1=1!

  Ei, cum se face că Mihai Şora, Gabriel Liiceanu etc. au ajuns să fie manipulaţi, iar analfabeţii (cel puţin 50% din populaţia ţării) sunt cei cerebrali, omniscienţi, cei care poartă întotdeauna cumpăna şi firul de plumb cu ei -- statuile inteligenţei, incontestabilii specialişti ai mecanismelor democraţiei?

 • Nici puţină inteligenţă n-ar strica…
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nici puţină inteligenţă n-ar strica…

  Să „faci pe deşteptul“ nu e în regulă: eşti ori arogant, ori prost. „Să faci pe prostul“ e mai complex: poate fi o strategie de camuflaj, un mod de a ieşi basma curată dintr-o capcană. Te prefaci că nu-nţelegi, că nu te-ai prins, că ai fost păcălit, manipulat etc.

 • A da de citit
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A da de citit

  Într-o lume în care se citeşte tot mai puţin, sînt recunoscător personajelor, tot mai rare, care se străduiesc să dea de citit. Evident, cu cîteva nuanţe. Uneori, de pildă, mi se pare excesivă o anumită grafomanie egolatră, practicată năvalnic de o mulţime de condeieri autocomplezenţi, gata să etaleze, zgomotos, mici frisoane lirico-metafizice, a căror unică utilitate este întreţinerea pioasă a unei „nobile“ (şi vide) imagini de sine.