andrei plesu

  377 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Lumea lui Harap-Alb şi surorile Goriot
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lumea lui Harap-Alb şi surorile Goriot

  Am văzut ieri un interviu cu Andrei Pleşu în emisiunea Profesioniştii. La un moment dat, filozoful a vorbit despre deosebirea dintre cei care se uită ţintă la îngeri şi cei care se uită un pic pe lîngă. Ideea lui a fost că nu e bine să-ţi cauţi îngerul atît de direct, parcă obligîndu-l să te ia în seamă.

 • Aproximaţiile păgubitoare ale domnului Andrei Pleşu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Aproximaţiile păgubitoare ale domnului Andrei Pleşu

  Pornind de la un interviu al fizicianului Basarab Nicolescu (Cazul Vintilă Horia „Criminal de război?“ Adevărul, Bloguri, 20 ianuarie 2016) care încearcă să-l disculpe pe Vintilă Horia, domnul Andrei Pleşu emite din nou o serie de critici la adresa legii 217/2015 şi a Institutului „Elie Wiesel“.

 • Anul Nou la Dilema Veche
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Anul Nou la Dilema Veche

  Săptămînalul „Dilema” s-a născut în 1993, cu un program care, în epocă, suna foarte antipatic: voia să înlocuiască partizanatul gata-făcut cu reflecţia, opţiunea pătimaşă, cu aderenţa calmă la realitate. Şi, mai ales, cultivarea isterică a „absolutului”, cu evaluarea lucidă a faptelor. Pe vremea aceea, trebuia să fii ori al lui Iliescu, ori al opoziţiei.

 • Ura şi hecatombele ei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ura şi hecatombele ei

  Apare, în curând, în Germania, o ediţie critică a cărţii lui Hitler, "Mein Kampf". În faţa unor mostre de instigare se pune întrebarea ce ne facem cu discursurile urii? Rămânem indiferenţi? Sau le combatem mai eficient?

 • Un citat din nesuferitul Lenin
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un citat din nesuferitul Lenin

  Pe mine mă deprimă atacul lui Andrei Pleşu la adresa lui Dan Puric. Îi iubesc pe amândoi şi îi preţuiesc deopotrvă. „Rolul de guru nu-l prinde prea bine pe Dan Puric”, afirmă filozoful, după ce actorul s-a produs pe mai multe posturi de televiziune, cu un succes notabil.

 • Cum s-a inventat un conflict între Andrei Pleşu şi Dan Puric
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum s-a inventat un conflict între Andrei Pleşu şi Dan Puric

  Actorul Dan Puric a apărut în zilele de Crăciun la diverse posturi de televiziune.  "Jurnaliştii" de la site-ul inliniedreapta.net au pus cap la cap nişte opinii despre Dan Puric, exprimate de Andrei Pleşu, într-un interviu din 2009, acordat ziarului "Adevărul". A rezultat un "nou" text semnat de Andrei Pleşu, care a devenit viral pe Facebook.  Cei doi sunt puşi faţă în faţă, deşi nu există niciun element de actualitate.

 • Legiuitorii culturii naţionale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Legiuitorii culturii naţionale

  După dramaticul episod de la clubul Colectiv, se vorbeşte abundent şi în „stradă”,  şi la televiziune, şi în dezbaterile politice despre necesitatea unei radicale schimbări a „clasei politice”. Cea mai la îndemînă pare să fie schimbarea guvernului. Mai greu de imaginat pe termen scurt e o reformă reală a partidelor politice.

 • Experimentul profesorului
Zaica la şcoală. Ce este dansul? „Dansul este ticul
oamenilor la bucurie“ Dar partidul? „Este casa lui Nicolae Ceauşescu“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Experimentul profesorului Zaica la şcoală. Ce este dansul? „Dansul este ticul oamenilor la bucurie“ Dar partidul? „Este casa lui Nicolae Ceauşescu“

  Ce este familia? Dar respectul? De ce visăm? Dacă ştim că murim şi încă pentru totdeauna, de ce nu suntem trişti toată viaţa? Chiar nu se poate învăţa fără note la şcoală? Sunt câteva întrebări pe care profesorul de pictură Dorel Zaica le-a adresat mai bine de 30 de ani elevilor săi de la şcoală, folosind câteva exerciţii de creativitate. Rezultatele sale au scos la iveală răspunsuri ingenioase care au apărut şi în cartea „Experimentul Zaica“.

 • Un mesaj binevoitor, dar eşuat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un mesaj binevoitor, dar eşuat

  M-am bucurat să văd că Schitul Românesc Prodromu de pe Muntele Athos a găsit de cuviinţă să adreseze poporului nostru un mesaj „de folos“, în atmosfera tensionată provocată de tragedia de la clubul „Colectiv“. M-am bucurat mai întîi pentru că Biserica se dovedeşte, prin acest gest, atentă la imediat, la dramele zilnice ale comunităţii, la sănătatea sufletească a oamenilor pe care îi păstoreşte.

 • Intelectualii şi dialogul. Cine începe?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Intelectualii şi dialogul. Cine începe?

  Dorinţa de a reface punţile cu intelectualii, exprimată de noul lider PSD, n-a stârnit prea multe ecouri, dar nici n-a rămas necomentată. În mod normal, o asemenea intenţie ar trebui luată în seamă şi ar trebui urmată de un prim pas. Dar cine să-l facă?

 • Despre demoni cu Andrei Pleşu. Răspuns memorabil al filosofului la dilema: „Cum răspunzi celui care-ţi face rău cu intenţie”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre demoni cu Andrei Pleşu. Răspuns memorabil al filosofului la dilema: „Cum răspunzi celui care-ţi face rău cu intenţie”

  „Problema Răului" a fost tema pe care a abordat-o Andrei Pleşu într-o savuroasă prelegere la Cluj. Filosoful a vorbit despre relaţia dintre rău şi Dumnezeu, despre demoni, „războiul nevăzut” şi păcatul originar, încercând să facă lumină în dou mari dileme cu care se confruntă creştinii. Pleşu a avut observaţii şi despre subiecte precum refugiaţii din Siria, Pablo Escobar sau nazism.