andrei plesu

  348 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Breban, despre Patapievici: „I s-a părut că e un fel de guru al culturii. A înjurat ca o haimana ordinară istoria acestui popor“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Breban, despre Patapievici: „I s-a părut că e un fel de guru al culturii. A înjurat ca o haimana ordinară istoria acestui popor“

  Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că academicianul şi scriitorul Nicolae Breban (81 de ani) va fi preşedintele Consiliului consultativ al ICR, din care vor face parte maximum şapte persoane. În aceeaşi conferinţă, Breban a adus acuzaţii grave fostei direcţiuni a ICR, condusă de preşedintele Horia-Roman Patapievici, în perioada 2005-2012.

 • Victor Ieronim
Stoichiţă sau imposibilitatea uitării – INTERVIU
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Victor Ieronim Stoichiţă sau imposibilitatea uitării – INTERVIU

  Reputatul critic şi istoric de artă Victor Ieronim Stoichiţă, unul dintre cele mai prestigioase nume ale culturii româneşti şi universale, face, în interviul acordat pentru „Adevărul literar şi artistic“, o pledoarie pentru a ne acorda un ceas de răgaz necesar înţelegerii corecte a unei picturi, aşa cum demonstrează şi în cartea sa recentă „Cum se savurează un tablou“, publicată în seria de autor dedicată de Editura Humanitas.

 • Înapoi la argument, poveste despre André Scrima
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Înapoi la argument, poveste despre André Scrima

  Horia-Roman Patapievici îi are invitaţi în această seară, la cea de-a 21-a ediţie a întâlnirilor „Înapoi la argument” pe Anca Manolescu şi Andrei Pleşu, iar tema discuţiei care va avea loc la librăria Humanitas de la Cişmigiu, începând cu ora 19.00, va fi personalitatea părintelui André Scrima.

 • Noica, Păltinişul şi Securitatea. Ritualul zilnic al filosofului în staţiunea de lângă Sibiu. Vizitele lui „Nae” şi „Noe” - operaţiune de filaj a comuniştilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Noica, Păltinişul şi Securitatea. Ritualul zilnic al filosofului în staţiunea de lângă Sibiu. Vizitele lui „Nae” şi „Noe” - operaţiune de filaj a comuniştilor

  Izolat al Păltiniş, unde a ajuns să fie căutat de sute de tineri iubitori de filosofie, Constantin Noica avea să-şi petreacă ultimii şase ani din viaţă în mansarda unei căbănuţe modeste situate într-una dintre cele mai frumoase staţiuni montane ale României. L-au vizitat frecvent Gabiel Liiceanu şi Andrei Pleşu, iar Securitatea l-a supravegheat îndeaproape.

 • Eminescu, dincolo de manuale, în lectura lui Andrei Pleşu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Eminescu, dincolo de manuale, în lectura lui Andrei Pleşu

  O ediţie de colecţie a Poeziilor lui Mihai Eminescu, împreună cu un un audiobook realizat de Humanitas Multimedia, cu poeme selectate şi citite de Andrei Pleşu, vor fi lansate în cadrul unui eveniment care va avea loc pe data de 4 martie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la care vor participa Ioana Pârvulescu, Ioana Bot, Dan C. Mihăilescu şi Cătălin Cioabă, în calitate de moderator.

 • Andrei
Pleşu va primi mâine Premiul Cetăţeanul European al anului 2014
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Andrei Pleşu va primi mâine Premiul Cetăţeanul European al anului 2014

  Fondatorul Colegiului Noua Europă, Andrei Pleşu, a fost desemnat câştigătorul Premiului Cetăţeanul European, ediţia 2014, ce va fi decernat pe 20 februarie, în cadrul unei ceremonii naţionale publice, care va avea loc la sediul Biroului de Informare al Parlamentului European în România.

 • Efectul periculos al Facebook-ului asupra inteligenţei umane: cum este „prostit poporul cu calculatorul” - explicaţii ştiinţifice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Efectul periculos al Facebook-ului asupra inteligenţei umane: cum este „prostit poporul cu calculatorul” - explicaţii ştiinţifice

  Coeficientul de inteligenţă al oamenilor a crescut constant din 1930 până în anii 90, când ceva a stopat fenomenul. Ipoteza care câştigă teren între psihologi susţine că una dintre cauze ar fi accesul facil la informaţie datorat dezvoltării mediului online, fie că ne referim la motoare de căutare, precum Google, fie că ne referim la reţelele de socializare. Cum au oprit medicina şi internetul dezvoltarea speciei.

 • Elogiul „mişto”-ului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Elogiul „mişto”-ului

  Textul „Comunicare fără comunicare”, semnat de Andrei Pleşu şi publicat ieri pe blogul domniei-sale de pe site-ul ziarului „Adevărul”, nu doar că m-a tulburat profund, dar a reuşit să ridice rumori seismice printre mulţii mei cunoscuţi.

 • Andrei Pleşu este Cetăţeanul European al anului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Andrei Pleşu este Cetăţeanul European al anului

  Andrei Pleşu, fondatorul Colegiului Noua Europă, a fost desemnat câştigător al Premiului Cetăţeanului European, ediţia 2014, distincţie acordată anual de Parlamentul European pentru realizări excepţionale în dezvoltarea colaborării culturale transnaţionale în Uniunea Europeană.

 • Felurile ironiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Felurile ironiei

  În ultimele sale texte postate pe blogul Adevărul, Andrei Pleşu a susţinut necesitatea înţelegerii limitelor prin care un ziarist îşi exercită prefesia. A fi liber să scrii şi să ironizezi impune în egală măsură a fi responsabil. În acest context, şi în prelungirea textelor mele de pe acest blog, aş vrea să revin la spinoasa, deja, problemă a ironiei.

 • Andrei Pleşu: Duşmanii islamului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Andrei Pleşu: Duşmanii islamului

  La un an după declanşarea războiului din Irak, disputele privind legitimitatea lui continuă cu aceeaşi intensitate, fără să aducă lămuriri sau puncte de vedere noi. Cele două fronturi aflate în conflict n-au făcut decît să-şi consolideze poziţiile: lumea „civilizată“ (euro-atlantică) a bătut în cuie echivalenţa dintre islam şi terorism, iar lumea islamică şi-a reafirmat statutul de victimă (neînţeleasă şi nedreptăţită) a unui agresor străin.

 • E război, proştilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  E război, proştilor

  O prea lungă perioadă de pace, fără precedent în istorie, şi persistenţa în utopia eşuată a multiculturalismului îi fac pe cetăţenii narcotizaţi ai Europei să nu conştientizeze că se află de facto în stare de război, cel puţin de la 11 septembrie 2001 încoace. Dacă vrea să evite dezastrul total, Occidentul ar trebui să reînveţe să trăiască în logica războiului, diferenţă care este principalul avantaj, în prezent, al adversarilor săi declaraţi.