andrei plesu

  287 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Caragiale - „Simţ enorm şi văz monstruos” la o nouă lectură

  Undeva, în paginile de final ale cărţii Caragiale după Caragiale- Arcanele interpretării: exagerări, deformări, excese (Editura Cartea Românească, Bucureşti, 2014), autorul ei, Angelo Mitchievici, citează două fragmente din scrierile lui Andrei Pleşu. Ambele desprinse din cartea Comèdii la porţile Orientului, apărută în 2012 la Humanitas.

 • test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce nu există o Românie a intelectualilor?

  Aproape am distrus lumea în care trăim din cauză că am confundat ce înseamnă competenţe şi popularitate.  Am amestecat manelişti cu profesori şi avocaţi, oameni politici cu dive de seară, intelectuali cu oameni de televiziune autodidacţi şi atoatecunoscători. Nu mai contează la ce ne pricepem, important e să ajungem să dăm sfaturi la televizor despre diete, fotbal, securitate naţională, Ucraina, Adi Mutu, medicină şi Codul Penal.

 • test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scriitorii îşi amintesc despre „casele vieţii“ lor

  Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Ana Blandiana, Ioana Pârvulescu şi Dan C. Mihăilescu sunt printre cei care povestesc despre locuinţele unde şi-au petrecut ani esenţiali din viaţă, în volumul „Casele vieţilor noastre“.

 • test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Andrei Pleşu: Note, stări, zile

  Să urmăreşti cu pasiune prestaţia sportivă a unui conaţional este normal. Să te bucuri dacă reuşeşte să cîştige şi să te întristezi dacă pierde e normal. Să observi, chiar în cazul unei înfrîngeri, că „omul tău“ a etalat calităţi remarcabile şi a dovedit o înzestrare plină de promisiuni e, de asemenea, normal. Lucrurile încep să nu mai fie în regulă dacă te străduieşti să ambalezi eşecul într-o retorică triumfală.

 • test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Antologia „Casele vieţilor noastre“, lansată la Humanitas

  Miercuri, 11 iunie, de la ora 19. 00, la Librăria Humanitas din Fundul Curţii va avea loc lansarea antologiei „Casele vieţilor noastre“. Printre autorii textelor se numără: Ioana Pârvulescu, Ana Blandiana, Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Radu Paraschivescu, Dan C. Mihăilescu, Barbu Cioculescu şi Horia-Roman Patapievici. În cadrul evenimentului se va organiza şi o sesiune de autografe.

 • test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce merg la vot la alegerile europarlamentare

  În condiţiile unei prezenţe la urne estimată la cel mult 30% dintre cetăţenii cu drept de vot, există voci care susţin boicotul la alegerile europarlamentare din 25 mai ca formă de sancţiune a clasei politice. Alţii susţin anularea votului ca instrument de presiune pentru reforma legilor electorale şi a partidelor politice. Am colectat aici o serie de păreri şi argumente ale celor care susţin participarea la alegerile europarlamentare.

 • test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De la un parlamentar anonim către celebrul Andrei Pleşu

  Am fost uimit să văd că o celebritate ca Andrei Pleşu îmi face onoarea de a mă pomeni, în ciuda anonimatului meu, pe tema legii care doreşte să combată leznaţiunea. Disputa apare în acelaşi timp cu cea a decorării lui HR Patapievici, altfel un mare patriot după criteriile domnului Pleşu, chiar dacă în limitarea mea mi-e greu să văd iubirea de ţară printre „curul”, „fecalele” şi „urina” cu care e gratulat, din iubire desigur, poporul român.

 • test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Andrei Pleşu: Creştinism necreştinesc

  Există, în imaginarul colectiv, modelul, unanim acceptat, al „bunului creştin“. Bunul creştin e smerit, evlavios, blînd, cu atît mai „bun“, cu cît e mai „creştin“. Dacă urăşte ceva, urăşte păcatul. Niciodată pe păcătos.

 • test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Criteriul „Criterion”

  Când situaţia îi depăşeste, cetăţenii şi cetăţencele de la bloc îi somează pe intelectuali să iasă în arenă, să se urce în caruselul politic, să anihileze impostorii, să comunice mesaje clare, apoi să-şi suflece mânecile şi să rezolve rapid treburile grave ale ţării.

 • test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Andrei Pleşu susţine „Votează pentru Europa!”, îndemn pentru menţinerea proiectului european şi participare activă şi responsabilă

  Miza deosebită a alegerilor europarlamentare din luna mai şi diferitele moduri de a prezenta viitorul UE de liderii politici au dus la realizarea unui îndemn de participare la vot şi responsabilizare a cetăţenilor semnat de un număr impresionant de intelectuali europeni. Singurul intelectual român semnatar al documentului a fost scriitorul Andrei Pleşu.

 • test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Amendă de 30.000 de lei pentru Antena 3 după insultele aduse lui Andrei Pleşu

  Postul de televiziune Antena 3 a fost amendat de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) cu 30.000 de lei, după emisiunea „Sinteza zilei“ de pe 11 martie, când jurnaliştii Mihai Gâdea şi Mugur Ciuvică i-au adus mai multe injurii şi atacuri la persoană scriitorului şi filosofului Andrei Pleşu.

 • test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cazul Pleşu. Poveste despre cel care îţi scuipă în farfurie

  Celor care speră că mitingul de susţinere a lui Andrei Pleşu şi reclamaţia de la CNA vor fi de natură să cureţe aerul ce ne înconjoară, împuţit cumplit de către cei de la Antena 3, trebuie să le dăm o veste proastă: nu se va întâmpla nimic. Antena 3 va fi tot aici, aşa cum o ştim, iar Consiliul Naţional al Audiovizualului va fi tot o glumă, aşa cum îl ştim.

 • test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Preşul domnului Pleşu

  «Nu ne duceţi cu preşu’, noi mergem cu Pleşu» şi «Închideţi Antenele, deschideţi cărţile!» sunt cele mai triste sloganuri.