andrei plesu

  335 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Felurile ironiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Felurile ironiei

  În ultimele sale texte postate pe blogul Adevărul, Andrei Pleşu a susţinut necesitatea înţelegerii limitelor prin care un ziarist îşi exercită prefesia. A fi liber să scrii şi să ironizezi impune în egală măsură a fi responsabil. În acest context, şi în prelungirea textelor mele de pe acest blog, aş vrea să revin la spinoasa, deja, problemă a ironiei.

 • Andrei Pleşu: Duşmanii islamului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Andrei Pleşu: Duşmanii islamului

  La un an după declanşarea războiului din Irak, disputele privind legitimitatea lui continuă cu aceeaşi intensitate, fără să aducă lămuriri sau puncte de vedere noi. Cele două fronturi aflate în conflict n-au făcut decît să-şi consolideze poziţiile: lumea „civilizată“ (euro-atlantică) a bătut în cuie echivalenţa dintre islam şi terorism, iar lumea islamică şi-a reafirmat statutul de victimă (neînţeleasă şi nedreptăţită) a unui agresor străin.

 • E război, proştilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  E război, proştilor

  O prea lungă perioadă de pace, fără precedent în istorie, şi persistenţa în utopia eşuată a multiculturalismului îi fac pe cetăţenii narcotizaţi ai Europei să nu conştientizeze că se află de facto în stare de război, cel puţin de la 11 septembrie 2001 încoace. Dacă vrea să evite dezastrul total, Occidentul ar trebui să reînveţe să trăiască în logica războiului, diferenţă care este principalul avantaj, în prezent, al adversarilor săi declaraţi.

 • Ziua Mihai Eminescu. Andrei Pleşu citeşte poeme ale marelui poet, pe un audiobook Humanitas Multimedia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ziua Mihai Eminescu. Andrei Pleşu citeşte poeme ale marelui poet, pe un audiobook Humanitas Multimedia

  Ziua Mihai Eminescu. La Humanitas Multimedia a apărut un audiobook cu poezii de Mihai Eminescu, lecturate de Andrei Pleşu. Printre poeziile selectate de Andrei Pleşu pentru audiobook se numără: „Umbra lui Istrate Dabija-Voievod“, „Din cerurile-albastre“, „În zădar în colbul şcolii“,  „Dormi“, „De ce să mori tu?“, „Rugăciune“, „Floare de tei“ şi „Vis“. Adevarul.ro vă prezintă un fragment din acest audiobook.

 • Monştrii sacri nu sunt îngeri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Monştrii sacri nu sunt îngeri

  Dezbaterea despre cât de ofensatoare sunt desenele de la Charlie Hebdo ar fi ridicolă, dacă nu ar fi ea la rândul ei ofensatoare. Să te apuci să spui că desenatorii şi-au asumat ceea ce urma să li se întâmple e o jignire la adresa celor care au murit, cu sau fără vreo legătură cu caricaturile, în Franţa. Dar cu ocazia discuţiei avem dovada că uneori nici cele mai luminate minţi nu reuşesc să se extragă din întunericul propriilor frici.

 • Intoleranţa la nostalgia comunistă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Intoleranţa la nostalgia comunistă

  Revin, poate nu în chip neaşteptat, cel puţin pentru mine, dar oricum mai repede decât aş fi putut anticipa, asupra subiectului nostalgiei faţă de comunism. Subiect abordat într-un comentariu publicat la 4 ianuarie pe platforma adevărul.ro.

 • O imagine puternică. Cu Andrei Pleşu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O imagine puternică. Cu Andrei Pleşu

  Am şansa de a reînnoi dialogul, la început de an, cu o imagine puternică. În ultima zi a anului am primit un răspuns de la Andrei Pleşu. El iradiază dincolo de magia cifrelor rotunde şi a aniversărilor de revoluţii. Profesiunile de credinţă nu se schimbă odată cu anii.

 • 2014, o retrospectivă. Şi o
întrebare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  2014, o retrospectivă. Şi o întrebare

  În 2014 unii români au avut neobrăzarea să-şi insulte iarăşi intelectualii şi scriitorii. Şi tot în 2014 ei şi-au dorit, nu-i aşa, pe merit, un premiu Nobel pentru literatură. 2015 ar putea fi anul unei despărţiri vitale.

 • Prima recepţie privată a preşedintelui Iohannis: „În
istorie, lucrurile nu vin niciodată de azi pe mâine“. Andrei
Pleşu şi Simona Halep, printre invitaţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Prima recepţie privată a preşedintelui Iohannis: „În istorie, lucrurile nu vin niciodată de azi pe mâine“. Andrei Pleşu şi Simona Halep, printre invitaţi

  Prima recepţie privată a preşedintelui Klaus Iohannis a început, la Cotroceni, în jurul orei 15.00. La recepţie au participat inclusiv Simona Halep, dar şi tânărul Valentin Astănculesei, cunoscut pentru că a intonat imnul României într-o gară din Amsterdam, cu prilejul Zilei Naţionale.

 • Noul Cabinet,  la judecată publică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Noul Cabinet,  la judecată publică

  Scriitorul Andrei Pleşu, analistul politic Dan Ionescu şi consultantul politic Alexandru Macoveiciuc, toţi bloggeri adevarul.ro,  au comentat ultimele schimbări politice care au dus la naşterea Guvernului Ponta IV.

 • RECENZIE Cum ne suceşte minţile comunismul chiar şi azi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  RECENZIE Cum ne suceşte minţile comunismul chiar şi azi

  Nu ştiu câţi dintre noi, cei ce am avut neşansa de a trăi câteva decenii în comunism, de a învăţa în şcoală o istorie falsificată şi a urma cu de-a sila cursurile de învăţământ politic, am citit celebrul „Manifest al Partidului Comunist”.

 • Probleme de cadre
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Probleme de cadre

  Era firesc, după ce PSD a pierdut alegerile, să asistăm la drastice „restructurări“. Dar o restructurare ratată e mai rea decît amînarea sine die a restructurării. În loc să producă limpezire, în loc să redistribuie competenţele, loialităţile şi vinovăţiile, ea sfîrşeşte prin a spori haosul şi prin a accelera derapajul. În mintea mea, aş fi ales una din următoarele două variante: