Stiri despre andrei plesu

  437 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Să nu (te) judeci?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Să nu (te) judeci?

  Texte esenţiale ale Scripturii amendează drastic obiceiul de a-i judeca pe alţii. „Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi!“, „A vedea paiul din ochii altuia şi nu bârna din ochiul tău“, „A arunca piatra crezîndu-te fără de păcat“ sunt tot atîtea îndemnuri la răbdare, iertare, concentrare pe limitele proprii şi nu pe derapajele altora. Dar nu rezultă de nicăieri că trebuie suspendată şi judecata de sine.

 • A scrie sau a nu scrie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A scrie sau a nu scrie

  Sînt ani buni de cînd public, săptămînal, comentarii „de actualitate”. Vorbesc adică despre oameni şi împrejurări care, într-un moment sau altul, sînt, sau au fost, în centrul atenţiei şi la originea regulilor (şi neregulilor) care ne modelează viaţa zilnică. Îmi dau şi eu cu părerea. Şi se găsesc gazete (cea de faţă de pildă) dispuse să mă tipărească generos şi răbdător.

 • Mică antologie de „lucruri trăsnite“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mică antologie de „lucruri trăsnite“

  Dacă n-am trăi mereu sub hărţuiala lor malefică, personajele publice ale patriei ar fi un spectaculos material didactic pentru orice curs despre limbă, logică şi psihologie. Lăsăm la o parte bunele maniere, cultura minimală, modestia, simţul valorilor, conştiinţa datoriei, corectitudinea şi alte asemenea mărunţişuri, irelevante pentru un CV eficient...

 • Politică cu pupături
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Politică cu pupături

  ”(…) Ce veselie! Ce avînt! Ce entuziasm!... A! Sunt sublime momentele cînd un popor martir sfarmă obedele şi cătuşele tiraniei şi, aruncîndu-le departe, tare de dreptul său, fără ură, uitînd trecutul odios, închină des, dar sincer, pentru sfînta Libertate şi - te pupă! O!” (I.L.Caragiale, Boborul, 1896).

 • INTERVIU Christian Paraschiv, artist vizual: „În Occident, a trebuit să încep prin a înţelege sistemul: ce este un cont bancar, ce sunt impozitele“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Christian Paraschiv, artist vizual: „În Occident, a trebuit să încep prin a înţelege sistemul: ce este un cont bancar, ce sunt impozitele“

  Acum mai bine de 30 de ani, artistul vizual Christian Paraschiv a plecat din România lui Ceauşescu la Paris, unde locuieşte şi astăzi, iar una dintre expoziţiile vernisate acolo, cu lucrări care amintesc de perioada 1969-1982, se numeşte „History Line. Exil şi comunism în România“. Paraschiv a căutat în Franţa libertatea de a-şi expune creaţiile criticate sau interzise atunci de regimul politic totalitar.

 • INTERVIU Dorel Zaica, pictor şi profesor de creativitate: „Ce sunt comuniştii?“ „Comuniştii sunt ăia care cred că în fiecare zi e 1 Aprilie“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Dorel Zaica, pictor şi profesor de creativitate: „Ce sunt comuniştii?“ „Comuniştii sunt ăia care cred că în fiecare zi e 1 Aprilie“

  Dorel Zaica a fost mâhnit când, după terminarea studiilor, a pictat, „într-o atmosferă de groază“, pereţii Palatului Primăverii, iar apoi a trebuit să-i înveţe pe copii să deseneze, când visul său era să devină mare pictor. Tot răul a fost spre bine, însă, pentru că pictorul a pus la punct, în anii ’80, o tehnică pedagogică de stimulare a imaginaţiei copiilor, devenind primul şi cel mai îndrăgit profesor de creativitate din România.

 • Politică fără partide
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Politică fără partide

  Impresia mea este că, în România de azi, nu mai există partide politice. Există doar un fel de vietăţi dezosate, pline de crevase, lunecuşuri şi fundături, supravieţuind cu greu, fără resurse reale, în virtutea unor isprăvi trecute sau a unei „imagini“ întreţinute demagogic de cîţiva „adepţi“ zeloşi, dar neconvingători.

 • Noua limbă de tinichea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Noua limbă de tinichea

  Recomand cititorilor o carte de curînd apărută (la editura Humanitas) despre Statele Unite ale Americii. E un amplu interviu, luat de Cristian Pătrăşconiu lui Martin S. Martin, medic român stabilit, de multă vreme, în America. Eu unul am avut multe de învăţat citind-o.

 • Vârfuri la Bookfest. Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu şi-au lansat, sâmbătă, cărţile
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vârfuri la Bookfest. Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu şi-au lansat, sâmbătă, cărţile

  Sâmbătă, a fost o zi plină la Bookfest, cea de-a patra zi a Salonului de Carte care a început miercuri şi se va încheia duminică la Romexpo. Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Tatiana Niculescu-Bran, Ioana Nicolaie sunt printre autorii de vârf care şi-au lansat cărţile la standul Editurii Humanitas, unde lumea s-a înghesuit ulterior să ia autografe de pe cărţile acestora.

 • N-am înţeles nimic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  N-am înţeles nimic

  Îi invidiez pe bătrînii care se simt din ce în ce mai înţelepţi, care se pot lăuda cu ”experienţa” lor de viaţă şi sunt trataţi în consecinţă de generaţiile mai tinere. Eu unul sunt tot mai nedumerit, ca să nu zic de-a dreptul perplex. Şi sunt din ce în ce mai stingherit cînd mi se cer ”sfaturi”, ”soluţii”, ”învăţături” competente.

 • Mică antologie a tragicomediei româneşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mică antologie a tragicomediei româneşti

  Pînă să discutăm despre proiecte de ţară şi strategii guvernamentale, pînă să dezbatem legi, pînă să analizăm inserţia optimă a României în contextul geopolitic actual, pînă să stabilim priorităţi, pînă să evaluăm eficienţa instituţiilor vitale ale statului, trebuie să aruncăm o privire şi asupra tipului uman promovat de partidele politice.

 • Paltonul şi steagul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Paltonul şi steagul

  Am avut, în două-trei rînduri, obiecţii, rezerve, melancolii legate de prestaţia publică a domnului preşedinte Iohannis. Nu regret deloc că l-am votat, dar, uneori, mi se pare cam laconic, uşor absent, prizonier al unei retorici previzibile. N-am fost de acord cînd, de la Cotroceni, a coborît în stradă pentru a susţine o manifestaţie, oricît de legitimă. Nu era rolul lui.