andrei plesu

  297 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Andrei Pleşu: Electorale…
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Andrei Pleşu: Electorale…

  Crede cineva că Churchill sau De Gaulle, Mitterrand sau Helmut Schmidt, John Kennedy sau chiar socialistul Hollande au făcut vreodată campanie electorală cu ulei şi mălai, cu daruri către Biserică, sau cu autobuze pentru şcoli? Avem un motiv în plus să observăm că România e altfel. Trăim, s-ar zice, întradiţia iarmarocului. Totul e de vînzare, totul se poate cumpăra.

 • Preşedintele şi politica în România (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Preşedintele şi politica în România (I)

  Domnul Băsescu, dacă vă gândiţi, a trecut prin patru alegeri prezidenţiale, două normale şi două plebiscite legate de încercarea legislaturii de a demite preşedintele. Acesta a fost deceniul mai banal al politicii româneşti. Preşedintele arată prin exagerare anomalia lumii noastre politice.

 • Strugurii s-au acrit pentru propaganda lui Traian Băsescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Strugurii s-au acrit pentru propaganda lui Traian Băsescu

  Când Traian Băsescu şi oamenii lui nu mai ştiu ce să spună pentru că şi-au piedut din popularitate, trec la discursul "strugurii sunt acri". La fel face şi domnul Andrei Pleşu prin atitudinea sa de om cu intelectul “profund jignit” de participarea unor oameni de stat la diverse evenimente cu caracter ecumenic, uitând de momentele când a rămas fără reacţie la excesele preşedintelui Traian Băsescu.

 • Aceştia nu sunt bunicii noştri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Aceştia nu sunt bunicii noştri

  Sau poate sunt. Sunt ei, torţionari, securişti, oameni cu chipuri blânde care le cumpără ciocolată nepoţilor din pensia de 350 de lei, sunt bătrânii pe lângă care trecem în fiecare zi, de cele mai multe ori, cu indiferenţă. Cei mai mulţi sunt săraci, uitaţi, abandonaţi, neglijaţi, înfometaţi, frustraţi, înfuriaţi, degradaţi, înrăiţi.

 • Ce fel de ministru al Culturii ne trebuie?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce fel de ministru al Culturii ne trebuie?

  Propunerea d-nei Rozalia Biro ca ministru al Culturii a stârnit controverse. Unele sunt îndreptăţite, altele scapă din vedere esenţialul. Indiferent cine va fi persoana propusă pentru a ocupa fotoliul ministerial, rămâne să găsim răspunsul la întrebarea fundamentală: ce fel de ministru al Culturii ne trebuie?

 • Trei zile de cultură şi sărbătoare –

Festivalul Dilema veche în
Cetatea Alba Iulia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trei zile de cultură şi sărbătoare – Festivalul Dilema veche în Cetatea Alba Iulia

  Revista “Dilema veche”, în colaborare cu Primăria Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba, organizează a treia ediţie a Festivalului Dilema veche în Cetatea Alba Iulia, între 22-24 august. Adresat dilematicilor de pretutindeni, Festivalul propune trei zile de cultură şi sărbătoare în cea mai frumoasă Cetate din România.

 • Scurtă revenire la limba română
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scurtă revenire la limba română

  Recunosc. Cuvîntul „incremental“ nu face parte din vocabularul meu. Nu ştiu nici ce înseamnă ”tiristor”, sau ”mosfet”. Alţii – mai cultivaţi, mai bine instalaţi în limba română – ştiu. Continui, totuşi, să fiu de părere că dacă vorbeşti poporului dintr-un studiou de televiziune e preferabil să foloseşti cuvinte mai la îndemînă, mai ales dacă există echivalenţe româneşti consacrate, sau dacă ceea ce vrei să spui se poate spune simplu şi limpede.

 • Andrei Pleşu: Livrăm texte şi soluţii. Aşteptăm comenzi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Andrei Pleşu: Livrăm texte şi soluţii. Aşteptăm comenzi

  Acum ceva vreme, am publicat, în Dilema veche, un articol intitulat „Lamento“. Încercam să explic de ce orice om ajuns la o anumită vîrstă are dreptul să aibă o agendă de viaţă şi de lucru proprie. Mă plîngeam că sînt asaltat fără încetare de solicitări care, admirative sau respectuoase în aparenţă, îmi cer să renunţ la agenda proprie sau să o amîn sine die, pentru a asuma agendele altora.

 • Caragiale - „Simţ enorm şi văz monstruos” la o nouă lectură
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Caragiale - „Simţ enorm şi văz monstruos” la o nouă lectură

  Undeva, în paginile de final ale cărţii Caragiale după Caragiale- Arcanele interpretării: exagerări, deformări, excese (Editura Cartea Românească, Bucureşti, 2014), autorul ei, Angelo Mitchievici, citează două fragmente din scrierile lui Andrei Pleşu. Ambele desprinse din cartea Comèdii la porţile Orientului, apărută în 2012 la Humanitas.

 • De ce nu există o Românie a
intelectualilor?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce nu există o Românie a intelectualilor?

  Aproape am distrus lumea în care trăim din cauză că am confundat ce înseamnă competenţe şi popularitate.  Am amestecat manelişti cu profesori şi avocaţi, oameni politici cu dive de seară, intelectuali cu oameni de televiziune autodidacţi şi atoatecunoscători. Nu mai contează la ce ne pricepem, important e să ajungem să dăm sfaturi la televizor despre diete, fotbal, securitate naţională, Ucraina, Adi Mutu, medicină şi Codul Penal.

 • Scriitorii îşi amintesc despre „casele vieţii“ lor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scriitorii îşi amintesc despre „casele vieţii“ lor

  Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Ana Blandiana, Ioana Pârvulescu şi Dan C. Mihăilescu sunt printre cei care povestesc despre locuinţele unde şi-au petrecut ani esenţiali din viaţă, în volumul „Casele vieţilor noastre“.

 • Andrei Pleşu: Note, stări, zile
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Andrei Pleşu: Note, stări, zile

  Să urmăreşti cu pasiune prestaţia sportivă a unui conaţional este normal. Să te bucuri dacă reuşeşte să cîştige şi să te întristezi dacă pierde e normal. Să observi, chiar în cazul unei înfrîngeri, că „omul tău“ a etalat calităţi remarcabile şi a dovedit o înzestrare plină de promisiuni e, de asemenea, normal. Lucrurile încep să nu mai fie în regulă dacă te străduieşti să ambalezi eşecul într-o retorică triumfală.

 • Antologia „Casele vieţilor noastre“, lansată la Humanitas
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Antologia „Casele vieţilor noastre“, lansată la Humanitas

  Miercuri, 11 iunie, de la ora 19. 00, la Librăria Humanitas din Fundul Curţii va avea loc lansarea antologiei „Casele vieţilor noastre“. Printre autorii textelor se numără: Ioana Pârvulescu, Ana Blandiana, Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Radu Paraschivescu, Dan C. Mihăilescu, Barbu Cioculescu şi Horia-Roman Patapievici. În cadrul evenimentului se va organiza şi o sesiune de autografe.