UPDATE VIDEO Teroristul nigerian a ieşit din spital, în custodia poliţiei federale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
No title
No title

Un nigerian de 23 de ani  a încercat să  detoneze ieri, în ziua de Crăciun, un dispozitiv exploziv la bordul avionului Airbus al companiei americane Northwest Airlines, care asigura legătura între Amsterdam şi Detroit, informează presa americană, citată de AFP. Nigerianul a suferit arsuri de gradul trei.

UPDATE 18.30 Tânărul nigerian a fost eliberat dintr-un spital în custodia poliţiei federale, relatează AP. Umar Farouk Abdulmutallab este ţinut într-un loc sigur, potrivit purtătoarei de cuvânt a procuraturii federale din Detroit, Gina Balaya, care nu a mai oferit alte detalii.

Tânărul de 23 de ani a fost tratat pentru arsuri la Centrul Medical al Universităţii din Michigan din Ann Harbor.

UPDATE 10.08 Tatăl teroristului nigerian avertizase SUA despre radicalizarea fiului său

Incidentul s-a produs cu 20 de minute înainte de aterizarea zborului 253, cu puţin înaintea prânzului, ora locală, (20.00, ora României), după o călătorie de nouă ore. la bordul avionului se aflau 258 de pasageri, plus echipajul

UPDATE Tânărul nigerian a utilizat un amestec de pudră explozivă şi un lichid, tehnică nouă nedetectabilă prin razele X, potrivit canalelor mass-media din SUA, citate de AFP.

El a folosit 'o seringă pentru a injecta un lichid chimic într-o pudră ascunsă la nivelul coapsei', 'tehnică nemaiobservată vreodată până în prezent', a indicat canalului de televiziune CBS - sub acoperirea anonimatului - un responsabil al securităţii interne.

Cotidianul New York Times a evocat aceeaşi tehnică, dar nu şi aceeaşi sursă.

Un specialist în explozibile de la o unitate antiteroristă franceză şi-a exprimat surprinderea: "Lipseşte detonatorul indispensabil, ca în orice lanţ pirotehnic, pentru a provoca explozia", a declarat el sub acoperirea anonimatului. "Dacă ar fi avut un detonator, chiar mic, suspectul ar fi prezentat arsuri grave", a adăugat el, precizând că 'este foarte dificil să treacă cineva prin controalele securităţii cu un lanţ pirotehnic'.

Scannerele corporale, o soluţie pentru a prevedea actele teroriste

Pentru Douglas R.Laird, ex-director al securităţii Northwest Airlines, atât timp cât razele X nu vor fi "înlocuite cu scannere corporale" pentru a-i inspecta pe pasageri, "pericolul nu va fi îndepărtat".

Utilizarea acestor scannere este însă controversată din cauza presupusului prilej de voyeurism. Undele acestor aparate traversează îmbrăcămintea şi desenează pe ecran corpul dezbrăcat în trei dimensiuni. Şi aceste scannere costă scump: peste un milion de dolari, pe când un aparat cu raze X clasic poate fi achiziţionat cu mai puţin de 50.000 de dolari, potrivit lui Laird

UPDATE Tânărul terorist s-a îmbarcat în Nigeria dispunând de o viză americană 'încă valabilă', au anunţat autorităţile olandeze sâmbătă, conform AFP.

"Bărbatul a venit de la Lagos pe aeroportul Amsterdam-Schiphol şi a luat o legătură pentru Detroit", conform unui comunicat al serviciilor coordonatorului naţional împotriva terorismului, dat publicităţii la Haga.

"Nigerianul care a fost arestat avea o viză americană încă valabilă", se mai menţionează în comunicat.

"Primele elemente ale anchetei indică faptul că înainte de plecarea cursei spre SUA, Northwest Airlines a transmis conform procedurilor standard lista cu datele personale ale pasagerilor, printre care şi cele ale suspectului, autorităţilor americane", care au avizat-o înainte de plecare, mai menţionează textul.

Un bancher nigerian a declarat că este posibil ca teroristul să fie fiul său

Alhaji Umaru Mutallab a declarat că a călătorit din nordul ţării la Abuja pentru a se întâlni cu oficiali de securitate. Mutallab senior a precizat că fiul său, identificat de oficiali americani ca fiind Umar Faruk Abdul Mutallab, ar fi student la Londra. Ulterior acesta ar fi plecat din capitala Angliei pentru a călători, a precizat bancherul nigerian, însă a spus că nu ştie care ar fi posibilele sale destinaţii.

'Cred că este posibil să fi fost în Yemen, dar se efectuează investigaţii pentru a determina asta', a declarat Mutallab.

UPDATE Teroristul nigerian, posibil fost student al unei universităţi din Londra

O universitate britanică, University College London, a confirmat sâmbătă că a avut printre studenţii săi un oarecare Oumar Faruk Abdulmutallab, unul dintre numele avansate de mass-media privind identitatea teroristului. Acesta a studiat inginerie mecanică între septembrie 2005 şi iunie 2008.

Citiți și: VIDEO Atentatul de la Detroit are legătură cu masacrul de la Fort Hood?

Potrivit membru al Comisiei de securitate internă, Peter King, ales republican în Camera Reprezentanţilor, suspectul a utilizat un "dispozitiv relativ sofisticat" şi a suferit arsuri de gradul al treilea când a încercat să-l detoneze. Mai mulţi pasageri au auzit un zgomot puternic, urmat de flăcări, ceea ce a provocat un scurt acces de panică la bordul avionului, dar numai în cele şase sau şapte rânduri din jurul locului în care s-a produs incidentul.

Teroristul a fost imobilizat de pasageri

Pasagerii s-au mobilizat şi au stins imediat incendiul cu apă şi pături, iar unul dintre ei l-a imobilizat pe atentator. Echipajul a acţionat cu mult profesionalism, izolându-l pe atentator, au subliniat martorii.  "N-a fost panică decât în zona a şase-şapte rânduri din jurul locului unde s-a petrecut incidentul. Dar restul avionului cred că nici nu ştia", a spus un pasager.

"A fost o bubuitură, toată lumea a fost surprinsă", a relatat unul dintre pasageri la CNN. "În câteva secunde a apărut o luminiţă, ca şi cum ar fi venit de la o flacără, apoi am văzut focul. Oamenii aproape au început să intre în panică. Toată lumea s-a îndreptat spre zona în care apăruse focul, încercând să folosescă apă, pături, un extinctor (...) Toată lumea s-a implicat", a povestit pasagerul.  "Un tânăr, cu trei sau patru rânduri în spatele meu, s-a ocupat de suspect. S-au luptat un pic. Tânărul l-a imobilizat cu ajutorul echipajului, apoi l-au izolat. Suspectul avea arsuri de gradul al doilea", a continuat martorul ocular.

Un alt martor a spus că suspectului îi luaseră foc pantalonii şi era destul de grav rănit la picior. "Nu a spus nimic", a povestit Melinda Dennis. "Ceilalţi pasageri erau foarte prudenţi pentru a se asigura că nu mai are nimic asupra lui, dar el era foarte calm, nu arătat nicio reacţie de durere, şoc sau nervozitate. Avea aerul unei persoane normale", a relatat pasagera.

Membru Al-Qaida

Nigerianul, mai speriat decât pasagerii, a declarat ulterior agenţilor FBI că este membru al Al-Qaida şi că ar fi primit dispozitivul în Yemen, împreună cu indicaţia când să-l utilizeze, probabil pentru ca la numărul potenţialelor victime din avion - 258 de pasageri plus echipajul - să se adauge altele de la sol.

Potrivit unui comunicat al Agenţiei federale a securităţii transporturilor (TSA), "toţi pasagerii au părăsit avionul la Detroit, iar aparatul a fost condus din precauţie spre o zonă izolată a aeroportului, unde avionul şi bagajele sunt examinate cu atenţie. Un pasager este reţinut, iar alţii sunt interogaţi. TSA continuă să supravegheze situaţia".

Iniţial, compania Delta Airlines, proprietara Northwest Airlines, a declarat că un pasager a fost imobilizat după ce a provocat "o perturbare" la bordul avionului aprinzând câteva artificii.

Obama a decretat consolidarea securităţii aeriene

Preşedintele Barack Obama, aflat în vacanţă cu familia în Hawaii, a fost informat despre incidentul produs la bordul unui avion de linie cu destinaţia Detroit şi imediat a ordonat o consolidare a securităţii aeriene, a anunţat purtătorul său de cuvânt.

Preşedintele a convocat o conferinţă telefonică securizată cu John Brennan, consilierul său pentru securitate internă şi contraterorism, şi cu Denis McDonough, secretarul general al serviciului naţional de securitate, aflat în subordinea poliţiei federale.

Incidentul de la bordul cursei Amsterdam-Detroit aminteşte de povestea tragică a zborului United Airlines 93, cel de-al patrulea avion implicat în atentatele de la 11 septembrie 2001, ai cărui pasageri s-au luptat cu teroriştii şi au provocat prăbuşirea avionului pe un câmp, evitând astfel un atac suplimentar asupra Washingtonului.

La 22 decembrie 2001, britanicul Richard Reid a încercat să arunce în aer o cursă Paris-Miami ascunzând în pantofi un material explozibil. Reid, care susţine că este terorist al-Qaida, nu a reuşit să aprindă fitilul dispozitivului său şi a putut fi imobilizat de echipaj.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite