SRI păzeşte voturile parlamentarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O regie a Serviciului Român de Informaţii întreţine şi monitorizează funcţionarea sistemului de vot al Camerei Deputaţilor. Actualul sistem electronic de vot al Camerei Deputaţilor a

O regie a Serviciului Român de Informaţii întreţine şi monitorizează funcţionarea sistemului de vot al Camerei Deputaţilor.

Actualul sistem electronic de vot al Camerei Deputaţilor a fost implementat şi este în continuare monitorizat de RASIROM, o regie aflată în subordinea Serviciului Român de Informaţii.

Situaţia a surprins neplăcut o parte din conducerea acestei Camere, care şi-a manifestat suspiciunile în legătură cu posibila supraveghere a modalităţii de vot de către un serviciu de informaţii, totul în numele bunei funcţionări tehnice a acestui sistem.

Problema sistemului electronic de vot a fost ridicată luni, în cadrul Biroului Permanent al Camerei, pe fondul necesităţii verificării cartelelor de vot.

"Asta-i culmea"

Potrivit stenogramei de şedinţă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, s-a înfuriat la aflarea veştii că siguranţa tehnică a acestui sistem este asigurată de RASIROM, o regie subordonată SRI. "Asta-i culmea! Cum să stea doi reprezentanţi ai Direcţiei tehnice să supravegheze sistemul de vot?

Vine Regia RASIROM a Serviciului Român de Informaţii, care înţeleg că şi aşa stă pe acolo, şi nu înţeleg ce caută în această clădire Serviciul Român de Informaţii, să supravegheze sistemul de vot şi modul în care votează parlamentarii?! (...) Părerea mea este că nu au ce căuta serviciile de informaţii în Parlament, pentru că noi aici ne exprimăm în baza unui mandat constituţional, care nu face obiectul competenţelor Serviciului

Român de Informaţii", a declarat Olteanu.

Singurul care a luat apărarea RASIROM, şi implicit a SRI, a fost democratul Cristian Rădulescu. Potrivit acestuia, SRI are dreptul legal să desfăşoare "activităţi conexe economice - crescătorii de fazani, de vulpi -, precum şi această regie, care se ocupă de chestiuni electronice". Deputatul PD a pledat cauza tehnicienilor, simpli specialişti, "şi nu nişte SRI-işti".

"Noi avem un contract cu regia, care prestează astfel de activităţi şi servicii şi face aparate de ultimă generaţie, de toate felurile. Nu avem un contract cu SRI. Nu este vorba, zic eu, să ne controleze pe noi cum votăm!", a încercat să explice Rădulescu.

Recomandări şi drept de monopol pentru SRI

Potrivit secretarului general al Camerei, Georgeta Ionescu, SRI a fost cel care, tot prin RASIROM, a primit în 2001, prin încredinţare directă, contractul de implementare a sistemului integrat de supraveghere şi de protecţie a Palatului Parlamentului, în virtutea unui drept de monopol consfinţit şi de o hotărâre a CSAT. "Sistemul de protecţie a Palatului Parlamentului a fost asigurat de SRI prin încredinţare directă.

Ei sunt cei care au fost recomandaţi să se ocupe de aceste lucrări. De altfel, urmează a fi extins şi se pune problema dacă tot prin încredinţare directă", ne-a declarat Georgeta Ionescu. Întrebată cine a recomandat folosirea tehnicienilor SRI într-o astfel de problemă, secretarul Camerei a evitat să dea nume, referindu-se vag la o hotărâre a CSAT care ar trece sub incidenţa securităţii naţionale un asemenea imobil.

"S-a mers, ca şi la sistemul electronic de vot, pe încredinţarea directă a contractului, asta anterior preluării mandatului de către mine, pentru că mi s-a explicat că acestea este procedura şi prevederea legală, ei deţinând monopol în această activitate", a fost raţionamentul servit de Georgeta Ionescu şi în şedinţa respectivă de Birou Permanent.

Argumentul a fost însă dur combătut de Olteanu. "Nu aveţi mandat de la Biroul Permanent, aveţi obligaţie legală să faceţi licitaţie. Poate cereţi mandat să nu faceţi licitaţie. Legea în România spune licitaţie. Dacă cineva vine şi-mi spune mie că SRI-ul are monopol în România, cine a spus prostia asta, că SRI-ul sau RASIROM-ul are monopol în România pe sisteme de securitate?! Toate sistemele de securitate din România sunt asigurate de SRI? Cred că sunt zeci de firme private internaţionale care asigură securitatea", a replicat preşedintele Camerei.

Regia SRI, beneficiară a licitaţiilor Camerei

Conducerea Camerei nu a adoptat încă nicio măsură în acest caz. Georgeta Ionescu nu exclude însă posibilitatea rezilierii acestui contract. Potrivit secretarului general al Camerei, RASIROM a câştigat în 2005 două licitaţii publice deschise de instalare şi de mentenanţă a sistemului electronic de vot folosit de către deputaţi.

"Sistemul a fost instalat în decembrie 2005 şi are perioadă de garanţie de trei ani, până în decembrie 2008. "Dacă se va dori, se poate renunţa la sistemul de garanţie şi asigura acest serviciu de o altă firmă, bineînţeles, contra cost", a explicat Georgeta Ionescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite