VIDEO Ultima lună plină din 2012, în această noapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luna plină va fi vizibilă peste 15 ore în România, unde cerul va fi senin
Luna plină va fi vizibilă peste 15 ore în România, unde cerul va fi senin

Ultima lună plină a anului a răsărit deja, la ora 16.58. Ultimul spectacol astronomic al anului va umbri cu siguranţă strălucirea tutor celorlalte corpuri cereşti, dar acesta nu este singura particularitate a sa.

Luna plină din decembrie mai este cunoscută şi cu denumirea de „luna nopţii lungi”. Fiind cea mai apropiată de solstiţiul de iarnă, luna este vizibilă în această noapte timp de 15 ore şi 42 de minute şi va apune mâine la ora 8.16.

Mitul observării Lunii

Deşi poate părea ciudat, luna plină nu reprezintă cel mai potrivit moment pentru a o observa cu telescoape. În mod normal, putem vedea foarte detaliat suprafaţa satelitului natural, chiar şi cu cele mai puţin performante echipamente. În timpul acestei nopţi însă, Luna pare turtită şi unidimensională, nu doar orbitor de strălucitoare, scrie space.com.

Abia începând de săptămâna viitoare, cele mai spectaculoase detalii ale Lunii vor ieşi în evidenţă, când strălucirea i se va diminua, pe măsură ce descreşte. În data de 4 ianuarie, discul Lunii va ajunge la jumătatea intensităţii luminoase din această noapte. Motivul este că satelitul nu este perfect sferic, craterele, munţii şi văile lunare aruncă umbre lungi, distincte pe suprafaţa sa.

Primul pătrar al Lunii este puţin mai strălucitor decât ultimul, pentru că suprafaţa luminată are mai puţine „mări” lunare.

Fazele Lunii

fazele lunii

Fazele Lunii se repetă la aceleaşi date la un interval de 19 ani, conform ciclului metonic, numit astfel după astronomul grec Meton (născut în anul 460 î.e.n.). Următoarea lună plină din data de 28 decembrie va avea loc, aşadar, în 2031.

La fiecare doi ani însă, data la care a fost luna plină coincide cu faza precedentă: în decembrie 2014, Luna va fi în primul pătrar. 

         

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite