VIDEO Prima imprimantă 3D din spaţiu a început să funcţioneze pe Staţia Spaţială

VIDEO Prima imprimantă 3D din spaţiu a început să funcţioneze pe Staţia Spaţială

Imprimanta 3D de pe Staţia Spaţială Internaţională

Echipajul de pe Staţia Spaţială Internaţională a produs primul obiect imprimat 3D în spaţiu din istorie. Săptămâna trecută a fost instalată acolo o imprimantă, iar astronauţii au început să o folosească.

Astronautul NASA Barry Wilmore a instalat imprimanta şi a făcut prima calibrare pe 17 noiembrie. Pe 24 noiembrie, tehnicienii de la sol au trimis primele comenzi pentru începerea primei imprimări.

„Staţia Spaţială e singurul laborator unde putem testa această tehnologie la această altitudine“, au declarat reprezentan’ii NASA.

Când Wilmore a terminat primul proces de imprimare, el a fost surprins de faptul că adezivii sunt mult mai strânşi decât îşi închipuia, astfel că imprimarea 3D funcţionează puţin diferit la microgravitaţie.

„Vom imprima mai mult şi ne vom da seama dacă acestea sunt efectele microgravitaţiei sau pur şi simplu trebuie să schimbăm noi setările“, au mai spus cei de la NASA pentru "Wired".

Imprimantele 3D vor fi folosite pe viitor pentru a construi componente pentru navele care vor face explorări la distanţe mult mai mari de Terra, în căutarea exoplanetelor. De asemenea, în aceste condiţii, imprimantele 3D vor fi singurele care sunt destul de compacte pentru a putea fi transportate la bordul unei nave şi care pot construi părţi de rezervă.

Primele obiecte viabile vor fi construite pe SSI şi vor ajunge pe Terra în 2015, unde vor fi comparate cu obiecte identice, construite cu imprimanta de pe Pământ.

În video-ul de mai jos puteţi vedea cum funcţionează imprimanta 3D în spaţiu. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: