Cercetătorii au descoperit cele mai vechi stele din Univers

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lumina din imagine ar putea proveni de la cele mai vechi stele din Univers FOTO NASA
Lumina din imagine ar putea proveni de la cele mai vechi stele din Univers FOTO NASA

Naşterea primelor stele este unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Universului. Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au reuşit să le identifice.

Nu a durat mult de la Big Bang până la naşterea primelor stele în Univers. „Universul timpuriu, format doar din gaz şi materie întunecată, a început să arate ca în zilele noastre, cu stele şi galaxii, într-un timp scurt. Este uimitor cât de repede s-au format corpurile cereşti”, a explicat Robert Simcoe, profesor de fizică la MIT, citat de dailygalaxy.com.

Imediat după Big Bang, la un interval de timp de ordinul minutelor, protonii şi neutronii au intrat în coliziune, iar reacţiile de fuziune nucleară au produs hidrogenul şi heliul. Pe măsură ce Universul se răcea, aceeaşi tendinţă au înregistrat-o şi reacţiile, hidrogenul devenind principalul element prezent. Elementele mai grele, cum sunt cele care stau la baza vieţii, carbonul şi oxigenul, nu au apărut până la formarea primelor stele.

Călătorie în trecutul Universului

Cercetătorii au reuşit să examineze Universul imediat după Big Bang. Folosind cel mai îndepărtat nucleu galactic cunoscut, un quasar aflat la peste 13 miliarde de ani-lumină de Pământ, care emite cantităţi enorme de energie, oamenii de ştiinţă au „văzut” cum arăta Universul pe când avea doar 750 de milioane de ani de la formare. Quasarul nu conţine niciunul din elementele grele care au apărut după răcirea Universului.

„Primele stele se vor fi format în puncte diferite din Univers, nu s-au «aprins» toate în acelaşi timp”, a adăugat reprezentantul MIT. Toate corpurile cereşti identificate până în prezent au mai puţin de 11 miliarde de ani, şi acestea erau destul de bătrâne pentru a conţine elemente grele. Echipa de cercetători va continua observarea altor quasari de vârste similare cu cel preistoric analizat, pentru a-şi confirma teoria referitoare la începutul Universului.

Modele teoretice

stele nasa

Majoritatea oamenilor de ştiinţă este de acord că secvenţa evenimentelor din „copilăria” Universului au fost explozia, din urmă cu 14 miliarde de ani, expulzarea unor cantităţi masive de energie şi materie, urmând naşterea Universului şi expansiunuea sa accelerată.

Astronomii au încercat să identifice primele stele născute prin analiza celor mai îndepărtate corpuri cereşti. Permisa cercetării este că distanţa până la aceste corpuri este direct proporţioală cu vechimea lor.

Quasarul descoperit în august 2011 este cel mai îndepărtat obiect observat până în prezent. Pentru a-l studia, cercetătorii au construit un spectrometru în infraroşu, montat la telescopul Magellan din Chile. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista „Nature”. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite