REVIEW Philips Xenium W832 - un dual SIM elegant cu sistem de operare învechit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Philips Xenium este un telefon elegant, dar care nu oferă foarte mult în ceea ce priveşte performanţa
Philips Xenium este un telefon elegant, dar care nu oferă foarte mult în ceea ce priveşte performanţa

În urmă cu vreo două săptămâni scriam că Philips va aduce două terminale cu Android pe piaţa din România. Am fost uşor uimit să aflu că olandezii au decis să intre şi ei pe această piaţă a telefoanelor inteligente (am aflat mai târziu că au destule telefoane), aşa că am decis să testez unul dintre cele două modele.

Smartphone-urile ce au apărut în magazinele de pe la noi sunt Philips W536 şi Philips Xenium W832. Eu l-am testat pe cel din urmă, modelul „premium“, după cum îl anunţă compania. Care este părerea mea în legătură cu acest smartphone gândit şi asamblat de „cel mai mare producător de echipament de iluminat din lume“ (potrivit Wikipedia)? Vă invit să o descoperiţi în rândurile de mai jos.

Hardware şi performanţă

W832 este dotat cu un ecran de 4,5 inci cu rezoluţie 960x540. Aţi putea spune că rezoluţia ecranului este mică, însă cei de la Philips au ales un panou cu o calitate foarte bună şi la o primă vedere ai zice că te uiţi la un smartphone cu ecran HD. Culorile sunt vii, dar nu suprasaturate, unghiurile de vizualizare sunt foarte largi, iar luminozitatea este suficientă.

Pe interior găsim un procesor cu două nuclee tactat la 1,0Ghz, bazat pe arhitectura Cortex A9. Memoria RAM este de numai 512MB, iar din spaţiul de stocare de 4GB, utilizatorii pot folosi numai 2GB (dar există posibilitatea de a introduce un card microSD).

Specificaţiile nu sunt extraordinare, iar acest lucru se observă în fiecare aspect al folosirii smartphone-ului. Procesorul s-ar descurca mai mult decât decent dacă ar fi ajutat de mai multă memorie RAM. Fie că e vorba de browsing, folosirea unor aplicaţii de bază (Facebook, Instagram, Youtube etc.) utilizatorii vor experimenta o anumită lentoare. Englezii au un cuvânt special pentru genul ăsta de performanţă şi mi se pare foarte potrivit în acest context: „sluggish“ (ca melcul). Am încercat să joc Minion Rush, dar sacadează, clipurile video în format HD rulează decent, iar trecerea de la o aplicaţie la alta se face destul de greu.

Telefonul este dotat cu două camere: cea frontală are o rezoluţie de 0.3MP, iar cea principală utilizează un senzor de 8MP şi este dotată şi cu un bliţ LED. Despre performanţa camerelor vă voi vorbi puţin mai târziu.

philips xenium

La capitolul butoane observăm trei butoane capacitive, la baza ecranului, un buton de Power pe marginea de sus, un buton pentru volum pe marginea din stânga şi un buton special, ca un întrerupător, pe partea dreaptă. Ce face acest buton? El activează modul „Best Power Saving Mode“ care reduce luminozitatea ecranului aproape de minimum, dezactivează conexiunile WiFi, Bluetooth, GPS, pe cea de date şi opreşte toate apelurile şi SMS-urile. Practic, toate funcţiile care fac din Philips Xenium W832 un smartphone sunt dezactivate şi rămânem cu un ecran aproape stins şi o cameră foto, dar cu o baterie care ţine foarte mult timp. Inutil. Din fericire, utilizatorii pot să-şi personalizeze acest buton şi să aleagă ce funcţii vor să fie închise.

Dacă tot am pomenit de autonomie, trebuie menţionat că acesta este unul dintre principalele plusuri ale smartphone-ului Xenium. Bateria de 2.400 de mAh rezistă puţin mai mult de o zi când ecranul este setat cu luminozitatea la maximum,  WiFi-ul pornit tot timpul şi în jur de 30-40 de minute de Internet prin 3G. Când ducem luminozitatea ecranului spre 50%, telefonul rezistă două zile fără probleme. Nu am încercat să văd care ar fi autonomia în modul „Best Power Saving Mode“, pentru că nu aş fi putut telefonul ca pe un telefon. Chiar şi aşa, Xenium se descurcă mai bine decât majoritatea smartphone-urilor testate de mine.

La capitolul conectivitate avem Bluetooth, WiFi şi GPS. Transferul de date se face printr-un port microUSB şi mai avem la dispoziţie şi o mufă Jack, pentru căşti. Smartphone-ul este unul dual-SIM, aşa că are două porturi pentru introducerea cartelelor de tip microSIM.

philips xenium

Design şi construcţie

Ziceam mai devreme că producătorii prezintă telefonul drept unul premium. Şi, cu toate că atunci când vine vorba de specificaţiile tehnice nu putem spune acest lucru despre Xenium W832, materialele folosite sunt de calitate. Vorbim despre un cadru metalic, gri, un ecran înconjurat de margini negre si acoperit cu o sticlă ce pare rezistentă, iar capacul de pe spate este dintr-un plastic cauciucat plăcut la atingere. Per total aspectul este unul elegant, clasic aş putea spune. Nu degeaba a fost premiat în cadrul competiţiei IF 2013.

Mai devreme spuneam de bateria de 2.400 de mAh. Aceasta vine cu un cost. Telefonul este destul de greu şi de gros, cântărind 170 de grame şi având o grosime de 11 mm. Acest aspect nu este neapărat unul negativ. Construcţia este foarte solidă şi ştiu câteva persoane care ar aprecia greutatea telefonului.

philips xenium

Multimedia şi sunet

Camera foto frontală este slabă. La rezoluţia de 0,3MP nu o putem folosi pentru a ne face poze de Facebook, dar în cazul unui apel video ne putem baza pe ea.

Totuşi, camera principală este destul de bună. Culorile redate sunt naturale, iar calitatea lor este excelentă în condiţii de lumină bună. Există şi un minus. Stabilizarea este aproape inexistentă, lucru care se simte în special atunci când pozăm la lumină scăzută.

Calitatea video, în schimb, este slabă. Telefonul reuşeşte să înregistreze clipuri la rezoluţie 720p, dar imaginea este granulată.

Când vine vorba de sunet nu sunt foarte multe de spus. Philips Xenium W832 este dotat cu un singur difuzor, dar acesta scoate un sunet puternic, care are chiar şi un pic de bass, ceea ce este de apreciat. Căştile găsite în cutia telefonului sunt chiar bune şi cei care obişnuiesc să asculte muzică de la telefon le vor aprecia cu siguranţă.

philips

Software

Aici întâlnim cea mai mare „bubă“ a telefonului. Smartphone-ul Xenium W832 a fost lansat oficial în luna noiembrie a anului trecut, însă abia acum a ajuns la noi pe piaţă. Este de înţeles că cei de la Philips au instalat pe el Android 4.0 Ice Cream Sandwich, cea mai recentă versiune a sistemului de operare creat de Google existentă în acel moment.

Problema este că între timp a apărut Android 4.1 (sau 4.2) Jelly Bean, iar cei de la Philips nu au pus la dispoziţia utilizatorilor un update către această versiune. Din punct de vedere tehnic, telefonul ar face faţă cu siguranţă noului sistem de operare, aşa că nu pot înţelege decizia olandezilor.

Şi totuşi, care este problema cu Ice Cream Sandwich? Optimizarea şi fiabilitatea. Sunt de părere că sistemul de operare este cel care provoacă o parte din lentoarea smartphone-ului. De asemenea, am avut cazuri în care unele aplicaţii se blocau şi telefonul trebuia restartat (şi nu în orice fel, ci prin scoaterea bateriei). Vorbesc aici de Facebook, aplicaţia pentru cameră, jocul Minion Rush etc.

Preţ şi disponibilitate

Philips Xenium W832 a ajuns pe piaţă la un preţ decent, de 999 de lei şi poate fi cumpărat din magazinele partenere. Preţul este unul decent pentru ce oferă telefonul şi este competitiv comparând cu restul smartphone-urilor dual-SIM de pe piaţa din România.

Plusuri

Designul şi construcţia solidă

Ecranul foarte bun

Camera foto bună

Autonomie mare

Minusuri

Performanţă generală scăzută

Greutate mare

Sistem de operare învechit

L-aş cumpăra?

Philips Xenium W832 este un paradox: vine, într-adevăr cu un design premium, dar cu specificaţiile unui telefon mid-level. Preţul este bun pentru ceea ce oferă şi am apreciat autonomia mare, dar şi ecranul. Totuşi, am simţit nevoia de mai multă performanţă şi momentele în care telefonul s-a blocat au fost de-a dreptul frustrante. Îl pot recomanda celor care pun accent pe brand şi design, dar dacă ar fi să-mi caut un telefon dual sim, nu aş opta pentru Xenium W832. M-aş îndrepta, mai degrabă, spre telefoanele firmelor româneşti. Cu toate că acestea au o autonomie mai mică şi o calitate mai scăzută a materialelor folosite, vin cu Android Jelly Bean şi sunt mai rapide.
 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite