Cum funcţionează tehnologia FTTR, prezentată de Huawei la MWC 2022 [TECH PREVIEW]

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Main FTTR - Huawei OptiXstar HG8141XR, terminal GPON. FOTO Adrian Pogîngeanu
Main FTTR - Huawei OptiXstar HG8141XR, terminal GPON. FOTO Adrian Pogîngeanu

La MWC 2022 Barcelona, printre alte produse, Huawei a prezentat soluţia de internet pentru acasă şi afaceri FTTR (Fiber To The Room).

Aceasta este următorul pas după FTTH (Fiber To The Home), internet prin fibră care intră la tine în casă şi se opreşte într-un terminal GPON sau ONT. 

Mulţi dintre utilizatori folosesc acest dispozitiv, de la operator, şi ca router wireless, dar viteza obţinută şi acoperirea sunt mici pentru că funcţia de wireless este secundară. Pe o astfel de reţea, de 2.4 GHz, poţi obţine în medie o viteză de 50 Mbps. 

Variantă la acest sistem este să tragi un cablul din ONT într-un router mai performant singur sau însoţit de extendere de semnal şi atunci vei avea o viteză şi o acoperire mai bună. 

O altă variantă e să să tragi un cablul din ONT într-un sistem mesh, format din mai 2 sau mai multe dispozitive wireless, ideal ar fi să ai unul în fiecare cameră.

Toate aceste variante au probleme de acoperire din cauza distanţei faţă de router, din cauza pereţilor; în cazul sistemelor mesh, cel mai adesea viteza promisă este atinsă doar pe cel principal, celelalte unităţi au o viteză cu până la 50-80% mai mică şi uneori când treci dintr-o cameră în alta poţi pierde semnalul, până te conectezi la unitatea următoare.

După prezentarea Huawei mi-am pus mai multe întrebări, una din ele era legată de faptul că tehnologia wireless a fost gândită să scăpăm de fire. Cum poate fi utilă FTTR când bagă mai multe fire în casă?

Răsăpunsul aveam să-l primesc în timpul unei demonstraţii, realizate într-un scenariu cu un apartament cu 3 camere, într-un hotel din Barcelona, ISP-ul fiind Movistar.

Huawei schema apartament FTTR

Firul de fibra optică folosit în sistemul FTTR este subţire şi alb transparent. Când îl instalezi pe lângă pereţi e aproape invizibil. Firul conţine o substanţă adezivă care la cald, se instalează cu un pistol special, se lipeşte de orice material, lemn, perete etc. Deci nu atârnă prin casă, cum se întâmplă cu cablurile clasice.

În sistemul FTTR, toate ONT-urile, cel principal şi cele secundare sunt WiFi-6, deci viteza de pe fir e şi viteza obţinută wireless, minim gigabit. De ce minim gigabit? Pentru că tehnologia FTTR permite şi viteze de 2.5Gbps şi 10Gbps. Desigur, acestea sunt potrivite mai degrabă pentru companii decât pentru utilizatorii casnici, dar asta se poate schimba în câţiva ani. 

Deşi inginerii Huawei ne-au prezentat teste în timp real la faţa locului cu dispozitivele lor, am făcut propriul test cu aplicaţia Speedtest, pe telefonul personal, un Huawei P40 Pro. Rezultatul în captura următoare.

Test viteza wireless FTTR

Din ce elemente este format sistemul FTTR :

  • Main FTTR - Huawei OptiXstar HG8141XR (4xGE+2.4GHz&5GHz, Wi-Fi 6+1xPOTS+, 1xOptical port)
  • Edge FTTR - Huawei OptiXstar K662d (2xGE+2.4GHz&5GHz Wi-Fi 6)
Edge FTTR  Huawei OptiXstar K662d FOTO Adrian Pogîngeanu
  • Optic Socket - Huawei OptiXstar K622p (1 in + 4 out porturi);
Socket optic Huawei OptiXstar K622p FOTO Adrian Pogîngeanu
  • ATB  (access terminal box) - ATB 2119 -"cutie" care adăposteşte cablul optic, până la 5 m;
Huawei ATB 2119
  • Fibră optică transparentă - include adeziv care se topeşte la cald, care ajută la fixarea cablului pe pereţi etc. Fibra are rezistenţă mare la tracţiune, poate fi trasă prin pereţi, în funcţie de necesităţi.
Pistol fibra optica FTTR

Cum funcţionează?

Ai un Main FTTR, terminal GPON principal, cu wireless Wi-Fi 6, în care intră fibra optică din afara apartamentului. Din acesta tragi fibră optică către Optic Socket, care transferă semnalul şi împarte fibra către routerele Edge FTTR (până la 4 bucăţi pe unitate) care dau internet wireless Wi-Fi 6 in fiecare camera. ATB-ul stochează fibra optică necesară pentru conexiunea între Edge FTTR şi Optic Socket. 

Această soluţie acceptă conectarea în reţea a unui FTTR principal (main FTTR) cu până la 16 FTTR Edge şi poate extinde acoperirea Wi-Fi 6 cu latenţă mai mică de 50 ms, roaming de 20 de milisecunde şi până la maximum 256 de dispozitive conectate.

Ce vrei să spui cu roaming la dispozitive wireless, asta nu e un termen legat de conectarea pe reţele mobile partenere operatorului tău, când călătoreşti în străinătate?

Ba da, dar există şi Wi-Fi Roaming, când treci dintr-o cameră în alta te deconectezi de la router-ul care rămâne în urmă şi te conectezi la următorul router, mai apropiat.

Ok şi de ce e asta aşa important?

Pentru că prin comparţie cu un sistem mesh clasic ( cu roaming până la 2 secunde), valoarea este mult mai mică. 

Spre deosebire de terminalele GPON actuale instalate de operator în apartamentul / casa clientului, FTTR are atât aplicaţie pentru operator cât şi o aplicaţie pentru clientul final. Adică dacă internetul nu merge cum trebuie nu pui direct mâna pe telefon şi suni la operator, ci deschizi aplicaţia de pe telefonul sau tableta ta şi poţi vedea ce nu funcţionează. 

Tableta cu aplicatie Huawei FFTR

     

Va fi mai scump, mai ieftin, va vea acelaşi preţ ca tehnologiile actuale?

E o întrebare la care nu avem momentan un răspuns, dar ţinând cont de tehnologia mai nouă în sine (Wi-Fi 6), de fibra optică specială şi de numărul de dispozitive mai mare, putem aprecia că implementarea va avea un cost mai mare decât soluţiile actuale.

FTTR este o soluţie pentru operatorii de internet, nu este destinat achiziţionării directe de către utilizatorul final. Cel mai probabil va fi un cost lunar fix pentru utilizatorul final (în funcţie de configuraţia aleasă - număr de dispozitive), pe lângă preţul abonamentului la internet.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite