Reţeta unui delicios preparat ardelenesc. Cum faci ca la carte ciorba de pâine cu ou
0
Această ciorbă este o mâncare delicioasă şi sănătoasă, care necesită puţine ingrediente şi poate fi pregătită rapid. Iată reţeta bucătarului sălăjean Mircea Groza.
Pentru patru porţii de ciorbă, aveţi nevoie de o bucată de slănină sau şuncă afumată, şase ouă crude, 5-6 căţei de usturoi, 3-4 felii de pâine mai uscată, zeamă de varză/supă de oase/supă de legume, ulei, sare, piper.
Tăiaţi o bucată de slănină sau de carne afumată cubuleţe, pe care le rumeniţi într-o oală în care aţi pus puţin ulei şi, câteva minute mai târziu, cinci-şase căţei de usturoi. Lăsaţi să se călească uşor, având grijă ca usturoiul să nu se ardă, altfel mâncarea va căpăta un gust amărui.

Între timp, prăjiţi trei-patru felii de pâine mai veche, pe care fie o rupeţi cu mâna, fie o tăiaţi bucăţi. Adăugaţi pâinea în oala cu slănină, amestecaţi bine, condimentaţi cu boia dulce şi turnaţi aproximativ un litru şi jumătate de zeamă de varză cu apă, în proporţii egale. Dacă vă plac ciorbele mai acre, reduceţi cantitatea de apă; în schimb, dacă preferaţi variantele dulci, folosiţi în loc de zeamă de varză, supă de oase sau supă de zarzavaturi. Lăsaţi să fiarbă la foc molcom, până în momentul în care observaţi că miezul de pâine începe să se împrăştie în oală.

Într-un bol, bateţi două ouă, pe care le adăugaţi treptat în ciorbă, amestecând continuu. Lăsaţi să mai fiarbă puţin, timp în care spargeţi patru ouă crude, întregi, pe care le puneţi în ciorbă, unul câte unul. Săraţi şi piperaţi după gust.
Poftă bună!
Vă mai recomandăm:
Cum se găteşte cea mai bună ciorbă de ceapă cu pui. Reţeta gospodinelor din „patria cepei“