Urme de urși într-o regiune din România unde nu au mai fost semnalați până acum

0
Publicat:

Urme de urs au fost descoperite recent în vecinătatea localității vasluiene Arsura, în condițiile în care în zonă nu a semnalată vreodată prezența sălbăticiunilor. Autoritățile locale le-au cerut sătenilor să evite deplasările în pădure.

Mai multe urși au fost văzuți în județul Vaslui FOTO Milions of Friends
Mai multe urși au fost văzuți în județul Vaslui FOTO Milions of Friends

Pe raza comunei Arsura, în zona numită „Fundătura”, au fost identificate mai multe urme ce par a fi ale unui exemplar de urs.

Localnicii spun că un urs a fost văzut sâmbătă. 3 iunie, la Lohan, în zona Huși, astfel că sălbăticiunea ar fi putut ajunge și în zona comunei Arsura. „Până la noi informații și îndepărtarea pericolului vă recomandăm să evitați deplasările la pădure și în zone cu vegetație înaltă”, este apelul autorităților locale.

„În situația în care este semnalată prezența unui urs, vă recomandă să vă adăpostiți în locuințe sau alte spații care vă asigură protecția; să nu vă apropiați de el pentru a face fotografii; să nu îl hrăniți; să nu aruncați cu pietre sau alte obiecte; să faceți zgomot, gălăgia sperie ursul și astfel poate fi ținut la distanță; să nu vă bazați că este sufficientă distanță până la urs și să vă îndepărtați de el; să vă păstrați calmul și să nu fugiți, mai spun reprezentanții autorităților din comuna vasluiană.

Una din urmele de urs descoperite de localnicii din comuna vasluiană FOTO Primăria Vărsătura
Una din urmele de urs descoperite de localnicii din comuna vasluiană FOTO Primăria Vărsătura

În ultima vreme a fost semnalată prezența mai multor urși pe raza județului Vaslui, un lucru neobișnuit pentru această zonă a țării.

„Este ceva neobișnuit pentru zona noastră”

„M-am deplasat personal în zona respectivă şi am văzut urmele care par să fie ale unui urs. Tinerii care au descoperit urmele ieşiseră la pădure.

Este ceva neobişnuit pentru zona noastră. Poveştile despre un urs care a fost văzut pe dealurile din zona municipiului Huşi circulă de câteva zile", a declarat Andrei-Dinu Năstase, primarul comunei Arsura.

Prefectul de Vaslui, Daniel Onofrei, a convocat săptămâna trecută o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui pentru a discuta despre măsurile care trebuie luate la nivel local după ce în mai multe zone din judeţ a fost semnalată prezenţa unor urși.

Potrivit rapoartelor oficiale, ursul a început să migreze spre est, venind dinspre Carpaţii Orientali şi a ajuns în judeţul Vaslui. În ultimele zile, în regiune au fost observate mai multe exemplare de urs şi se estimează că aproximativ 13 asemenea animale ar fi acum pe teritoriul judeţului Vaslui sau ar fi tranzitat zona.

„În cadrul şedinţei CJSU, am discutat despre măsurile de protecţie şi siguranţă pe care populaţia ar trebui să le ia. În primul rând, oamenii sunt sfătuiţi să nu se apropie de urs, să nu încerce să-l hrănească şi să păstreze o distanţă cât mai mare față de el.

Cetăţenilor li se recomandă să sune imediat la numărul de urgenţă 112 şi să transmită autorităţilor informaţiile relevante, precum locul unde a fost observat animalul şi numărul aproximativ de exemplare", a declarat prefectul Daniel Onofrei. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite