Doi polițiști locali din Vaslui, loviți de un bărbat când îi puneau cătușele. Câți ani de închisoare riscă

0
Publicat:

Un bărbat de 64 de ani a devenit violent când polițiștii locali i-au cerut să se legitimeze. Acesta i-a lovit pe oamenii legii când încercau să îl încătușeze. La secția de Poliție Locală, a devenit din nou agresiv la vederea reprezentanților Poliției Române, care voiau să îl audieze.

Vasluianul a devenit agresiv și cu reprezentanții Poliției Române FOTO arhivă Adevărul
Vasluianul a devenit agresiv și cu reprezentanții Poliției Române FOTO arhivă Adevărul

Un vasluian s-a dat în stambă zilele trecute la vederea unei patrule de polițiști locali. Bărbatul e cunoscut în Vaslui ca o persoană recalcitrantă, care face probleme atunci când consumă alcool.  

Individul a început să le aducă injurii oamenilor legii, iar când aceștia i-au cerut să se legitimeze, a refuzat și a devenit agresiv. L-a lovit pe unul dintre polițiștii locali în timp ce i se puneau cătușele. La sediul Poliției Locale din Vaslui a continuat să facă show.

„Persoana în cauză are 64 ani și nu figurează că ar avea antecedente, probabil divergențele cu vecinii nu au ajuns în atenția noastră. Incidentul nu a pornit de la un motiv anume, colegii noștri patrulau în acea zonă, iar persoana respectiv le-a adresat mai multe injurii. Colegii s-au apropiat de el și i-au cerut să se legitimeze, însă a refuzat. L-au informat că dacă refuză să se legitimeze, va trebui să-i însoțească la sediu, apoi a devenit agresiv și l-a lovit pe un coleg. Au reușit să-l încătușeze și să-l ducă la sediu. Între timp, s-a calmat, a fost descătușat, dar când a venit echipajul de la Poliția Municipală a început să devină, din nou, agresiv. Astfel, polițiștii s-au văzut nevoiți să-l pună în arest 24 de ore pentru ultraj. Colegii vor depune plângere împotriva acestei persoane”, au precizat reprezentanții Poliției Locale Vaslui.

Dacă va fi găsit vinovat de ultraj, vasluianul riscă între 6 luni și 7 ani de închisoare.

A bătut un polițist, dar scapă de închisoare

Judecătoria Vaslui a dispus în 25 mai 2023 încetarea procesului penal față de un bărbat din localitate, recidivist cu numeroase fapte penale la activ, care fusese trimis în judecată pentru ultraj, întrucât fapta s-a prescris. Decizia instanței nu este definitivă.

Pe 28 noiembrie 2016, vasluianul s-a trezit la domiciliu cu o echipă de polițiști, care i-au explicat că au primit mandat de la judecător pentru efectuarea unei percheziții. Individul a refuzat să coopereze și a devenit extrem de violent. L-a apucat de cămașă pe unul dintre agenții de poliție, cu intenția de a-l lovi, și a rupt doi nasturi ai cămășii, iar apoi l-a amenințat cu moartea.

„La punerea în executare a unui mandat de percheziţie, inculpatul nu a fost deloc intimidat de numărul mare de agenţi de poliţie prezenţi, a iniţiat actul de agresiune fizică cu agentul de poliţie care îi explica, calm, necesitatea executării de bună voie a mandatului de percheziţie, precum şi faptul că în sarcina părţii civile nu se impune a se reţine vreo culpă”, a stabilit instanța de judecată.

A negat agresiunea

Agresorul a fost în cele din urmă imobilizat de ceilalți polițiști și condus la secția de poliție pentru a fi audiat. A negat agresiunea asupra polițistului și chiar fiul său a încercat să îl disculpe printr-o declarație care nu reflecta adevărul, dar instanța a înlăturat-o pentru că celelalte probe și martori din dosar au demonstrat exact contrariul.

„Nu poate fi ignorat nici cazierul judiciar al inculpatului, acesta a avut multiple aplicări ale legilor penale, fiind condamnat pentru săvârşirea infracţiunilor de lovirea sau alte violenţe, violare de domiciliu, ameninţarea, furt, ultrajul contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice fiind arestat în data de 23.05.2007. Rezultă profilul unei persoane violente, aspect reţinut şi în procesul verbal din data de 28.11.2016, unde se surprinde imposibilitatea efectuării cercetării la faţa locului”, a ținut să precizeze judecătorul care a instrumentat cazul.

A scăpat de închisoare, dar nu și de plata de daune

Pentru că au trecut 7 ani de la comiterea faptei, instanța nu a putut constata decât prescrierea faptei.

„În temeiul articolului 396, alineatele 1-6, articolul 16, alineatul 1, litera f din Codul de Procedură Penală, va înceta procesul penal în ceea ce îl priveşte pe inculpatul … trimis în judecată, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj, deoarece a intervenit împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale”, a stabilit magistratul.

În schimb, l-a obligat pe agresor să îi achite polițistului agresat daune morale de 10.000 de lei pentru suferințele pricinuite și umilințele pe care a fost nevoit să le îndure în ziua când a fost efectuată percheziția.

„Persoanei vătămate (n.r. polițistului) i-au fost produse suferinţe fizice evidente care au făcut necesară intervenţia celorlalţi agenţi de poliţie pentru imobilizarea lui …, motiv pentru care instanţa apreciază că daunele morale aduse victimei justifică acordarea unei compensări de ordin patrimonial”, explică instanța de judecată.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite