Cum a reușit ITM să amendeze o firmă care a permis unui angajat să-și cumpere lemne. Judecătorii au anulat sancțiunea

0
Publicat:

Un bărbat din Vaslui a luat doi prieteni și un tractor de la firma unde lucra și a transportat la domiciliu lemnele cumpărate de la un pădurar. Inspectorii ITM au amendat firma care îi împrumutase mijlocul de transport pe motiv că ar fi fost folosit ca să desfășoare „activități forestiere”.

Inspectorii ITM au amendat societatea cu 1.000 de lei FOTO arhivă Adevărul
Inspectorii ITM au amendat societatea cu 1.000 de lei FOTO arhivă Adevărul

Judecătoria Vaslui a anulat un proces verbal de contravenție întocmit de inspectorii ITM Vaslui, prin care o firmă fusese amendată cu 1.000 de lei pe motiv că ar fi efectuat activități de exploatare forestieră.

Mai exact, este acuzată că ar fi tăiat arbori de pe marginea drumului și i-ar fi încărcat într-un autotractor. În realitate, un angajat al societății cumpărase lemne pentru iarnă de la un pădurar și le transportase acasă cu tractorul împrumutat de firmă. Decizia instanței nu este definitivă.

Incidentul care fizează ridicolul a avut loc pe 9.09.2022. Bărbatul amendat l-a rugat pe administratorul societății unde lucra să îl ajute cu un mijloc de transport ca să își poată cumpăra lemne pentru iarnă.

Vasluianul a apelat și la doi prieteni pentru că, potrivit propriilor susțineri, este bolnav de cancer și avea nevoie de ajutor ca să transporte lemnele. Ulterior, inspectorii ITM Vaslui au cerut informații despre transport și au concluzionat că, de fapt, s-ar fi efectuat „activități forestiere”.

„Inspectorii au consemnat cum au considerat ei de cuviință, fără niciun suport legal în sprijinul celor inserate în procesul-verbal contestat”, susțin reprezentanții societății unde lucra vasluianul. Inspectorii ITM au scris în procesul verbal de contravenție că la fața locului ar fi fost organizat un punct de lucru al societăţii, care nu ar fi avut codul CAEN care să îi permită efectuarea de activități forestiere.

Inspectorii ITM nu au ținut cont de faptul că bonul fiscal eliberat pentru lemnele achiziționate este pe persoană fizică și nici de declarația pădurarului, care le explicase că nu poate vinde material lemnos societăților comerciale, întrucât acestea îl pot achiziționa doar prin licitație publică.

„S-a constatat că nu s-au respectat prevederile articolului 17, alineatul 1 din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalităților la înregistrarea în registrul comerțului a persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale și persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum și la autorizarea funcționării persoanelor juridice, societatea fiind sancționată cu amendă în cuantumul minim prevăzut de lege, şi anume suma de 1000 lei, conform articolului 41, alineatul 1 din acelaşi act normativ”, susțin reprezentanții ITM Vaslui.

Judecătorul care a instrumentat cazul a fost de altă părere. Magistratul nu a fost convins de argumentele inspectorilor ITM și a anulat procesul verbal de contravenție.

„Coroborând probele administrate în cauză, respectiv declaraţia martorului audiat şi înscrisurile depuse la dosar de petentă, instanţa constată că nu se reţine dincolo de orice dubiu săvârşirea faptei de către petentă, astfel că va constata netemeinicia procesului-verbal contravenţional din data de 12.09.2022”, a concluzionat instanța de judecată.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite