Comuna din România omagiată cu o monedă de aur de către BNR, pentru o descoperire arheologică uriașă FOTO

0
Publicat:

Banca Națională a României a emis la finele lui 2023 o monedă de aur de 24 de karate prin care a marcat împlinirea a 45 de ani de la o descoperire arheologică remarcabilă în comuna vasluiană Bunești-Averești.

Comuna vasluiană a devenit cunoscută după descoperirea diademei princiare FOTO BNR
Comuna vasluiană a devenit cunoscută după descoperirea diademei princiare FOTO BNR

Comuna vasluiană Bunești-Averești a primit o monedă de aur bătută de BNR, ca omagiu pentru comoara arheologică care a făcut-o celebră.

Numele comunei vasluiene, care este cunoscută pentru vinul său extrerm de apreciat, va străluci pe viitor și pe moneda de aur emisă în 2023, anul în care se împlinesc 45 de ani de la descoperirea arheologică uriașă făcută în situl de la sud-estul satului Bunești. 

Moneda de aur de 24 karate are o valoare nominală de 10 lei și o greutate de 1,224 grame, pe care este ilustrată diadema princiară descoperită în 1978 pe dealul Bobului, din județul Vaslui. 

„Aversul monedei prezintă una dintre extremitățile în formă de animal a diademei princiare de la Bunești-Averești, având inscripția „ROMÂNIA” în arc de cerc, stema României, dar și valoarea nominală „10 LEI”, precum și anul de emisiune „2023”. Reversul monedei redă reprezentarea și denumirea diademei princiare de la Bunești-Averești”, au precizat reprezentanții BNR.

Monedele din aur vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză și franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central. 

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese. Prețul de vânzare pentru moneda din aur este de 690,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate. Monedele din aur cu tema „Istoria aurului – Diadema princiară de la Bunești-Averești” au putere circulatorie pe teritoriul României

„Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României. Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatică”, au mai transmis reprezentanții Băncii Naționale a României.

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite