Turnu Severin: Eugenia Georgeta Bîtmăloi, expertă în metode de predare alternativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugenia a ştiut dintotdeauna că locul său este printre copii. Acum predă la grădiniţa numarul 19 în program de step by step, pe care îl recomandă tuturor părinţilor.

      Când era copilă, părinţii aveau încredere în ea şi îi lăsa adesea în grijă pe cei doi fraţi mai mici. Faptul că stătea cu ei zi de zi şi îi ajuta la teme a făcut-o să-şi dea seama că poate lucra şi cu alti copii. După primul trimestru din anul I de la Liceul Pedagogic, a realizat importanţa meseriei pe care o are şi asta datorită atitudinii profesorilor care i-a insuflat partea pozitivă a sistemului de învăţământ.

Când a făcut practică pedagogică la Cujmir, avea două colege care i-au dat mână liberă în activitatea cu copiii, iar acest lucru a încurajat-o. După liceu, a fost repartizată la Moldova Nouă, unde a predat timp de şapte ani. Primul  an a fost foarte greu pentru ea pentru că trebuia să se acomodeze cu mai multe naţionalităţi precum sârbi, cehi, germani.

Cochetează cu presa scrisă
      Pe parcurs a realizat că aceştia sunt oameni excepţionali de la care a avut multe de învăţat. A revenit în Drobeta Turnu Severin şi, pentru că nu au fost locuri libere în învăţământul preşcolar, s-a angajat ca operator calculator la Centrul de Calcul al oraşului, unde a stat cinci ani.” Încă din prima zi mi-am zis că eu nu o să stau aici, mă întorc la meseria mea.” îşi aminteşte Geta, așa cum îi spun cunoscuții. La Grădiniţa nr.19 lucrează din 1990.

      Când a reintrat în sistem fetiţa sa era în ultimul an de grădiniţă, dar cu toate că ar fi putut să-i fie dascăl, Geta şi-a înscris fiica la o altă colegă.”Nu este bine să ne ţinem copiii la clasă. Mai presus de a fi cadru didactic suntem părinţi” e de părere educatoarea. Din 2002 Geta predă în programul step by step, program care solicită foarte mult implicarea părinţilor şi munca în echipă.

      ”După program copiii au temă pentru acasă. Dacă avem ca temă literele, copiii trebuie de exemplu să decupeze acasă din ziare sau reviste cuvinte care încep, care se termină sau care conţin litera respectivă, apoi să le lipescă. Părinţii la rândul lor trebuie să se asigure că micuţii au toate cele necesare efectuării temei şi să îi supravegheze. “ spune educatoarea.
      Geta este coordonator al revistei naţionale de specialitate „Învăţământul alternativ”, unde publică articole, studii şi creaşii literare. De asemenea colaborează şi cu o revistă internaţională “Orientări didactice”.

Ce-i place: Să urmăresc documentare din toate domeniile, dar în special cele istorice şi geografice. Îmi plac excursiile, de 20 de ani organizez excursii şi tabere. Îmi plac oamenii cu verticalitate , sinceri şi de la care poţi învăţa ceva.

Ce nu-i place: Mă intrigă oamenii cameleoni, instabili în gândire şi comportament. Nu-mi place degradarea socientăţii și că am uitat respectul pentru cei din jur.

Ce model aveţi în viaţă?
Cred că sunt mai multe persoane care m-au influenţat de-a lungul timpului .Domnul profesor Surcel, doamna Directoare Spătaru, domnul profesor Beloescu, de română. De la toțo aceștia am avut de învățat multe lucruri de valoare.

De unde vă vine inspiraţia în crearea materialelor didactice?
Ideile îmi vin pe moment. De multe ori sar peste planificare în funcţie de nevoile şi de interesele copiilor .

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite