Viaţa din spatele unui zâmbet de clovn
0Tommy s-a născut şi a crescut în lumea circului. Bucuria cea mai mare o are când îi face pe alţii să râdă. Când reflectoarele se sting şi machiajul e dat la o parte, Tommy devine Tamas Faierverger, un om optimist şi plin de energie.
„Când am ieşit din burta mamei, cred că am ieşit cu zâmbetul pe buze”, îşi începe povestea Tamas Faierverger, în timp ce mai coase câteva pietre strălucitoare pe costumul la care lucrează de câteva ore. Vorbeşte bine româneşte, dar din când în când mai spune câte o propoziţie în engleză, pentru că aşa îşi găseşte mai uşor cuvintele. Ştie şi maghiară, şi arabă, şi germană. În total, şapte limbi, toate învăţate de la televizor sau din spectacolele care l-au dus prin sute de oraşe.
„Familia mea lucrează la circ de 250 de ani. Eu fac parte din a cincea generaţie”, spune Tamas. „Primele animale pe care le-am văzut au fost cămilele. În timp ce alţi copii vedeau pui sau vaci, eu creşteam printre animale sălbatice”, îşi aminteşte bărbatul de 37 de ani originar din Ungaria. Deşi mereu pe drumuri, Tamas a făcut şcoala alături de ceilalţi copii ai circului.

Inima circului
„Când opream într-un oraş cu circul, noi, copiii, mergeam cu o maşină la şcoala de acolo, apoi primeam hârtie semnată că am fost la cursuri”, spune Tamas, în rulota care îi este casă cel puţin opt luni pe an. De mai bine de un an, o are alături pe Penny, căţeluşa care şi-a primit numele după supermarketul în preajma căruia se afla Circul Safari atunci când s-a născut.


„Stăm într-un oraş două-trei zile, o săptămână sau cel mult o lună. Am două case, una în Israel şi una în Ungaria, dar mă simt acasă în Olanda”, adaugă Tamas. „Oamenii sunt foarte prietenoşi în Olanda. Nu contează cine eşti sau ce eşti, eşti liber", îşi motivează bărbatul alegerea. Libertatea nu e însă singurul argument care îl duce în Olanda. Acolo locuieşte partenera sa de viaţă, pe care a cunoscut-o în urmă cu 12 ani, într-un avion. Acesta îşi vede fiul şi soţia două-trei luni pe an, dar telefonul şi Internetul îi ajută să păstreze legătura pe tot parcursul sezonului în care aplauzele publicului sunt, pentru clovnul Tommy, cea mai mare recompensă.

„Nu există proastă dipoziţie pentru un clovn”
"Îmi place când circul e plin, îmi place atenţia. Pentru mine, totul e natural", spune Tamas, care este clovn şi organizator al spectacolelor Circului Safari. Amintiri de sub cupola circului are o mulţime, dar cea mai caldă este de acum câteva săptămâni, când la Satu Mare, a invitat gratuit la spectacol o familie care îşi însoţea fiica şi nepoata. "Era un cuplu de peste 70 de ani. Unul din ei era în scaun cu rotile. Cei doi le-au condus la circ pe fata şi pe nepoata lor. Le-am spus să vină toţi, i-am aşezat la lojă. După acea seară, şase zile au venit constant, au cumpărat bilet, şi ne-au felicitat la finalul fiecărui spectacol", povesteşte Tamas.

Criza de lângă circ
Tamas spune că, în urmă cu șase ani, când Circul Safari a venit la Timișoara, nu a avut nevoie de niciun afiș, de nicio reclamă. Cum au văzut mașinile circului, copiii au umplut spațiul în care cupola avea să se amenajeze. Acum, însă, Internetul reprezintă o concurență puternică, iar criza i-a făcut pe oameni să renunțe la banii dați pe un bilet la spectacol. "Avem aceleași semnale și din Germania, și din Slovenia, și din Austria. Oamenii au renunțat la banii pe care îi dau pe servicii", explică Tamas. Spectacolul său, spune clovnul jumătate maghiar, jumătate israelian, este același, indiferent că sub cupolă sunt opt sau 1.000 de oameni. "Cum trec de intrarea circului, oamenii încep să zâmbească. La finalul spectacolului, sunt deja cu un zâmbet larg pe față", mai spune clovnul Tommy.

Tamas Faierverger (foto) nu s-a gândit nicio clipă să facă altceva în afară de circ. Tatăl său a fost clovn, mama, dansatoare la circ. La o zi după ce aceasta şi-a pierdut viaţa, clovnul Tommy a umplut cupola circului de zâmbete. „Orice s-ar întâmpla, show-ul trebuie să meargă mai departe”, spune el, hotărât să schimbe în bine ziua celor care vin la circ, indiferent dacă aceştia au doi sau 80 de ani. „Clovnul este inima circului, oriunde în lume. Circul fără clovn nu e circ”, adaugă Tommy.