Transformarea zonei Traian, proiectul de suflet al primarului Dominic Fritz. Costă peste 30 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai prăfuite şi lăsate de izbelişte cartiere ale Timişoarei, istoricul Fabric, se va transforma spectaculos în câţiva ani, în urma unei investiţii cu fonduri europene. Obiectivul nu este unul uşor: transformarea completă a unui cartier istoric şi emblematic.

Dominic Fritz în Traian FOTO Ștefan Both
Dominic Fritz în Traian FOTO Ștefan Both

Patru pieţe şi 12 străzi din zona Traian vor intra într-un amplu proces de reabilitare, aşa cum s-a întâmplat cu zona centrală în urmă cu câțiva ani: se vrea un loc de recreere şi relaxare, cu multe scuaruri, spaţii publice, culturale, verzi, pietonale şi pentru biciclete.

Finanțarea de peste 30 de milioane de euro vine din fonduri europene, iar în 2024 ar trebui să înceapă lucrările. Traian este și proiectul de suflet al primarului Dominic Fritz.

“În Consiliul Local s-a aprobat documentația tehnico-economică, indicatorii, valoarea totală e un pic peste 30 de miloane de euro. Se întinde la peste șase hectare de spațiu public. Sunt luate toate avizele, inclusiv de la Monumente. Proiectul tehnic cu care obținem autorizația de construcție e gata. Mai avem nevoie doar de autorizația de construcție. Dacă totul merge conform planului, în 2024 vom putea să începem să găsim un constructor. Ambiția mea este ca în vara viitoare să începem să lucrăm pe șantier, etapizat. Urmează să se înceapă cu intersecția Ștefan cel Mare - Dacilor-3 August, unde liniile de tramvai sunt extrem de uzate. Tot spațiul public este acum extreme de degradat, haotic, murdar, iar ideea de bază este să facem din acestă piață un cartier civilizat, la fel cum găsești în orice oraș civilizat în Europa. Vom folosi materiale de mare calitate pentru pavaje, trotuare și așa mai departe”, a spus Dominic Fritz.

Dominic Fritz în Traian FOTO Ștefan Both
Dominic Fritz în Traian FOTO Ștefan Both

A început transformarea pieței

Procesul de transformare a început deja, la nivel uman, cu proiectul Cetăţean de Traian. Tineri, antreprenori, rezidenţi dorinici de pro-activism, funcţionari publici de rit nou fac ca lucrurile să se miște.

Scopul nostru ăsta este, să redevină Piața Traian și zona Fabric un cartier cu o calitate a vieții ridicată, un cartier care te face să te simți bine. De prea multe ori când ne gândim la regenerare urbană ne gândim la betoane, la investiții, la construcții. Dar cel puțin la fel de important este felul în care se organizează comunitatea, este mediul privat. Iar aici se întâmplă ceva fascinant în ultimii ani, mulți antreprenori tineri au deschis cafenele, bisto, berărie, sunt mai multe inițiative cultural. A crescut acest sistem asociativ și privat”, a declarat Dominic Fritz.

Dominic Fritz în Traian FOTO Ștefan Both
Dominic Fritz în Traian FOTO Ștefan Both

Sinagoga preluată de Primărie

O altă veste bună din Traian este legată de sinagoga cartierului. Primăria Timișoara a preluat, pentru o perioadă de 49 de ani, imobilul ridicat în 1899 și se va ocupa de reabilitarea lui.

Sinagoga din Traian e o rană mare pentru toată Timișoara. Este una din cele mai frumoase sinagogi, nu doar din România, ci și din Europa de Est. S-a degradat foarte mult și există o ultimă șansă ca noi, primăria, să o preluăm în administrare, să începem să începem niște lucrări de punere în siguranță, apoi să aplicăm pentru fonduri, să o reabilităm și să o transformăm într-un centru multifuncțional pentru cartier, pentru Timișoara. Avem acum și o responsabilitate juridică și sunt sigur că o să reușim”, a mai spus Fritz.

Primăria a preluat administrarea sinagogii FOTO Ștefan Both
Primăria a preluat administrarea sinagogii FOTO Ștefan Both

În încercarea de a da un imbold noţiunii de “Comunitate”, primăria a început să organizeze în Traian un târg de Crăciun, aici are loc e festivalul Impuls, Ceau Cinema aduce film în piață, dar e și un spațiu pentru Bienala de Arhitectură Beta, care amenajează, vara, și un terenul de fotbal cu gazon natural.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite