Ştefan Popa Popa’s cere BOR să-l canonizeze pe Arsenie Boca: „Nu se poate ca Ştefan cel Mare, vărsătorul de sânge nevinovat, să fie făcut sfânt. Iar cel mai mare sfânt din România, nu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul Ştefan Popa Popa’s cere mai marilor Bisericii Ortodoxe Române să îl canonizeze pe părintele Arsenie Boca, pe care îl consideră cel mai mare sfânt al ortodoxiei.

Artistul timişorean Ştefan Popa Popa’s nu se va lăsa până Biserica Ortodoxă Română nu îl va recunoaşte ca sfânt pe Arsenie Boca. În opinia sa, Arsenie Boca este cel mai mare sfânt al ortodoxiei române.

Am stat mult pe la Asisi, locul unde este Sfântul Francisc, dar şi la Padova, oraşul lui Sfântul Anton. După părerea mea, şi ortodocşi au sfinţi foarte puternici. Au făcut minuni în timpul vieţii lor şi, mai ales, după ce ei nu au mai existat pe Pământ. Au continuat să lucreze de acolo de unde sunt, ajutând oamenii în cele mai grele situaţii de viaţă. Pentru mine, Arsenie Boca este un sfânt. Este un exemplu în peisajul ortodoxiei, fiind pe acelaş palier cu cei mai importanţi sfinţi din catolicism”, a declarat Ştefan Popa Popa’s.

Caricaturistul a trecut la catolicism în urmă cu cinci ani, având o relaţie strânsă cu Vaticanul. 

Este o greşeală enormă, incomensurabilă, făcută de ortodoxia română, care refuză să-l canonizeze pe Arsenie Boca, după părerea mea, cel mai mare sfânt din România. Mi se pare penibilă poziţia Bisericii Ortodoxe Române faţă de Ştefan cel Mare, care conform cronicarului Grigore Ureche, a fost un mare vărsător de sânge nevinovat. Dar el a fost făcut sfânt, doar pentru că pe lângă vărsare de sânge nevinovat a construit şi ceva biserici. Şi Gigi Becali a construit biserici, dar nu cred că e sfânt”, a mai spus Popa’s.

"Patriarhului nu este interesat decât de ciorditul banului"
 

Unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români de peste hotare e de părarere că principalul vinovat pentru ceea ce se întâmplă la nivelul BOR este chiar patriarhul Daniel.

Recent a dat o hârtie prin care i se recunosc meritele lui Vanghelie de mare creştin, doar pentru că s-a ocupat de renovarea câtorva biserici.  Patriarhului nu este interesat decât de ciorditul banului şi inaugurările cu trafaletul. Eu personal, cât mai trăiesc am să fiu un mare luptător pentru a determina feţele bisericeşti să îl canonizeze pe Arsenie Boca, acest mare sfânt. Rog câţi mai mulţi enoriaşi, ortodocşi sau de alte confesiuni, sp se alăture demersului meu, pentru a intra în normalitate”, a adăugat Ştefan Popa Popa’s, care ştie şi de ce se întârzie canonizarea lui Arsenie Boca. "În BOR sunt 60-70 de persoane care au turnat la Securitate. Sunt cei care l-au turnat pe Arsenie Boca", adaugă artistul.

Artistul l-a primit în atelierul său pe unul dintre ucenicii lui Arsenie Boca. Acesta i-a povestit foarte multe lucruri ştiute sau mai puţin ştiute despre Arsenie Boca.

Este singurul caz de teleportare din România. Când i-a murit mama părintele era în închisoare. În ziua înmormântării el a dispărut din închisoare şi a fost văzut la peste 500 de kilometri, la înmormântare”, a povestit Popa’s.

"Picturile lui Boca au un stil special"
 

Artistul a analizat picturile făcute de Arsenie Boca şi spune despre ele că sunt realmente speciale. “Sunt de o expresivitate ieşită din comun, premoniţionale, fiind departe de tot ce înseamnă erminia (scheme prin care se stilizează personajele biblice) picturilor. Este un stil inconfundabil, special. Sunt foarte puţini pământeni care pot descifra această erminie. Acum lucrez la un portret cu Arsenie Boca mi-e e destul de greu să-i citesc în ochi. De regulă îmi este uşor. Sunt lucruri inexplicabile”, a mai declarat Ştefan Popa Popa’s.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite