FOTO Povestea bisericii reformate din Piaţa Maria, locul în care s-a aprins revoluţia din 1989

0
0
Biserica Reformată din Piaţa Maria FOTO Ş.Both/banat-media.eu
Biserica Reformată din Piaţa Maria FOTO Ş.Both/banat-media.eu

Puţină lume cunoaşte istoria bisericii reformate din Piaţa Maria, numită şi „biserica lui Tőkés“, locul în care s-a aprins flacăra revoluţiei din decembrie 1989.

Biserica Reformată „Cetate” din Timişoara a fost construită în stil anglo-gotic. Casa munumentală din Piaţa Maria este acoperită cu cărămidă aparentă Klinker şi are un cocoş pe unul din turnurile sale.

în 15 decembrie 1989, câteva sute de enoriaşi au venit în apărarea pastorului reformat László Tőkés – un opozant al regimului comunist – care primise o sentinţă de evacuare din casa parohială, aflată în aceeaşi clădire cu Biserica Reformată. 

Aici s-a aprins scânteia revoluţiei anticomunste.

Plăcile de marmură aşezate lângă intrare evocă în patru limbi (română, maghiară, germană şi sârbă) evenimentul: "De aici a pornit Revoluţia ce a abolit dictatura. 15.XI.1989".
 

Este cunoscută şi „biserica lui Tőkés”. Despre evenimentele de acum 28 de ani s-au scris şi se vor mai scrie multe. Puţină lume cunoaşte însă istoria acestei biserici. Construcţia ei a început în iunie 1901 şi a fost inaugurată peste un an, în 1902. 

Biserica Reformată din Piaţa Maria

Sub conducerea pastorului şi poetului Szabolcska Mihály a început strângerea de fonduri şi apoi construcţia clădirii.

Proiectul bisericii a fost realizat de arhitecţii Nagy György jr. şi Jánosházi László din Budapesta, iar execuţia i-a fost încredinţată constructorului timişorean Károly Hart.

Biserica reformată

Clădirea are şi 11 apartamente. Sala de rugăciuni are 250 de metri pătraţi cu 312 locuri în bănci şi 47 de scaune la nivelul superior. 

Biserica reformată


 

Orga a fost realizată în atelierul lui Wegenstein Lipot, iar amvonul din steja masiv a fost făcut în atelierul lui Fischer Jakab, în Timişoara.

Din 1996 în turnul clădirii există două clopote: unul de 120 de kilograme, iar celălalt de 150 de kilograme, turnate în cinstea celei de-a treia Întâlniri Mondiale a Reformaţilor şi a celor 1100 de ani de la descălecare.

Biserica Reformată din Piaţa Maria

Cladirea Bisericii Reformate din Piaţa Maria a fost restaurată în 2009. „Éljen Tőkés László! Szabadság!” este mesajul scris acum 28 de ani pe clădire, care se păstrează şi astăzi, fiind refăcut după restaurare.

Biserica Reformată din Piaţa Maria


 

În prezent, numărul enoriaşilor bisericii reformate din Piaţa Maria numără 1200 de suflete.

Cu ocazia aniversării a 110 ani de la sfinţirea Bisericii Reformate, reprezentanţii acesteia au instalat un joc de clopote  adus din Ungaria. Este vorba de 11 clopote care dau ora exactă interpretând o melodie. La ora 12.00, în piaţă are loc un adevarat concert de melodii religioase, de cinci minute.

   

Lângă biserica reformată se află statuia Fecioarei Maria, proiectat de Székely László, ridicat în 1906, în amintirea locului unde a fost executat Gheorghe Doja. 

Citiţi şi:


Povestea interviului secret care a aprins flacăra Revoluţiei din Timişoara

FOTO Kilometrul zero al Revoluţiei din 1989. Asaltul asupra Bisericii Reformate din Timişoara

Omul celor două revoluţii: printre gloanţe, la Timişoara şi la Bucureşti

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite