Crima de la Medicină care a îngrozit România. Condamnări identice, el în închisoare, ea în libertate. Care este explicația

0
Publicat:

Sergiu Florea, condamnat pentru crima de la Medicină, este ținut în închisoare chiar dacă fosta sa parteneră, condamnată la aceeași pedeapsă, a fost eliberată condiționat. Documentele studiate de „Adevărul” arată motivele pentru care Carmen Șatran este liberă, iar Sergiu Florea este încă închis.

Sergiu Florea, în urmă cu 14 ani FOTO Adevărul
Sergiu Florea, în urmă cu 14 ani FOTO Adevărul

Crima din căminul Universității de Medicină din Timișoara, comisă în 2009, a avut doi autori: Carmen Bejan (devenită ulterior Șatran) și Sergiu Raul Florea. Considerați co-autori ai crimei, cei doi studenți au fost condamnați la aceeași pedeapsă: 19 ani și opt luni de închisoare.

În ianuarie 2023, după trei sentințe prin care eliberarea condiționată i-a fost respinsă, Carmen Șatran a fost pusă în libertate, printr-o sentință a Judecătoriei Gherla rămasă definitivă prin neatacare.

Sergiu Raul Florea, care a avut aceeași pedeapsă, a avut, la rândul său, un comportament exemplar, fiind recompensat de peste 60 de ori, și a avut mai multe zile câștigate prin muncă decât Carmen Șatran, este încă în închisoare, ajungând să intre în comisia de eliberări condiționate cu un an mai târziu decât Carmen Șatran.

Explicația diferenței de tratament

Sentințele studiate de „Adevărul” arată că diferența de tratament dintre cei doi condamnați vine din legea recursului compensatoriu care le oferă zile de libertate deținuților cazați în condiții grele.

Concret, Carmen Șatran a câștigat, ca urmare a condițiilor de detenție, 540 de zile de libertate. În tot acest timp, Sergiu Raul Florea a câștigat doar 48 de zile de libertate din cauza condițiilor de detenție.

În urma acestei situații, Carmen Șatran, care a muncit în închisoare 442 de zile (până la intrarea în comisia de eliberări condiționate), mai puțin decât Sergiu Florea, a îndeplinit condiția executării a trei pătrimi din pedeapsă (5387 de zile închisoare) în septembrie 2021.

Sergiu Raul Florea, care a muncit în închisoare 619 zile, a îndeplinit condiția executării a trei pătrimi din pedeapsă (5.387 de zile închisoare), pentru a putea fi pusă în discuție eliberarea condiționată, abia în iulie 2022.

Carmen Bejan și Raul Florea, la 20 de ani FOTO Arhivă
Carmen Bejan și Raul Florea, la 20 de ani FOTO Arhivă

Diferențele de tratament dintre condamnata Carmen Șatran și condamnatul Sergiu Raul Florea nu se opresc aici.

La prima cerere de eliberare condiționată, odată cu respingerea punerii în libertate, judecătorii i-au stabilit lui Sergiu Raul Florea (încarcerat la Penitenciarul Vaslui) un termen de nouă luni pentru formularea unei noi cereri (aprilie 2023).

În cazul lui Carmen Șatran (încarcerată la Penitenciarul Arad și la Gherla-Cluj), cu ocazia primei cereri de eliberare condiționată, judecătorii au stabilit un termen de patru luni pentru rediscutarea cererii de eliberare.

Cum s-au comportat cei doi condamnați în închisoare

Documentele studiate de „Adevărul” arată că ambii deținuți au avut un comportament bun pe perioada detenției.

Despre Carmen Șatran„A avut o comportare regulamentară şi a dat dovezi temeinice de îndreptare. A fost receptivă la activităţile cultural-educative, participând la 334 de programe sau activităţi şi s-a încadrat în program. Pentru rezultate bune a fost recompensată de 68 de ori. Faţă de personalul din penitenciar şi faţǎ de colegi a manifestat respect”, s-a arătat într-unul dintre dosarele de eliberare condiționată a lui Carmen Șatran.

Despre Sergiu Raul Florea - „Persoana condamnată, aflată la prima analiză în comisie, a executat fracţia legală din pedeapsă, pe parcursul executării pedepsei a avut un comportament preponderent pozitiv, a respectat regulile şi normele specifice mediului de detenţie. Nu a fost sancţionat. Pentru implicarea manifestată în muncă şi în demersurilor de reintegrare socială a fost recompensat de 66 de ori, dintre care de 49 de ori cu suplimentarea dreptului la pachet şi/sau vizită, de 15 ori cu suplimentarea dreptului la vizită intimă, o dată cu suplimentarea dreptului la convorbiri online şi o dată cu permisiunea de ieşire din penitenciar pentru o zi”, se arată în sentința Judecătoriei Vaslui prin care cererea de eliberare condiționată a lui Sergiu Raul Florea a fost respinsă.

Judecătorul a explicat că, deși condamnatul îndeplinește condițiile cerute de lege pentru a fi eliberat condiționat, instanța „nu poate ignora natura şi gravitatea infracţiunii pentru care acesta a fost condamnat şi gradul de pericol social ridicat al acesteia – omor”.

Astfel, instanţa reţine că eforturile deținutului trebuie să fie considerabile în situația în care acestora li se opune gravitatea infracţiunii și profilul infracţional al persoanei condamnate, a căror existenţă a fost pe deplin dovedită prin comiterea unei infracţiuni extrem de grave”, se arată în sentința prin care eliberarea fostului student a fost respinsă.

Judecătorul a mai arătat că „nu şi-a format convingerea că persoana privată de libertate poate fi redată societăţii, neexistând certitudinea că, la acest moment, această persoană a înţeles pe deplin scopul pedepsei aplicate, necesitatea respectării valorilor sociale ocrotite de lege, fiind necesară o perioadă suplimentară de detenţie faţă de nivelul fracţiei de pedeapsă stabilită în mod obligatoriu de lege”. Sentința Judecătoriei Vaslui din cazul lui Sergiu Raul Florea a fost menținută de Tribunalul Vaslui.

Cum ajung să ucidă doi viitori medici

Înainte de crima din camera 50 a căminului de la Medicină din Timișoara, a fost povestea de dragoste dintre Carmen Bejan (căsătorită între timp Șatran) şi Raul Florea. Vacanţa de vară din 2009 i-a găsit pe Sergiu Florea (originar din judeţul Hunedoara) şi pe Carmen Bejan (din Ineu, judeţul Arad), în Timişoara, pentru sesiunea de restanţe.

Iubiţi la vremea respectivă, Sergiu Florea (fiu de preot ortodox) şi Carmen Bejan (fiica unei familii de adventiști), ambii studenți la Medicină în anul întâi, au închiriat o cameră de cămin pentru a locui pe perioada restanţelor.

Pentru a face rost de bani să îşi plătească examenele, cei doi au hotărât ca fata să „se vândă” unui bărbat bogat din Timişoara, cunoscut pentru pasiunea sa pentru femei. Astfel, Trifu Schroth a fost ademenit în camera de cămin, unde urma să întreţină relaţii sexuale contracost cu Carmen Bejan.

Cel mai probabil, din cauza unor neînţelegeri privind banii, între Carmen Bejan şi Trifu Schroth, aflaţi singuri în camera de cămin, au intervenit neînţelegeri. În altercaţie a intervenit şi Sergiu Florea, iar cei doi l-au bătut şi l-au înjunghiat pe bărbat.

Tinerii au luat cadavrul, l-au pus într-un dulap şi au plecat la un supermarket de la marginea oraşului să cumpere saci din plastic şi un geamantan în care să pună cadavrul pe care l-au tranşat. Toată grozăvia s-a petrecut în camera de cămin. Planul tinerilor a fost să pună cadavrul victimei în propria maşină şi să o incendieze. Au fost însă prinși. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite