Târgu-Mureş: Szabo Zoltan, "D'Artagnan" de Mureş
0Fost sportiv de performanţă şi actual antrenor de scrimă, Zoltan încearcă în fiecare zi să transmită mai departe eleganţa acestui sport.
A ales prima dată să joace fotbal dar antrenorii săi nu i-au dat prea multe speranţe. Zoltan nu s-a dat bătut însă şi a încercat un alt sport, scrima. „Aveam o vecină care făcea scrimă. Eram în clasa a IV-a când am decis să merg cu ea la un antrenament. Mi-a plăcut atât de mult ce am văzut în acea sală încât m-am apucat şi eu de scrimă şi nu am mai renunţat de atunci. Pe vremea mea nu erau alte mijloace de a petrece timpul liber. De calculator sau televizor nici nu era vorba. Sportul era foarte la modă”, îşi aminteşte Zoltan.
De 30 de ani încoace, Zoltan a făcut antrenamente în aceeaşi sală, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş. „Mă simt ca această sală. Acolo am sărbătorit victoriile din 80 şi până acum. Am fost medaliat bronz de două ori la Campionatul Naţional. Pe echipe, cea mai bună clasare a fost locul II tot la Campionatul Naţional. M-am simţit în al nouălea cer când am câştigat prima dată un campionat”, spune Zoltan.
Antrenează acum noua generaţie
Antrenorul mureşean spune că a întâmpinat dificultăţi când a devenit antrenor. „Este cu atât mai greu cu cât eu încă mai iau locul unora din sportivii mei atunci când ei nu vin la antrenamente sau concursuri. Sportivii mei au fost vicecampioni şi campioni naţionali, atât la individual cât şi pe echipe. În anul 2003 l-am avut pe Andrei Radu care a fost campion mondial, în Italia”, spune Zoltan. În scrimă trebuie să îţi foloseşti mintea mai mult decât forţa fizică. Cât despre abilităţile necesare pentru practicarea acestui sport, antrenorul spune că sportivul trebuie să aibă viteză de reacţie, capacitatea de surpindere a adversarului şi de anticipare. „Cu alte cuvinte trebuie să fi atent la mişcările partenerului de scrimă şi să reacţionezi într-un timp record. Nu contează forţa sau efortul fizic ci abilitatea de a anticipa. Unii sportivi au mişcări înnăscute iar alţii le dobândesc pe parcurs”, mai spune antrenorul.
Campion la veterani
O dată pe an are loc Campionatul Naţional de Veterani. La această competiţie participă cei mai experimentaţi antrenori sau foşti sportivi de performanţă din ţară, cu vârste cuprinse între 40 şi 80 de ani. „Sunt patru categorii de vârstă. Este un prilej de bucurie pentru că te întălneşti cu toţi cei din generaţia ta sau din generaţiile anterioare. Anul trecut a fost primul an în care am participat şi am obţinut medalia de aur. Sunt foarte mândru să fiu printre primii veterani din ţară”, încheie Zoltan.
Întrebări şi răspunsuri:
Cine au fost modelele dvs. în carieră?
S.S.: Sunt doi oameni care mi-au influenţat foarte mult cariera şi pe care îi apreciez foarte mult. Unul dintre ei este campionul mondial Pongratz Antal, mentorul meu atât în tinereţe cât am fost sportiv cât şi după ce am devenit antrenor. Al doilea este Kakuts Endre care mi-a fost antrenor. De fapt el este cel care l-a descoperit şi pe Pongratz. Ambii mi-au dat multe sfaturi în carieră.
Care este obiectivul pe care doriţi să îl atingeţi în cariera dvs.?
S.S.: Fiecare antrenor îşi doreşte să îşi vadă sportivii ajungând cât mai departe. Astfel, îmi doresc să îi văd pe cei pe care îi antrenez pe podiumul Jocurilor Olimpice. Pentru asta este nevoie de mult exerciţiu şi participare la cât mai multe competiţii pentru a avea experienţă suficientă. Din păcate însă, toate acestea costă şi nu prea sunt bani. Neparticipând la concursuri, sportivul nu este obişnuit şi se lasă condus de teamă.
Ce-i place: Calitatea pe care o apreciez cel mai mult la oameni este sinceritatea. Îmi place să lucrez cu tineri. Acesta este şi motivul pentru care am ales meseria de antrenor. Îmi place să călătoresc, în special la munte. Vara îmi place să fac drumeţii prin pădure pentru că e mult aer curat şi mă deconectează. Iarna îmi place să merg la ski. Skiez de cinci ani. De obicei, merg cu familia la ski în Austria pentru că pârtiile şi condiţiile de cazare sunt mult mai bune. Îmi place să pescuiesc, pe baltă, la crap.
Ce nu-i place: Nu îmi place ipocrizia. Îmi aleg prietenii şi oamenii cu care lucrez cu foarte mare grijă. Nu îmi place muzica house sau manelele. În schimb, îmi place rockul. Dacă vine vorba de mâncăruri, nu îmi plac deloc sarmalele sau slănina. Nu îmi plac preparatele culinare care conţin multă grăsime.
Profil:
Născut: 17 decembrie 1969, Târgu-Mureş
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Braşov
Familie: Căsătorit, un copil