Şi-a chemat toţi prietenii pentru a dona sânge, alături de ea! Gest altruist făcut de consilierul local  Ioana Roman, chiar de ziua ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ziua ei, Ioana Roman a făcut ea un cadou. A venit în sprijinul celor care au nevoie de sânge FOTO: Ana Gajdo
De ziua ei, Ioana Roman a făcut ea un cadou. A venit în sprijinul celor care au nevoie de sânge FOTO: Ana Gajdo

Consilierul local Ioana Roman a împlinit astăzi 36 de ani şi a vrut să dăruiască, în loc să fie ea cea care primeşte daruri. Aşa că a lansat o invitaţie tuturor celor care au vrut să fie alături de ea, de a dona sânge. Medicii de la Centrul de Transfuzie Sanguină spun că un asemenea gest altruist ar trebui să fie urmat de cât mai mulţi tineri, mai ales că cererea de sânge este, în continuare, mare.

De ziua ei a donat sânge

În urmă cu mai bine de o săptămână, Ioana Roman a lansat pe Facebook o invitaţie: toţi cei care sunt clinic sănătoşi şi doresc să îi fie alături de ziua ei, să vină şi să doneze sânge în loc să îi transmită urări sau să îi facă cadouri. În această dimineaţă Ioana Roman a fost aşteptată de colegi şi prieteni la Centrul de Transfuzie Sanguină Târgu Mureş.

„De fiecare dată de ziua noastră suntem obişnuiţi să primim. Fie că este vorba de laude, de urări, cadouri, dar să primim. Şi cred că am ajuns acum la maturitate, având în vedere că împlinesc 36 de ani, şi spun că este important să şi oferi (..)M-am gândit care gest de-al meu de a oferi ar putea să aibe impactul cel mai serios şi am considerat că acest gest de a-mi dona sângele, cu siguranţă, va ajuta persoanele care au nevoie”, a declarat consilierul local Ioana Roman.

Prieteni şi colegi au venit să doneze

Foşti colegi din presă, pentru că Ioana Roman a fost mai întâi om de presă şi apoi consilier local, colegi din Consiliul Local, Primărie, prieteni au venit astăzi şi au donat, la rândul lor, sânge.

„Consider important să ne gândim şi la semenii noştri. Printr-un gest simplu putem să salvăm vieţi omeneşti. O felicit pe colega noastră, Ioana Roman, care, de ziua ei de naştere a ţinut să se gândească la cei din jur, cei care au nevoie de sânge şi ne-a invitat aici. Mă bucur că mai mulţi colegi au dat curs invitaţiei”, a spus viceprimarul Peti Andras.

Felicitată de conducerea Centrului de Transfuzie

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Târgu Mureş, medicul Anca Florea, a ţinut să îi mulţumească Ioanei Roman şi spune că gestul a venit într-un moment cum nu se poate mai potrivit. Şi asta pentru că, în mod normal, circa 80 de donatori sunt aşteptaţi zilnic la centru, dar în această săptămână au ajuns aproximativ 50 de donatori pe zi.

„Prin intermediul dumneavostră vreau să îi mulţumesc Ioanei pentru acest gest  (...) absolut deosebit şi un gest de o generozitate extraordinară. Pentru că de obicei, cineva, de ziua lui primeşte daruri. Ea a ales ca acest dar să îl transfere pacienţilor. Este, într-adevăr, o generozitate extraordinară şi un gest care spune multe despre caracterul omului respectiv”, a declarat directoarea centrului.



Medicul Anca Florea mai spune că ar fi extraordinar dacă mai multe persoane publice ar face acest lucru. „Mă refer la persoane publice de un anumit gen, care sunt apreciate şi care înseamnă ceva pentru societatea noastră: gesturi asemănătoare ar fi binevenite şi urmate de oameni. Este bine ca mai ales tinerii – fiindcă noi ne adresăm ca instituţie unui segment al populaţiei, aşa numitul segment cu risc scăzut –să aibă mai degrabă asemenea exemple”, a precizat directoarea centrului de transfuzie.

Cum nevoia de sânge este continuă, puteţi merge oricând să donaţi, indiferent de motivaţia dumneavostră- vreţi să salvaţi un prieten, sunteţi donator anonim- dacă sunteţi sănătos, aveţi minimum 18 ani şi o greutate mai mare de 55 de kg.

„Este un gest pe care ar trebui să îl facem toţi, un gest care poate să salveze o viaţă, care poată să prelungească viaţa cuiva şi care scoate dintr-un greu impas pe cineva aflat la nevoie”, a declarat Marinela Lazăr, psiholog, responsabil de promovarea donării la Centrul de Transfuzie Sanguină Târgu Mureş.

Anual, la Târgu Mureş se fac aproximativ 14.000-15.000 de prelevări, adică 7.000 de persoane donează sânge. Bărbaţii pot dona de 5 ori pe an, femeile de 4 ori, iar între donări trebuie să treacă minimum 2 luni.

Mures

Citiţi şi


Campanie de donare de sânge, iniţiată de studenţi şi Centrul de Transfuzii Bucureşti. Condiţiile pentru donatori

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite