Câini dresaţi pentru a găsi urşii din pădurile României, în cadrul unui proiect european cu o valoare de peste 335.000 lei

0
Publicat:

Trei câini vor fi dresați pentru a găsi urșii din pădurile României. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” din Braşov achiziționează servicii de dresaj canin în valoare de peste 335.000 lei în cadrul unui proiect european.

Câinii vor fi dresați pentru a detecta fecalele urșilor Foto: A.V.
Câinii vor fi dresați pentru a detecta fecalele urșilor Foto: A.V.

Este vorba despre proiectul „Implementarea Planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România”. Cu ajutorul câinilor vor fi colectate probe biologice pentru determinarea mărimii populației de urs la nivel național. De asemenea, se va verifica eficiența instalării de garduri electrice în zonele în care animalele au creat probleme.

Serviciul va consta în livrarea de către câștigătorul licitației a trei câini specializați din rasele: Labrador, Golden Retriever, English Springer Spaniel, Cocker Spaniel, care au vârstele cuprinse între un an și patru ani. Un instructor specializat va antrena câinii pentru a detecta fecalele speciei urs. De asemenea, vor fi instruiți și trei specialişti din echipa proiectului, care să lucreze cu aceşti căţei. Personalul instruit în antrenarea acestor câini va putea asigura creșterea numărului de câini care să fie implicați în colectarea probelor pe durata implementării proiectului.

Valoarea estimată pentru atribuirea contractului este de 335.425 lei, cu TVA, conform SICAP. Contractul de prestări servicii se va derula pe o perioada de patru luni de la data semnării contractului.

Obiectivul proiectului este menținerea pe termen lung a actualei stări de conservare a populației de urs brun și a habitatului său. Urșii vor fi monitorizați cu ajutorul câinilor care vor fi instruiți pentru a detecta fecalele de urs din teren.

„În cadrul acestui serviciu se vor intrui câini specializați din proiect pentru a găsi fecalele specie urs, în orice condiții de teren. Este estimat că utilizarea acestora va crește capacitatea de detectare a fecalelor cu până la 50% în zonele unde vor fi utilizați”, se menționează în caietul de sarcini pentru atribuirea contractului care are ca obiect „servicii de dresaj canin”.

Instruirea de câini pentru identificarea urșilor din pădurile țării reprezintă o premieră pentru țara noastră, susțin reprezentanții Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură (INCDS) „Marin Drăcea”.

Obținerea unor exemplare instruite pentru colectarea mai multor probe de fecale de urs va contribui la îmbunătățirea rezoluției studiului și la elaborarea unor măsuri concrete de conservare, cu reale contribuții și în elaborarea planului de monitorizare genetică a populației de urs brun din România”, se mai arată în caietul de sarcini pentru atribuirea contractului.

Cei trei câinii specializați în găsirea fecalelor urșilor vor fi livrați către INCDS „Marin Drăcea” după obținerea rezultatului „satisfăcător” la proba practică împreună cu remorcă, cușcă de transport și echipament de monitorizare (GPS și colar).

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite