Portret/ Campioană la găsirea „vulpilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A obţinut 15 titluri de campioană naţională la radiogonometrie, fiind cea mai titrată sportivă din ţară la această ramură sportivă. Din păcate, Ramona Manea trebuie să facă sacrificii mari pentru a practica în continuare acest sport.

Nu are rival în ţară la găsirea «vulpilor», aşa cum se numesc staţiile de emisie care sunt ascunse în păduri. Ramona Manea domină de mai mult timp campionatele naţionale, dar, cu toate acestea, nu a putut să participe la Campionatul mondial care s-a desfăşurat în Croaţia. „Cam în fiecare an câştig titlul de campioană. Mai mult de atât nu pot să câştig. Alerg de plăcere acum pentru că în acest sport, cel puţin la noi în ţară, nu se acordă premii în bani. Suntem susţinuţi financiar de clubul Pandurii, pentru a putea participa la concursuri. Am demonstrat cam tot ce se poate în acest sport în România. Se fac sacrificii multe pentru a practica acest sport, pentru că în multe cazuri ne suportăm singuri cheltuielile. Nu am putut să particip la Campionatul Mondial, care a avut loc în urmă cu puţin timp în Croaţia pentru că nu am avut banii necesari pentru acoperirea cheltuieilor. Mi-aş fi dorit foarte mult să particip“, ne spune Ramona Manea, care în urmă cu cinci an a fost răsplătită cu titlul de maestră a sportului. Aceasta se antrenează pentru Campionatul European de Radiogonometrie, care va avea loc anul viitor în România, la care speră că va câştiga medalia de aur.

A obţinut titlul de vicecampioană la Balcaniadă

Ramona a început să practice radiogonometria din clasa a V-a după ce făcuse atletism: „Am fost selectată, în urma unor probe sportive. Eram printre primele mereu la alergat. Trei ani am practicat atletismul. Era foarte greu pentru că făceam două antrenamente pe zi şi nu mai aveam timp absolut deloc. Sora mea mai mică practica radiogonometria şi am mers cu ea mai mult din curiozitate, să văd ce face. Eu am rămas, iar ea a renunţat după un timp“, îşi aminteşte campioana. De atunci şi până acum, Ramona a participat la sute de competiţii. Cel mai mult este mândră de medalia de argint pe care a obţinut-o la Balcaniada din anul 2008, care a avut loc în Macedonia.

Întrebări şi răspunsuri

În străinătate, acest sport este mai dezvoltat şi mai apreciat decât la noi?
Practicanţii acestui sport din străinătate au o  tehnică mai avansată decât noi. În afară, acest sport este mult mai apreciat şi sunt mai mulţi practicanţi. Federaţiilor de acolo li se alocă mai mulţi bani. Sportivii intră în cantonament înainte de competiţiile mari. Perfomanţa nu se face aşa, fără antrenamente. 

Care sunt calităţile de care ai nevoie pentru a practica acest sport?
În primul rând trebuie să ai tărie de caracter ca să nu renunţi în anumite momente foarte grele şi în condiţii dificile. Să îşi placă sportul, să auzi bine, să vezi bine. Putere de concentrare şi perspicacitate. Copiii nu mai aleargă ca înainte. Acum se joacă în faţa blocului, să-l vadă mama, să nu transpire şi apoi se miră că sunt graşi şi au probleme de sănătate. Am o mare satisfacţie că am reuşti să o aduc şi pe nepoţica mea, în vârstă de 11 ani, să practice acest sport. Mi-aş dori să mă urmeze.

Târgu-Jiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite