Dispecerat naţional la Gorj pentru sistemul Salvamont cu drone ce va funcţiona în 2022. „Pas important în căutarea şi salvarea persoanelor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvamontiştii gorjeni s-au dotat cu două drone performante pentru căutarea persoanelor   Foto: Salvamont
Salvamontiştii gorjeni s-au dotat cu două drone performante pentru căutarea persoanelor   Foto: Salvamont

Salvamontiştii români se vor baza pe drone în căutarea şi salvarea persoanelor. Un dispecerat naţional va funcţiona de anul viitor în cadrul Serviciului Judeţean Salvamont Gorj, unde vor fi procesate imagini transmise de drone din toată ţara.

Salvamontiştii din Gorj au la dispoziţie două drone performante. 

Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Judeţean Salvamont Gorj şi al Salvamont România, a spus că sistemul va putea fi folosit de toate instituţiile care au un rol în protejarea persoanelor: „Dezvoltăm un proiect de căutare salvare cu drone. Avem din acest an două drone de ultimă generaţie cu care dorim să dezvoltăm acest proiect. Dronele vor avea o anumită autonomie să facă cercetări, iar echipele din zonele respective de la ISU, Poliţie şi toate instituţiile care desfăşoară acţiuni de căutare de persoane dispărute vor putea beneficia de acest acest ajutor“.

Dronele sunt dotate cu camere de rezoluţie 4K şi vor permite focusarea imaginilor pe un perimetru redus. De asemenev, dronele vor avea echipamente de termoviziune.

Imformaţiile transmise de drone vor fi analizate într-un dispecerat

Un dispecerat va analiza imaginile transmise de drone prin mai multe soft-uri specifice şi va transmite informaţii echipelor de salvare.

„La Târgu Jiu va funcţiona de anul viitor un Dispecerat Naţional de Căutare Salvare Aero. Este un proiect care se află în pregătire tehnologică, care va cuprinde toată aparatura necesară. Acest dispecerat va funcţiona în sediul nostru. Un angajat sau chiar doi vor lucra în cadrul acestui dispecerat, care va deservi întreaga ţară. O să putem primi informaţii din întreaga ţară, pe care să le gestionăm şi să aducem un suflu nou în operaţiunile de căutare/salvare indiferent de zona în care vor avea loc. 

Prin acest dispecerat vom putea primi informaţii colectate cu ajutorul dronelor şi cu ajutorul lor vom putea identifica persoanele dispărute“, a spus şeful Salvamont Gorj. 

Acesta a precizat că sistemul va reprezenta un pas important făcut în salvarea persoanelor: „Informaţia va fi procesată în dispeceratul care va fi înfiinţat şi se va face o analiză rapidă cu ajutorul unor programe specifice şi credem că se va face un pas importat în activităţile de căutare şi salvare a persoanelor“

Vă recomandăm să citiţi şi 

Fost primar condamnat pentru că a finanţat din bani publici o biserică pe care a construit-o firma soţiei

Bucurie imensă pentru cabanierii de la Rânca. A nins şi turiştii sunt aşteptaţi în staţiunea din Munţii Parâng VIDEO

Târgu-JiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite