Cel mai fotografiat loc din România, restaurat cu ajutorul voluntarilor. Urmele lăsate de turiști, revoltătoare

0
Publicat:

Pădurea Colorată din județul Gorj a fost declarat cel mai fotografiat loc din România în urmă cu doi ani, însă, între timp s-a degradat, pentru că unii vizitatori și-au lăsat amprenta într-un mod negativ asupra acestui loc unic.

Pădurea Colorată a fost refăcută Foto: Armand Landh
Pădurea Colorată a fost refăcută Foto: Armand Landh

Ieșită la iveală acum doi ani, „Pădurea Colorată“ sau „Pădurea Paradisului“, așa cum a fost denumită de creatorul său, reputatul artist Mihai Țopescu, reprezintă în esență un manifest artistic împotriva defrișărilor.

Între timp, însă, locul s-a degradat permanent: numeroși copaci au fost scrijeliți, iar alții au fost vopsiți cu diferite însemne de către unele persoane care au venit să viziteze acest loc. În plus, mulți dintre vizitatori lasă în urma lor tot felul de deșeuri.

150 de voluntari au lucrat la refacerea Pădurii Colorate Foto: Armand Landh
150 de voluntari au lucrat la refacerea Pădurii Colorate Foto: Armand Landh

Pădurea Colorată se află în localitatea Poienari, lângă Drumul Național 67, în apropiere de granița dintre județele Gorj și Vâlcea.

„A devenit un loc de pelerinaj pentru turiști și în jurul ei au apărut și alte atracții turistice. Este un adevărat fenomen această pădure, care a fost votată, pe un site de profil, cel mai fotografiat obiectiv turistic din România, ceea ce este fantastic. Acest concept artistic este, în opinia mea, opera care l-a făcut cel mai cunoscut pe artistul Mihai Țopescu. Sunt mulți vizitatori care vin și din străinătate că viziteze acest loc special, care a devenit foarte cunoscut cu ajutorul Internetului“, a spus Armand Landh, un apreciat pictor gorjean.

Voluntari din străinătate

O acțiune de refacere a acestui loc special a avut loc în urmă cu câteva zile. La aceasta au participat câțiva artiști plastici din județul Gorj, dar și voluntari, unii dintre ei din străinătate. Pe lângă mai mulți artiști plastici gorjeni, care au lucrat voluntar, au fost prezenți voluntari din toată țara și chiar din afara țării.

Pădurea Colorată atrage numeroși turiști Foto: Armand Landh
Pădurea Colorată atrage numeroși turiști Foto: Armand Landh

A fost o familia din Portugalia care ne-a ajutat la vopsirea copacilor. A mai fost prezentă o familie din București și alta din Râmnicu Vâlcea. Au aflat de această acțiune încântați de ideea de a reface acest loc. Am vopsit acești copaci cu o vopsea ecologică. S-au degradat în timp din cauza intemperiilor, dar și a intervenției oamenilor de rea credință. Au fost vopsiți 600 de copaci. Au fost multe inscripții pe copaci, mulți oameni și-au lăsat amprenta. Chiar și în momentul în care noi vopseam, unii vizitatori au venit și se urcau cu picioarele pe niște pietre colorate, care reprezintă, în concepția artistului, umbrele arborilor tăiați. Ține de modul fiecăruia de acționa“, a mai povestit Armand Landh.

150 de voluntari au lucrat la refacerea Pădurii Colorate

Voluntarii au amplasat chiar și coșuri de gunoi în zonă și sperăm să se mențină curățenia. „În jurul Pădurii Colorate este nevoie în continuare de coșuri de gunoi, dar și de o parcare, pentru că vin foarte mulți turiști. Nu am înțeles niciunul dintre noii de ce autoritățile locale din zonă nu au percutat. Este dezamăgitor când vezi acolo așa de multe gunoaie aruncat. Am găsit tot felul de deșeuri. De la pampers și până la sticle din plastic, ambalaje. Este păcate, pentru că este un loc unic în România“, a adăugat Armand Landh, unul dintre voluntarii de la Pădurea Colorată.

În total, aproximativ 150 de voluntari au lucrat la refacerea Pădurii Colorate. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite