Istoria celei mai vechi clădiri din Suceava, ce a supraveţuit atât regimului habsburgic cât şi a celui comunist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hanul Domnesc din Suceava este cea mai veche clădire din oraş. Aceasta a fost ridicată la mijlocul secolului XVII şi a rămas în picioare până în ziua de astăzi, chiar dacă Bucovina a trecut prin mai multe regimuri, printre care cel habsburgic şi cel communist.

Hanul Domnesc din Suceava este cea mai veche clădire din oraş, fiind construită la mijlocul secolului XVII. În secolul XVI, în zona centrală a municipiului Suceava, loc în care este amplasat şi Hanul Domnesc, erau mai multe ateliere de olari. Pe locul unor astfel de ateliere, la începutul secolului al XVII-lea a fost ridicat Hanul Domnesc care avea rolul de a adăposti negustori sau călători veniţi din străinătate.

La sfârşitul anilor 1700, când Bucovina a ajuns sub stăpânirea Imperiului Habsburgic, Hanul Domnesc a fost transformat într-un conac ce era folosit de vânătorii din familia imperială. Aici erau cazaţi boierii şi demnitarii austrieci, care participau la tot felul de partide de vânătoare organizate în pădurile Sucevei.

Odată cu instaurarea comunismului în România, clădirea a intrat în proprietatea statului. Aceasta a fost restaurantă, în perioada 1964 - 1967, exact după forma în care a fost construită pentru prima dată. În anul 1968, în Hanul Domnesc s-a deschis Secţia de Etnografie şi Artă Populară a Muzeului Judeţean Suceava, iar apoi a devenit sediul Muzeului Etnografic al Bucovinei.

Ustinia Colomeischi, urmaşă a familiei ce a deţinut Hanul Domnesc, a cerut retrocedarea clădirii şi a terenului aferent. Acest demers a dus la un proces în care, Tribunalul Suceava a respins în anul 2004 cererea de retrocedare pe motiv că Hanul Domnesc era o clădire de utilitate publică. Ustinia Colomeischi a făcut recus la Curtea de Apel Suceava, însă procesul a fost suspendat.

Problema nu a fost rezolvată astfel că, Ustinia Colomeischi a cerut Curţii de Apel Suceava repunerea pe rol a dosarului de revendicare. Decizia definitivă şi irevocabilă a fost dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în favoarea moştenitoarei familie Colomeischi. Consiliul Judeţean Suceava a încheiat o convenţie cu Ustinia Colomeischi, prin care s-a stabilit ca preţ al tranzacţiei suma de un milion de lei.

La începutul anului 2010, clădirea Hanului Domnesc a trecut, în conformitate cu o hotărâre de guvern, din proprietatea Ministerului Culturii în proprietatea publică a Consiliului Judeţean Suceava, împreună cu alte obiective istorice – Cetatea Zamca, Câmpul şanţurilor de la Cetatea de Scaun, clădirile Muzeului de Istorie şi al Muzeului de Ştiinţe ale Naturii şi o clădire depozit de la Muzeul Stupca.

Alte ştiri din Suceava:

Paradoxul bunului samaritean: a vrut să ajute un bătrân orb şi invalid şi s-a trezit cu Poliţia la uşă

Iazul blestemat din Suceava, care a înghiţit un alai întreg de nuntaşi. Oamenii spun că iazul Nimirceni îşi ia tribut viaţa unui tânăr, în fiecare an

Doi elevi de la un liceu din Suceava au ajuns la spital după ce au consumat etnobotanice. Aceştia au vrut să sărbătorească faptul că au trecut cu bine de simularea de la BAC

Prefectul judeţului Suceava a scăpat de control judiciar

Elevi ispitiţi cu bani de călugării de la Mănăstirea Sihăstria Putnei: se premiază eseurile pe tema „De ce e importantă ora de religie pentru mine“

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite