Combinaţii culinare bizare din Bucovina: carne afumată cu prune uscate şi conopidă opărită cu maioneză şi usturoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: prajituricisialtele.ro
FOTO: prajituricisialtele.ro

Lipsa creativităţii este singurul duşman al artei culinare. În rest, aromele pot fi combinate în cele mai bizare moduri pentru a oferi plăcere papilelor gustative.

Bucovina este un spaţiu în care convieţuiesc în armonie numeroase minorităţi etnice. Huţulii, armenii, germanii, evreii, ruşii, ucrainenii, polonii, romii, italienii şi maghiarii au contribuit semnificativ la îmbogăţirea şi înnobilarea bucătăriei bucovinene. 

Numai că unele combinaţii culinare găsite frecvent pe mesele locuitorilor judeţului Suceava ar putea părea bizare pentru românii din celelalte coluţuri ale ţării.

De exemplu, în Bucovina se găteşte o gustoasă salată de conopidă opărită cu usturoi sau ceapă şi maionează. Reţeta este simplă şi ieftină. Se desprind buchetele de conopidă, se opăresc, după care se amestecă cu maioneză de casă, usturoi sau ceapă şi puţin iaurt.

O altă combinaţie care poate părea ciudată este mămăliga cu smântână şi căpşuni. Reţeta poate fi gătită în orice anotimp pentru că delicioasele fructe se găsesc în supermarketuri pe tot parcursul anului. 

După ce se spală, fructele se acoperă cu smântână şi se zdrobesc puţin. Apoi, combinaţia se lasă la frigider pentru ca aromele să se întrepătrundă. În paralel să prepară mămăliga, care se serveşte fierbinte în combinaţie cu căpşunile scăldate în smântână rece.

Pe de altă parte, în unele sate din Bucovina, de Paşte şi de Crăciun, sarmalele preparate în casă se mănâncă cu cozonac în loc de pâine, şi cu salată de sfeclă roşie şi hrean.

În satele cu etnici poloni şi ucraineni din Bucovina se găteşte o reţetă pe bază de coaste de porc afumate şi prune uscate. Pentru prepararea acesteia aveţi nevoie de 500 de grame de carne de porc afumată, 200 de grame de prune uscate, două cepe, trei morcovi, două linguri de pastă de tomate, sare şi piper.

Carnea se taie bucăţele, se asezonează cu sare şi piper, şi se trage la tigaie cu ceapa care a fost tăiată cubuleţe în prealabil. Se adaugă morcovul, prunele, pasta de tomate şi se fierbe în apă sau vin roşu.

Vă recomandăm şi:

Tânăr abandonat la naştere de părinţi, admis la Academia de Poliţie

Adina, fata eminentă de la ţară admisă prima la Academia de Poliţie: „Eram sigură că locul meu este acolo. Vreau să-mi servesc patria“

SuceavaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite