Ce spun procurorii, după un an de anchetă, despre cazul bărbatului mort după ce a fost gazat de o jandarmeriţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeia jandarm care i-a dat cu spray lacrimogen în faţă, de la o distanţă foarte mică, unui bărbat din Vatra Dornei, care ulterior a murit la spital, a fost trimisă în judecată, după mai bine de un an de la producerea faptei. Procurorii susţin că angajata MAI a folosit în mod necorespunzător un spray neautorizat.

Ana-Maria Florescu, femeia – jandarm care a folosit spray-ul lacrimogen asupra lui Ioan Csapai de la distanţă mică, în timpul unei acţiuni de imobilizare, când victima era deja încătuşată şi cu faţa la pământ, a fost trimisă în judecată. 

Procurorii susţine că a folosit spray-ul în mod necorespunzător. În plus, spary-ul nu era autorizat.

„F. A. M. a folosit la activitatea de imobilizare, în mod nelegal, un spray iritant lacrimogen personal şi neautorizat în acest sens în activitatea organelor jandarmeriei, dispozitiv care nu se atla în dotarea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, pulverizând astfel spre faţa victimei C. I. un jet de spray iritant lacrimogen din apropiere, pulverizarea efectuându-se prin încălcarea prevederilor Legii 550/2004 şi a HG 991/2005, iar folosirea, chiar şi a acestui dispozitiv neautorizat, nu s-a efectuat în mod gradual şi proporţional, depăşindu-se astfel nevoile reale pentru imobilizarea victimei C. i. Acţiunea a condus iniţial la provocarea de suferinţe fizice victimei şi apoi la decesul acesteia”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Parchetul Militar.

Tragedia s-a petrecut în iulie 2019, într-un parc din Vatra Dornei, judeţul Suceava. Tatăl unei fete de 13 ani le-a spus jandarmilor care erau în misiune, asigurând ordinea şi liniştea publică la un spectacol de muzică populară, că Ioan Csapai a agresat sexual o fată de 12 ani.

Jandarmii s-au apropiat de Csapai şi au încercat să-l imobilizeze, dar bărbatul a încercat să fugă în mulţime şi aproape că a reuşit. 

În cele din urmă, echipajul de jandarmi l-a prins şi l-a imobilizat. Întreaga scenă a fost filmată de un martor. În imagini se vede cu Ioan Csapai este la pământ, cu burta în jos, având mâinile încătuşate. Doi Jandarmi stau deasupra lui, iar, la un moment dat, Ana Maria Florescu care făcea parte din echipaj se apropie de persoana imobilizată şi îi pulverizează spray în faţă de la o distanţă de doar câţiva centimetri Victima rămâne inertă. aşa că jandarmii s-au apucat să-i dea primul ajutor. 

Ioan Csapai a fost transportat la spital, unde a murit 24 de ore mai târziu. 

Vă mai recomandăm şi: 

VIDEO Un activist de mediu care a sunat la 112 pentru a sesiza un transport suspect de buşteni a fost atacat sub ochii poliţiştilor. „Te omor în direct!”

Scandal regizat la o şcoală din Iaşi: un părinte le-a cerut profesorilor să-i permită fetiţei sale să stea fără mască. Cum a fost sancţionat

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite