Alegeri prezidenţiale 2014. Doi paşi simpli prin care poţi afla dacă altcineva a votat în locul tău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai multe sesizări legate de frauda electorală vizează votul altor persoane în locul alegătorilor trecuţi pe listele electorale FOTO: adevarul.ro
Tot mai multe sesizări legate de frauda electorală vizează votul altor persoane în locul alegătorilor trecuţi pe listele electorale FOTO: adevarul.ro

Cea mai la îndemână metodă de fraudare a alegerilor electorale ar fi aceea în care mai multe  persoane îşi exercită votul în numele altor votanţi.   Pentru a ne asigura că datele noastre nu au fost folosite în acest scop, trebuie să sesizăm Autoritatea Electorală Permanentă.

Pentru a evita ca în turul doi al alegerilor prezidenţiale 2014 voturile să nu fie fraudate prin folosirea CNP-urilor alegătorilor astfel încât aceştia să figureze că şi-au exprimat opţiunile pe listele electorale fără a se prezenta în faţa urnelor, Asociaţia pentru Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki ne învaţă cum trebuie să procedăm astfel  încât să putem demonstra acest tip de fraudă electorală.

Singura instituţie care poate oferi detalii în acest sens este Autoritatea Electorală Permanentă. Astfel, pentru a vedea dacă datele personale ale unei persoane au fost utilizate în scop electoral trebuie să respectăm următorii paşi:
1. Autoritatea Electorală Permanentă poate fi sesizată cu o solicitare scrisă în baza Legii 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public. În respectiva cerere, persoanele interesate trebuie să specifice faptul că vor să cunoască dacă în dreptul CNP-ului lor de pe listele electorale există semnături.

2. În cazul în care răspunsul la această întrebare este afirmativ şi sunteţi convişi de faptul că respectiva semnătură nu vă aparţie puteţi redacta o nouă cerere prin care solicitaţi o copie după lista electorală unde în dreptul CNP-ului apare o altă semnătură. În cazul în care descoperiţi faptul că altcineva şi-a exprimat votul, puteţi face o plângere penală pentru fals în înscrisuri oficiale şi   fraudă electorală.

Citiţi şi:

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 Cu cine votează Elena Udrea de Slobozia

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 Giovanni Ioan Becali votează din spatele gratiilor

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 Ialomiţenii au lăsat votul pe ultima sută de metri. Cozi la ghişeele unde se eliberează buletinele

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite