Țapul ispășitor în scandalul lucrărilor „aranjate” de la concursul de directori de școală din Olt

0
Publicat:

O singură persoană este încă cercetată disciplinar în cazul suspiciunilor de fraudă de la concursul pentru ocuparea posturilor vacante de director de școală din județul Olt. Nici evaluatorii din comisie, și nici candidații la funcțiile de director nu au fost sancționați.

Concursul a fost organizat la inspectoratul Școlar Județean Olt FOTO Alina Mitran
Concursul a fost organizat la inspectoratul Școlar Județean Olt FOTO Alina Mitran

La aproape jumătate de an de la încheierea concursului pentru ocuparea posturilor vacante de director/director-adjunct de școală din județul Olt, sesiunea ianuarie - aprilie 2022, concluziile celor care au derulat controale în urma suspiciunii de fraudă la evaluarea lucrărilor sunt halucinante. O singură persoană implicată în concurs, ajunsă țap ispășitor, rămâne în continuare în cercetare disciplinară, în privința membrilor comisiilor de evaluare concluzia fiind aceea că „nu s-a reținut în sarcina persoanelor cercetate săvârșirea, cu vinovăție, a unor fapte care să întrunească elementele constitutive ale vreunei abateri disciplinare, motiv pentru care a hotărât nesancționarea acestora”. Cât despre directori, care au promovat concursul în mod suspect, constatarea IȘJ Olt este de asemenea stranie.

11 lucrări „aranjate” și niciun vinovat

La scurt timp de la susținerea probelor concursului, în primăvară, au plecat spre Ministerul Educației sesizări conform cărora mai mulți candidați au primit note mult mai mari decât meritau conform lucrărilor predate. Notările suspecte s-ar fi produs la una din cele trei comisii de evaluare. Ministerul Educației (ME) a trimis corpul de control la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Olt, acțiuni specifice fiind derulate în perioada mai - iunie 2022.

La finalul acestora, ME a trimis către Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina o sesizare, fiind suspectate fapte de abuz în serviciu. Concret, din verificări reieșea că 11 lucrări din cele analizate prezentau modificări, suspiciunea fiind aceea că au fost înlocuite file din lucrări astfel încât să se justifice punctajul de peste 7,00 (nota minimă de promovare a probei scrise) acordat anumitor candidați. ME a dispus, totodată, în luna iulie, ca Inspectoratul Școlar Județean Olt să cerceteze disciplinar persoanele care au făcut parte din comisiile de evaluare și să adopte „cu celeritate” măsuri.

IȘJ Olt a întrunit Cosiliul de Administrație de-abia cu câteva zile înainte de reîntoarcerea elevilor în bănci, membrii CA decizând „în unanimitate”„nu pot adopta la momentul de față o hotărâre de invalidare a rezultatelor concursului obținute de către cei 11 candidați despre ale căror lucrări se menționează în raport că există suspiciunea de fals, pe de o parte, iar pe de altă parte, având în vedere faptul că Ministerul Educației a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, s-a hotărât să se aștepte finalizarea cercetării penale”. Cât despre directori, ISJ Olt a ales să aștepte.

Evaluatorii au scăpat de cercetarea administrativă

Pe de altă parte, tot IȘJ a mai constatat cu privire la persoanele din comisia de evaluare cercetate disciplinar: „Nu s-a reținut în sarcina persoanelor cercetate săvârșirea, cu vinovăție, a unor fapte care să întrunească elementele constitutive ale vreunei abateri disciplinare, motiv pentru care a hotărât nesancționarea acestora”.

IȘJ Olt nu spune nici că nu s-a întâmplat nimic în neregulă la concurs, ci că persoanele implicate în evaluare „fără rea credință, au comis anumite erori”, consecința fiind aceea că nu mai pot fi numite în comisii de concurs sau examen național în anul școlar 2022-2023.

Fostul inspector școlar general-adjunct Victor Iacobescu FOTO: Alina Mitran
Fostul inspector școlar general-adjunct Victor Iacobescu FOTO: Alina Mitran

Dacă evaluatorii au scăpat de cercetarea administrativă, președintele comisiei de organizare a concursului (comisia județeană care îngloba toate celelalte comisii de evaluare), fostul inspector școlar general-adjunct Victor Iacobescu, este în continuare cercetat disciplinar de către Ministerul Educației, conform precizărilor pe care ministerul le-a transmis la solicitarea „Adevărul”. Acesta și-a pierdut funcția din IȘJ Olt la 1 septembrie 2022.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite