Și-au plantat propria pădure în vatra satului pentru ieșiri la iarbă verde. „Au venit adulți, dar și bunici cu nepoți”

0
Publicat:

Localnicii unei comune din Olt, renumiți legumicultori, au decis să înființeze o pădure în vatra satului pentru a se putea bucura de o ieșire la iarbă verde, în condițiile în care acum există una doar peste râul Olt. Astfel, în câteva ore au fost plantați peste 10.000 puieți de salcâm.

Voluntarii au fost organizați de reprezentanții ONG-ului Plantăm Fapte Bune FOTO: arhiva Daniel Pană
Voluntarii au fost organizați de reprezentanții ONG-ului Plantăm Fapte Bune FOTO: arhiva Daniel Pană

De curând, oamenii din Giuvărăști au identificat o zonă aproape abandonată de 35 ani, pe care au transformat-o, în weekend-ul trecut, cu ajutorul asociației „Plantăm Fapte Bune în România”, într-o viitoare pădure de salcâm. S-au plantat deja 10.000 puieți pe o suprafață de peste două hectare, iar alți 1.500 vor fi plantați miercuri, 10 aprilie 2024.

 „Era o zonă abandonată acolo. Terenul este al comunei Giuvărăști. A trebuit să-l frezăm, să aranjăm, să îndreptăm cu utilaje și am găsit oamenii aceștia de bine ca să putem planta. Am vrut să avem o pădure și în vatra satului, să punem și noi peste câțiva ani grătarul la umbră. Avem pădure, dar peste Olt”, a explicat primarul comunei Giuvărăști, Daniel Pană. 

„Am avut și persoane de peste 70 ani”

La plantare au participat aproximativ 300 voluntari, 150 fiind din sat. Nu s-a bătut din poartă-n poartă ci, după o simplă postare pe Facebook, oamenii, mișcați de îndemnul - Vino alături de noi să poți povesti copiilor și nepoților tăi „A fost odată ca niciodată!” - au anunțat că vor să participe

. „Au venit și oameni de la zeci de kilometri, oameni pe care nu i-am văzut în viața mea”, a adăugat Daniel Pană. 

Voluntarii au avut și pauze dulci FOTO: arhiva Daniel Pană
Voluntarii au avut și pauze dulci FOTO: arhiva Daniel Pană

La împădurire au participat copiii din sat, însoțiți de părinți și chiar de bunici. Au venit cu drag și tinerii pentru care Giuvărăști este de acum doar destinația de weekend sau de vacanță.

„Am avut și persoane de peste 70 ani, au venit cu nepoții”, a mai precizat primarul.

Oameni de toate vârstele au contribuit la plantarea a 10.000 salcâmi FOTO: arhiva D. Pană
Oameni de toate vârstele au contribuit la plantarea a 10.000 salcâmi FOTO: arhiva D. Pană

Alte 150 persoane au venit din afara localității. Întâlnirea cu voluntarii care au asigurat materialul săditor și au venit și cu forța de muncă le-a dat idei tinerilor din Giuvărăști. Modul cum sunt organizați voluntarii ONG-ului care implementează un proiect de împădurire în toată România i-a fascinat, astfel că și-au propus să înființeze, la rândul lor, un ONG și să-și poată, astfel, organiza mult mai bine activitățile pe care acum le desfășoară sub cupola școlii sau a primăriei. 

O parte dintre voluntarii prezenți FOTO: ahiva Daniel Pană
O parte dintre voluntarii prezenți FOTO: ahiva Daniel Pană

„Foarte mult mi-a plăcut cum s-au organizat. De fiecare dată când pleacă în teritoriu, ei își iau după ei oameni care să asigure apă, sucuri, cafea, ceai și ceva de mâncare, dar foarte bine organizați”, a mai precizat primarul.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite