Delicii pentru iarnă, reţete cu vinete. Care sunt cantităţile pentru cea mai bună zacuscă
0
Deşi rafturile magazinelor sunt simple, conservele pe care le pregătim acasă rămân cele mai sigure. Iată câteva reţete cu pătlăgele vinete, produse relativ uşor de preparat şi cu un gust pe care îl veţi aprecia.
Aperitiv de pătlăgele vinete şi gogoşari
Se aleg vinetele tinere, cu seminţele încă mici. Se spală, se taie în felii rotunde groase de 1 cm şi se prăjesc fie pe gril, fie în ulei (nu mult, pentru că vinetele imediat îl vor absorbi). Se rumenesc uşor pe amândouă părţile (dacă se prăjesc în ulei, este necesar să stea cu sare timp de o oră, apoi se storc). Se coc gogoşarii şi se curăţă de pieliţă.
Vinetele se aşează în borcane mici, câte un rând de vinete prăjite, un rând de gogoşari, printre rânduri punându-se ceapă desfăcută (nu tăiată) în solzi. Se umplu borcanele pe trei sferturi şi se acoperă conţinutul cu un amestec de apă şi oţet (în proporţia trei părţi oţet, o parte apă, adăugându-se şi sare după gust). Borcanele se sterilează prin fierbere.
Vinete împănate
Se aleg pătlăgele vinete tinere, se spală, se şterg şi se curăţă de coajă numai în parte, scoţând în lungime patru fîşii opuse, late de un deget. . se fierb apoi în apă clocotită (5-6 minute) până se înmoaie. Se aşează între scânduri, pentru a se scurge bine de apă, iar pentru asta putem pune şi o greutate potrivită deasupra ultimei scânduri.
Zarzavatul pentru umplutură (morcovi şi rădăcini de pătrunjel, ţelină, păstârnac) se taie înainte de a fierbe vinetele şi se freacă uşor cu sare.
Vinetele se crestează în lung, în locurile unde s-au cojit, şi se umplu îndesat cu zarzavaturile pregătite. În fiecare vânătă se înfig 1-2 căţei de usturoi curăţaţi şi fiecare vânătă se înfăşoară în fire subţiri de foi de ţelină opărite. Se aşează în borcane şi se toarnă deasupra zeama rămasă de la zarzavatul scurs, apoi oţet fiert, care se pune în borcane călduţ. Peste vinete se aşează un strat de frunze de ţelină şi un grătar sau o farfurie răsturnată dacă se pun la conservat într-un vas mare.
Zacuscă
Ingrediente: 12 vinete de mărime mijlocie, 6 ardei graşi şi 20 de gogoşari. Toate se coc şi se curăţă. Vinetele se lasă la scurs, astfel încât să scăpăm de zeama amară. Se toacă bine totul.
Se rumeneşte 1 kg ceapă cu două pahare de ulei, se adaugă vinetele şi restul legumelor tocate, se sărează şi se acoperă cu bulion . Se amestecă pe foc până când toată apa scade şi la suprafaţă iese uleiul. Se pune în borcane mici, care se steriliează (75 minute borcănelele de ¼ l şi 110 minute borcanele de ½ litri).