„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”

0
Publicat:

O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

Fotografia care a atras atenția a fost postată chiar de primar FOTO: Fb/Emil Moț
Fotografia care a atras atenția a fost postată chiar de primar FOTO: Fb/Emil Moț

Parcul de Crăciun cu influențe africane se găsește în municipiul Slatina, din județul Olt, iar pentru instalații s-au cheltuit sume colosale. Pentru toate instalațiile montate în municipiu s-au plătit 5,4 milioane lei, o sumă care depășește cu mult cheltuielile realizate pentru iluminatul festiv de orașe mult mai mari. 

Primarul Slatinei, Emil Moț, a explicat, într-o intervenție în direct la Antena 3, cum s-a ajuns ca în parcul amenajat pentru Crăciun în loc de reni și oameni de zăpadă să apară animale. Întrebat dacă nu cumva a fost inspirat de recentul turneu african al președintelui României, Klaus Iohannis, primarul Emil Moț (PSD) a oferit răspunsuri savoroase.

„Foarte mulți copilași nu mai au contact cu tot ce înseamnă un animăluț”

„Nu, doamnă, gândiți-vă că aceste caiete de sarcini se fac la începutul anului, când noi facem bugetul. Nu. Inspirația este în felul următor: întotdeauna, gândiți-vă că iluminatul festiv face parte din tradițiile Sărbătorilor de Iarnă. Și inspirația, de fapt și de drept, este faptul că foarte mulți copilași nu poa' să ajungă la o grădină zoologică, sau nu mai au contact cu tot ce înseamnă un animăluț. Ideea este în felul următor...”, a încercat să explice primarul. Moderatoarea a insistat: „Un animăluț. Și v-ați gânit la un elefănțel și la o girăfuță?”.

„Haideți s-o dăm pe partea de Europe Style, african cornner. Europe Style, exact cum este și târgul de la Viena, care este plin de foarte-foarte multe animale, adică figurine...”, a replicat primarul. A fost momentul în care unul dintre invitații din studio i-a replicat primarului că tocmai ce a vizitat târgul din Viena și nu a văzut așa ceva acolo. „Dar nu-i nicio problemă, puteți s-o vedeți la Slatina și vă invit cu drag!”, i-a răspuns primarul Emil Moț.

Șocul celor din studioul Antena 3 a venit de-abia atunci când primarul a spus cât a costat totul. „Tot ce înseamnă iluminatul festiv la Slatina a costat 5,4 milioane lei”, a spus primarul. „Câââât? În Slatina, 5,4 milioane lei? Un milion de euro?”, a fost reacția moderatoarei, moment în care primarul a explicat că suma este pentru toate podoabele montate în municipiu și că instalațiile au fost, de fapt, cumpărate și pot fi refolosite.

Aproximativ, în jur de un milion de euro. Noi facem achizițiile din patru în patru ani și nu facem închirieri, cum se practică în mod normal, sau la alte primării. Facem achizițiile din patru în patru ani, durata de viață a acestor luminițe de Crăciun care fac parte din viața noastră, care sunt, să zic, simbolul lunii decembrie, pentru că și noi...”, a continuat primarul să explice, fiind însă întrerupt pentru a răspunde la o ultimă întrebare, anume aceea dacă îl va invita pe președintele Klaus Iohannis să viziteze târgul cu temă africană. 

Primarul Emil Moț a adresat invitația, pe Facebook, slătinenilor de a participa la aprinderea iluminatului festiv, mesajul fiind însoțit chiar de fotografia care a stârnit interes la nivel național. Momentul este programat pentru vineri, 1 Decembrie, în Parcul Tineretului, începând cu ora 17,30.

La Slatina, banii alocați pentru organizarea Târgului de Crăciun și a programului de spectacole pentru perioada Sărbătorilor, ca și banii pentru cadouri, au fost retrași din buget, ca urmare a „ordonanței austerității”.

Cu toate acestea, organizatorul care câștiga de obicei organizarea acestor evenimente licitate de Primăria Slatina s-a angajat să susțină pe banii lui evoluția invitaților din concertul de 1 Decembrie, aceeași firmă amenajând și un parc de distracții deschis pe toată perioada Sărbătorilor de Iarnă, în timp ce de închirierea căsuțelor din Târgul de Crăciun s-a ocupat Direcția Economică a Primăriei Slatina.

Tot o firmă privată sponsorizează acordarea, de 1 Decembrie, a 1.000 porții de fasole cu cârnați și murături, și banii alocați acestei cheltuieli fiind retrași din buget.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite