Ce-i leagă pe Anton Pann, Charlie Chaplin și Andrea Pirlo. „Să ne educăm copiii să nu le fie rușine” VIDEO

0
0

Prezentarea personalităților cu origini rome, cărți oferite, discuții despre valorile etniei și o recunoaștere a efortului și performanței copiilor romi și-a propus Caravana Culturală a Romilor, care a ajuns și la Slatina.

Copii de etnie romă cu rezultate extraordinare în anul școlar trecut au fost premiați, miercuri-seara, la Slatina, în cadrul Caravanei Culturale a Romilor, organizată de Centrul Național de Cultură a Romilor „Romano Kher” și Agenția Națională pentru Romi.

15 elevi cu rezultate bune au fost premiați de Centrul Cultural „Romano Kher” FOTO: Adevărul
15 elevi cu rezultate bune au fost premiați de Centrul Cultural „Romano Kher” FOTO: Adevărul

Educația este singura care va schimba atât percepția asupra minorității rome, cât și șansele copiilor de a-și atinge visurile, a fost concluzia discuțiilor conferinței organizate înaintea festivității de premiere. „Jegos, ciorditor, murdar, ne face de râs... Cam astea sunt apelativele cu care, în bună parte, în mentalul colectiv din România sunt văzuți romii, țiganii. Ei, bine, ceea ce  încercăm noi să facem (...) este să schimbăm puțin din felul în care romii sunt priviți”, a explicat președintele Agenției Naționale pentru Romi, Iulian Paraschiv.

Etnia romă, cea mai numeroasă minoritate din România (aproape de 700.000 în mod oficial și peste 1,5 milioane conform anumitor cercetări), este mult mai mult decât acea comunitate săracă asociată cu infracționalitatea, sau, la polul opus, cu nunți exorbitante și opulență, a susținut Paraschiv.

„Sunt valori false, trebuie să promovăm ceea ce trebuie”

Personalități cunoscute în lumea întreagă, din cele mai variate domenii, au orgini rome: Anton Pann (autorul muzicii Imnului Național al României), actorul Charlie Chaplin sau fotbalistul italian Andrea Pirlo fiind doar trei exemple. O expoziție cu o parte dintre personalitățile care și-au recunoscut originile este prezentată în toate localitățile în care ajunge caravana.

„Să ne educăm copiii să se declare, să nu le fie rușine că sunt romi. (...) Eu locuiesc pe o stradă în Strejești unde sunt români. Copilul meu are 19 ani, este student la Cluj, are logodnică româncă, familia aceea a înțeles”, și-a povestit un membru al etniei propria experiență.

Premierea copiilor a fost urmată de un concert CONECT-R, artistul electrizând sala.

„Sunt taloane false, sunt valori false și trebuie să promovăm ceea ce trebuie”, a insistat artistul, menționând că nu-și tratează distinct fanii în funcție de etnie. „Nu e nimic mai special pentru mine, nu e nimic separat, separarea este o iluzie”, a spus CONECT-R.

Slatina


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri