Situația romilor din Europa: 80% trăiesc în sărăcie și se confruntă cu niveluri șocante de discriminare

0
Publicat:

Un raport arată că situația romilor nu s-a îmbunătățit în ciuda obiectivelor stabilite de Uniunea Europeană (UE). O mare parte din ei trăiesc în sărăcie, au condiţii de trai deplorabile, perspective sumbre în ceea ce priveşte şcoala şi locul de muncă.

Romii se confruntă în continuare cu un nivel ridicat de marginalizare FOTO Shutterstock
Romii se confruntă în continuare cu un nivel ridicat de marginalizare FOTO Shutterstock

Romii „continuă să se confrunte cu niveluri şocante de privare, marginalizare şi discriminare", afirmă într-un comunicat directorul Agenţiei Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA), Michael O'Flaherty.

Factorii politici naţionali ar trebui să depună „toate eforturile pentru a combate această situaţie intolerabilă", a spus el.

Raportul este bazat pe aproape 8.500 de interviuri cu romi din zece ţări europene și descrie „progresul insuficient şi mult prea lent".

71% dintre romi renunță la școală

Potrivit documentului FRA, instituţie cu sediul la Viena, 80% dintre romi trăiesc încă în sărăcie, faţă de media europeană de 17%. Cifra este aceeaşi cu cea din ultimul studiu realizat pe acest subiect în 2016.

Mai mult de jumătate dintre romi trăiesc în locuinţe pline de igrasie, întunecate, fără instalaţii sanitare adecvate (faţă de 61% în 2016) şi 22% nu au apă curentă (faţă de 30% în 2016).

Rata lor de angajare a fost de doar 43% în 2020, cu mult sub media europeană de 72%.

Femeile rome au o speranţă de viaţă de 71 de ani, iar bărbaţii de 67 de ani, faţă de 82 şi respectiv 76 de ani pentru populaţia generală.

Cifrele sunt dramatice și în ceea ce privește educația, astfel că, potrivit documentului, 71% dintre tinerii romi părăsesc sistemul de învăţământ prematur, o proporţie care în rândul tinerilor cu vârste de 18-24 de ani din UE este de doar 10%.

Dintre cei care sunt şcolarizaţi, mulţi copii cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani merg la o şcoală segregată (52%, faţă de 44% în 2016), fenomen întâlnit în special în Slovacia şi Bulgaria.

Romii, primele victime

Rezultatele sondajului arată „evoluţii pozitive în lupta împotriva hărţuirii şi a violenţei motivate de ură, dar nicio îmbunătăţire reală în ceea ce priveşte discriminarea".

„Multe ţări încă nu ating obiectivele stabilite în cadrul planului pe 10 ani al UE pentru romi", care urmează să se încheie în 2030, avertizează FRA.

Agenţia se teme de efectele pandemiei de COVID-19 şi ale inflaţiei, „populaţiile vulnerabile şi în special comunităţile de romi" fiind „primele victime".

Raportul se bazează pe un sondaj realizat de FRA în 2021 în rândul romilor din Croaţia, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, Italia, Portugalia, România, Spania, precum şi Macedonia de Nord şi Serbia, două ţări candidate la UE.

În Bulgaria şi Slovacia, datele au fost colectate de autorităţile naţionale, cu sprijinul FRA.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite