Autobuzele electrice care vor circula în curând în Slatina. „Vom avea o flotă completă de 18 autobuze“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un autobuz de prezentare a fost adus marţi, 23 noiembrie 2021, la Slatina FOTO: Alina Mitran
Un autobuz de prezentare a fost adus marţi, 23 noiembrie 2021, la Slatina FOTO: Alina Mitran

Un autobuz electric de prezentare a ajuns marţi, 23 noiembrie, la Slatina. De la sfârşitul lunii decembrie, timp de cinci luni, câte două astfel de autobuze vor fi livrate lunar, acestea urmând să înlocuiască actuala flotă a operatorului local de transport în comun.

Până la mijlocul anului viitor vor fi puse în circulaţie la Slatina 10 autobuze electrice, înlocuind treptat autobuzele aflate acum în dotarea societăţii de transport local Loctrans. Acestea au fost achiziţionate de Primăria Slatina prin fonduri obţinute prin Programul Operaţional Regional, un program în valoare totală de 25 milioane lei. 

Pentru cele 10 autobuze şi 10 staţii de încărcare lentă, precum şi pentru echipamente hardware şi aplicaţii software aferente acestora primăria a încheiat în martie 2021 un contract în valoare de 19.928.000 RON, fără TVA, cu firma ANADOLU AUTOMOBIL, conform e-licitatie.ro. 

„După cum ştiţi, Primăria municipiului Slatina a accesat un proiect pe POR, o sumă de 25 milioane lei, din care am cumpărat 10 autobuze full-eletric, adică 10 autobuze ecologice, cu o lungime de 10 metri, cu 32 locuri pentru pasageri, care vor începe să sosească în municipiul Slatina începând cu decembrie, sfârşitul lunii, anul acesta. În fiecare lună vor veni câte două, astfel, în cinci luni vom avea o flotă completă de 10 autobuze şi 10 staţii de încărcare lentă pe care le vom face în baza Loctrans“, a declarat primarul Slatinei, Emil Moţ, cu ocazia prezentării autobuzului. 

   

Alte opt autobuze electrice vor ajunge în municipiu în baza unui alt program. „Este o primă parte, este un prim proiect, pentru că municipiul Slatina a mai accesat şi prin Ministerul Dezvoltării o finanţare de alte 27 milioane lei prin care am mai cumpărat încă opt autobuze full-electric, cu o lungime de 12 metri, acelea au 35 de locuri, şi vom avea, în final, la sfârşitul anului 2022, o flotă completă de 18 autobuze full-electric, ecologice, şi transportul nostru în comun va fi cu totul şi cu totul schimbat“, a adăugat primarul. 

Primarul Emil Moţ a invitat jurnaliştii la un tur de oraş cu autobuzul electric FOTO: Alina Mitran

autobuz electric slatina - foto alina mitran

Autobuzele care urmează să intre în circulaţie sunt prevăzute cu rampă de acces pentru scaunele rulante, iar printre facilităţile oferite călătorilor vor fi conexiune WI-FI şi prize USB pentru încărcarea dispozitivelor electronice. Aceste autobuze au o autonomie de 200 kilometri, iar bateria se încarcă complet în staţia de încărcare lentă în 6 ore, a precizat reprezentantul firmei care a adus la Slatina autobuzul de prezentare. Administraţia publică a optat ca autobuzele să aibă culoarea verde, a mai precizat primarul Moţ.

Autobuzele vechi vor fi retrase

La această dată, Loctrans are în circulaţie 18 autobuze, cumpărate în primul mandat al primarului Darius Vâlcov, şi trei mini-bus-uri achiziţionate în ultimii ani. Cu ele sunt acoperite toate cartierele Slatinei, inclusiv cartierele periurbane: Satu Nou, Clocociov, Cireaşov şi Sărăceşti. Autobuzele vechi urmează să fie retrase din circulaţie pe măsură ce noile autobuze electrice vor fi recepţionate. Cât despre suplimentarea rutelor existente (la această data se circulă în municipiu pe 10 linii), aceasta se va face în măsura solicitărilor, a mai precizat edilul. 

Noile autobuze vor avea rampă pentru accesul cu scaunul rulant FOTO: Alina Mitran

autobuz electric slatina - foto alina mitran

Modernizarea transportului local include crearea unui sistem de management integrat, a mai spus primarul Moţ. Vor fi montate semafoare inteligente, care vor fi coordonate în funcţie de valorile de trafic. De asemenea, în oraş vor fi montate şi trei staţii de încărcare rapidă pentru autobuzele electrice. La această dată nu este foarte  clar dacă odată cu intrarea în circulaţie a noilor autobuze electrice va fi modificat şi preţul unei călătorii. Cert este, însă, faptul că autobuzele vor circula cu o frecvenţă de 10-15 minute pe cele mai solicitate rute, astfel încât, se speră, slătinenii să fie încurajaţi să apeleze cât mai rar la maşina personală pentru a se deplasa în oraş.

„Autobuzul oferă, din punctul nostru de vedere, tot confortul. Acum, noi nu putem să le impunem să meargă cu autobuzul. Este ecologic, nu poluează absolut deloc, maşinile noastre poluează. Vom avea 18, sunt arhisuficiente pentru întreaga Slatină, nu numai să deservească platformele industriale. Vor trece din 10 în 10 minute, din 15 în 15 minute, cum o să facem programul. Eu sper ca slătineanul să le folosească cât mai mult“, a mai spus primarul Emil Moţ.

Un autobuz similar celor care vor fi livrate începând cu luan decembrie a fost adus la Slatina pentru o prezentare FOTO: Alina Mitran

autobuz electric slatina - foto alina mitran

Vă recomandăm să citiţi şi:

Spre surprinderea călătorilor, regii Spaniei, Felipe şi Letizia, au mers cu autobuzul prin Madrid şi au stat de vorbă cu oamenii

Urbino 12, autobuzul alimentat cu hidrogen, testat şi prezentat la Constanţa

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite