S-au folosit de acte falsificate ca să obțină ilegal fonduri europene. Unul dintre inculpați a încheiat o înțelegere cu procurorii

0
Publicat:

Doi brăileni sunt acuzați de folosirea de declarații false și fals material în în scrisuri oficiale. Procurorii anticorupție susțin că cei doi au falsificat adeverințe și contracte ca să încaseze pe nedrept 88.000 de lei din fonduri europene.

Cei doi fermieri au obținut ilegal 88.000 de lei din fonduri europene FOTO arhivă Adevărul
Cei doi fermieri au obținut ilegal 88.000 de lei din fonduri europene FOTO arhivă Adevărul

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au trimis în judecată o brăileancă pentru folosire sau prezentareacu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

„În cursul anului 2021, inculpata ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente falsificate chiar de ea (adeverințe, contract închiriere etc.) pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru o suprafață de teren de 32,60 ha pe care nu o deținea în realitate”, au stabilit anchetatorii.

Prin aceste demersuri, femeia ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 34.053 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brăila cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Acord cu DNA ca să scape de închisoare

Procurorii DNA Galați au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor articolului 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unui bărbat, în sarcina căruia s-au reținut aceleași infracțiuni: folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

„În perioada 2019 - 2020, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente falsificate chiar de el (adeverințe, contract închiriere etc.) pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate”, spun procurorii anticorupție.

Prin aceste demersuri, bărbatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 53.986 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.

În prezența avocatului, brăileanul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi.

Pe parcursul termenului de supraveghere, bărbatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei comunei Rîmnicelu, județul Brăila sau la Școala Gimnazială din comuna Rîmnicelu. Dosarul de urmărire penală împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Brăila.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite