FOTO O altfel de poveste de Sfântul Valentin. Un sibian şi soţia lui se iubesc de 50 de ani ca-n prima zi, deşi nu şi-au putut vorbi niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sotii Lascu in tinerete, alaturi de doi dintre copiii lor
Sotii Lascu in tinerete, alaturi de doi dintre copiii lor

De Ziua Îndrăgostiţilor, Adevărul vă prezintă o altfel de poveste de iubire. Un bărbat hipoacuzic şi o femeie surdo-mută şi nevăzătoare trăiesc de aproape 50 de ani cea mai frumoasă poveste de dragoste. Atât de frumoasă, încât ea ştie exact unde să meargă la el, în atelierul de pictură, deşi nu vede, iar el nu-i dă drumul la mână niciodată, iar la masă îi pregăteşte cu atenţie cele mai mici bucăţele de pâine, ca să poată mânca mai uşor.

„Nenea Lascu, cât de mult o iubeşti pe Maria?”, întreabă zâmbind asistenta socială, şi braţele lui nenea Lascu se deschid larg, într-o îmbrăţişare mare cât infinitul, iar ochii se umplu, discret, de lacrimi. Atât de mult o iubeşte, cât îmbrăţişarea aceea fără sfârşit. 

Lângă el, în camera cochetă de la Centrul de Recuperare Adulţi din Cisnădie, Maria zâmbeşte senin, în timp ce o rază de soare târziu mângâie chipul brăzdat de ani. În urmă cu aproape 50 de ani, la actualul Centru de Integrare prin Terapie Ocupaţională din Dumbrăveni, Nenea Lascu, azi în vârstă de 68 de ani, o cunoştea pe Maria, acum în vârstă de 70 de ani, atunci o fată atât de frumoasă încât i-a topit pe loc sufletul. Aşa că, într-o primăvară plină de poveşti, şi-a făcut curaj şi a invitat-o la o cofetărie din Dumbrăveni, unde, îşi aminteşte şi acum, de parcă ar fi fost ieri – a întrebat-o elegant ce serveşte iar ea i-a răspuns prin semne, zâmbind timid, „o prăjitură şi un suc”. Maria e surdo-mută şi, dacă la început vedea şi vorbeau prin semne, peste ani a orbit definitiv, însă toate astea nu l-au făcut nicio secundă să o iubească mai puţin, şi nu au umbrit cu nimic o poveste de dragoste care te lasă şi astăzi fără cuvinte. 

   

lascu cisnadie

„Prima dată când am văzut-o arăta foarte bine, era frumoasă, şi pe urmă m-a iubit foarte mult, eram şi eu un bărbat frumos”, spune zâmbind, iar mâna lui se opreşte, protectoare şi acum, pe umărul delicat al femeii. A dus-o în scurt timp la părinţi, iar în 1972 s-au căsătorit şi au părăsit centrul, angajându-se amândoi la o cooperativă din Sibiu. 

Din iubirea fără cuvinte vin pe lume patru copii, toţi perfect sănătoşi, care acum sunt plecaţi în Spania. Primesc la un moment dat o locuinţă pe care o pierd apoi în favoarea unei nepoate, iar în 1990 ajung din nou la centrul de la Dumbrăveni, acolo unde a început povestea lor de iubire. De acolo ajung la Cisnădie în 2013 şi, odată ce-i cunosc, angajaţii de aici îi privesc de fiecare dată cu un nod de emoţie în gât. Spun că n-au mai văzut o asemenea legătură niciodată. 

   

lascu cisnadie

Nenea Lascu nu-i dă niciodată drumul la mână soţiei sale. Peste tot pe unde merg, la plimbare, la masă sau la tratament, o ţine atent, cu aceeaşi dragoste cu care a strâns-o de mână demult, într-o primăvară devenită poveste. Deşi nu vede, Maria face paturile şi ordine în dulap, iar unul dintre cele mai emoţionante momente e cu siguranţă cel în care merge în atelierul de pictură direct la locul unde stă soţul ei, fără să o îndrume nimeni, pe pipăite. Întotdeauna, ştie exact unde stă. 

Nenea Lascu nu pleacă nicăieri fără ea, când s-a făcut o excursie de la centru şi i s-a spus că ea nu poate să vină a preferat să nu mai meargă nici el, când s-a internat i-a pregătit atent bagajul pentru spital. La masă, pentru că ştie că mănâncă greu, îi îndepărtează atent coaja de la pâine, rupe apoi felia în bucăţele, i le pune în castron, amestecă. „Sunt absolut superbi, un model frumos de cuplu”, spune zâmbind psihologul centrului. 

lascu cisnadie

Chiar dacă sunt altfel decât marea majoritate a semenilor lor, Nenea Lascu spune că au avut cea mai frumoasă viaţă împreună. S-a bucurat foarte tare când s-au născut copiii, apoi nepoţii, când familia vine la Cisnădie în vizită. O prietenă de familie a copiilor, asistentă medicală la Cisnădie, vine la ei şi are grijă să nu le lipsească nimic. Bănuţii din pensie îi economisesc, şi Nenea Lascu visează că într-o zi va putea din nou să-i ofere Mariei o casă a lor. 

Pereţii camerei cochete sunt acoperiţi cu picturi frumoase, făcute de Nenea Lascu la atelierul de ergoterapie. Raza de soare le mângâie timid, oprindu-se peste ultimul desen, o biserică pictată deopotrivă cu pensula şi cu sufletul. Privirea bărbatului mângâie crucea pictată, apoi chipul drag al Mariei. O strânge în braţe, în ochi cu toată dragostea aceea fără sfârşit. „Nenea Lascu, cât de mult o iubeşti pe Maria?”. „La fel de mult, întotdeauna”. 

lascu cisnadie

Vă mai recomandăm:

FOTO Vacanţă la Albota, oaza de linişte din inima Făgăraşilor

La aproximativ 60 de kilometri de Sibiu, în inima naturii şi în decorul de poveste al munţilor Făgăraş, un complex turistic dezvoltat de un investitor german vă aşteaptă cu cele mai bune preparate din păstrav, pâine şi deserturi de casă, lacuri de pescuit şi peisaje care îţi taie respiraţia.

Drumeţie în munţii Făgăraş. De pe Valea Moaşei la Chica Fedeleşului, Chica Pietrelor şi Turnu Roşu

Un traseu montan de poveste, parcurs pe îndelete, în două zile, vă aşteaptă să-l descoperiţi în cadrul celei mai frumoase campanii „Adevărul“ „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“.

Vacanţă de poveste la Răşinari, în satul copilăriei lui Goga şi Cioran

La doar 10 kilometri de Sibiu, un sat românesc autentic, pitoresc şi plin de poveşti frumoase vă aşteaptă să-l descoperiţi în cadrul celei mai frumoase campanii Adevărul, „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă”.

Drumeţie de poveste pe vârful Negoiu, muntele de pe care se vede Dunărea

Minunile ascunse ale Făgăraşilor curg de la cabana Negoiu pînă pe vârf de munte, într-un tablou de poveste care îţi umple sufletul şi îţi taie respiraţia. Haideţi cu noi într-o excursie minunată, în cadrul campaniei Adevărul „125 de locuri pentru care iubim România“.

FOTO VIDEO Cu bicicleta pe vârful Măgura. Împrejurimile de poveste ale Sibiului, descoperite pe două roţi

Bicicliştii experimentaţi spun că traseul până pe vârful Măgura nu e unul uşor, dar merită din plin tot efortul. Priveliştea de pe vârf opreşte parcă timpul şi te lasă fără cuvinte.

VIDEO FOTO Drumeţie în munţii Făgăraş. Peisaje de poveste şi casacada Şerbota, cea mai frumoasă din zona Făgăraşilor

Cu rucsacul în spate şi cu nelipsitul aparat de fotografiat Munţii Făgăraş vă aşteaptă cu peisaje de poveste, care încântă ochiul şi bucură sufletul. În campania „125 de locuri pentru care iubim România“, vă invităm la drum prin Făgăraş!

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite