FOTO Cum va arăta Dorobanţul de Oradea. Strada Vasile Alecsandri devine pietonală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strada Vasile Alecsandri va deveni pietonala
Strada Vasile Alecsandri va deveni pietonala

Un proiect de peste 3.2 milioane de euro va transforma strada Vasile Alecsandri în Dorobanţi de Oradea. La Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest a fost depus proiectul de transformare în zonă pietonală, astfel că, în funcţie de data la care acesta va fi acceptat, vor începe lucrările.

După şedinţa extraordinară a Consiliului Local Oradea, în care s-au aprobat indicatorii tehnico-economici ai proiectului de reabilitare a străzii Vasile Alecsandri, reprezentanţii Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională s-au deplasat la Cluj-Napoca, în vederea depunerii spre finanţare a acestui proiect suplimentar.

În cazul în care,  Agenţia va răspunde favorabil într-o lună, se va trece la licitare, astfel că investiţia trebuie finalizată în acest an. În cazul în care răspunsul va veni mai târziu, proiectul va fi finanţat pe programul 2014-2020.

Din bani proprii ai municipalităţii, în acest an se vor face racordurile la reţeaua termică primară şi vor fi instalate 11 module termice. Proiectul de transformare în pietonală a acestei străzi se ridică la 3,2 milioane de euro, o valoare mare pentru că se doreşte realizarea unei canalizaţii tehnice, în care vor fi adăpostite toate reţelele electrice.

O altă noutate este montarea unor marchize (umbrele) în zona mediană a viitorului pietonal, cu deschidere dublă, pe care fiecare comerciant le va putea închiria de la Primărie.

"Aceste marchize vor costa 300.000 de euro şi le vom închiria comercianţilor. Fiecare comerciant îşi va aduce mobilierul său, în funcţie de nuanţele şi tipul stabilit. Fiecare marchiză va fi racordată la canalizaţia tehnică, cu acces direct la apă, curent electric etc.", a explicat viceprimarul Mircea Mălan.

Pietonalul de pe Alecsandri va avea o lăţime de 13,5 m lăţime, cu 2,5 m pentru pietoni, apoi 4 m lăţime vor avea aceste marchize, alţi 4 m vor fi pentru pietonal şi excepţional pentru intervenţia pompierilor şi a salvărilor, respectiv 2,5 m pietonal. Strada va fi pavată cu piatră în nuanţe naturale, asemănătoare celei din Piaţa Unirii. La intrarea în Pasajul Vulturul Negru, se va amenaja o fântână, reflectând modelul floral din pasaj.

 Primăria doreşte deschiderea unei legături pe lângă fosta fabrică Oradinum, cu strada Independenţei. În zona mediană se doreşte plantarea unor copaci. Totodată, s-au purtat negocieri cu proprietarii clădirilor şi spaţiilor comerciale în vederea renovării faţadelor, cu posibilitatea unei scutiri de taxe pe proprietate pe cinci ani. Va exista şi un sistem audio unitar, astfel ca terasele să nu aibă fiecare altă muzică. Valoarea proiectului s-a ridicat la 24.000 euro, iar cel care a avut o contribuţie la realizarea lui este arh. Adrian Sabău.

Mai puteti citi:

UDMR-istul Istvan Huszar, noul viceprimar al Oradei. PSD a pierdut postul

PSD-ul a pierdut postul de viceprimar al municipiului Oradea. Social democratul Ovidiu Mureşan a fost schimbat din funcţie în şedinţa Consiliului Local, la propunerea membrilor PNL, fiind înlocuit cu un reprezentant al UDMR, consilierul Huszar Istvan.

Se închide centrul Oradei pentru traficul auto. Încep marile lucrări

Se închide circulaţiei în zona centrală a oraşului. Măsura va fi luată începând cu noaptea de duminică spre luni ora 00.00, ca urmare a începerii lucrărilor de reabilitare a Pieţei Unirii, de reabilitare şi consolidare a liniei de tramvai dinspre Parcul 1 Decembrie până la strada Primăriei, a lucrărilor de canalizare pe strada Independenţei, dar şi a lucrărilor de execuţie a parcării subterane din spatele statuii lui Mihai Eminescu.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite