Drumul spre Păltiniș și autostrada A1, în Sibiu, închise. Circulația, reluată după 12 ore VIDEO UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce mai toată ziua de sâmbătă, 4 februarie, s-a circulat în mai alte zone din Sibiu în condiții extreme de iarnă, înainte de miezul nopții, autoritățile au decis să închidă A1 și drumul spre Păltiniș.

Ninsorile abundente și viscolul puternic au determinat închiderea A1 în Sibiu între Boița și Cunța
Ninsorile abundente și viscolul puternic au determinat închiderea A1 în Sibiu Foto CNAIR

UPDATE, ora 12:00 La 12 ore de la luarea deciziei de închidere a drumului către stațiunea Păltiniș, s-a decis redeschiderea sa. „Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu informează că traficul rutier pe DJ 106A Sibiu- Păltiniș se va relua astfel: începând cu ora 12:00, pe sensul de mers Păltiniș - Sibiu; începând cu ora 13:30, pe sensul de mers Sibiu - Păltiniș. Facem apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate”, a transmis Elena Welter, purtătoarea de cuvânt a Poliției Județene Sibiu.

Și pe A1 circulația a fost reluată parțial. Traficul rămâne deocamdată închis între Sibiu și Boița, tronsonul kilometric 224 – 237, fiind deviat pe DN 1/DN 7.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Din cauza condițiilor meteorologice, a avertizărilor de Cod portocaliu emise inclusiv pentru sudul județului Sibiu, autoritățile au luat decizia de a închide, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 4/5 februarie, două artere rutiere din Sibiu (vezi video). Este vorba despre A1 Sibiu Deva și de drumul care face legătura cu stațiunea Păltiniș.

Decizia de drumuri închise a fost luată cu puțin timp înainte de miezul nopții de sâmbătă pentru DJ 106A Sibiu - Păltiniș, și cu o oră mai devreme pentru tronsonul dintre Boița și Cunța al A1. 

„De la ora 24:00, ambele sensuri Sibiu - Păltiniș, blocate”

Pe parcursul zilei de sâmbătă, au existat mai multe sesizări legate de drumul care duce spre stațiunea montană Păltiniș: unii s-au plâns că au rămas blocați, din cauza zăpezii de pe carosabil, alții au atenționat că nu se poate urca decât cu lanțuri sau cu mașini cu tracțiune integrală.

„Din cauza ninsorii abundente, a viscolului puternic și vizibilității reduse, începând cu ora 23.30, DJ 106A Sibiu- Păltiniș este blocat pe sensul spre Păltiniș, iar de la ora 24:00, vor fi blocate ambele sensuri”, a transmis purtătoarea de cuvânt a Poliției Județene Sibiu, Elena Welter.  

Sursa citată a explicat și de ce s-a luat această decizie: „Precizăm ca vizibilitatea redusă face imposibilă acțiunea utilajelor de deszăpezire, dar acestea vor acționa pentru redeschiderea circulației în condiții de siguranță imediat ce condițiile meteorologice o vor permite”.

În atare condiții, șoferilor li s-a recomandat să dea dovadă de înțelegere și prudență în trafic: „Facem apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate”.

În ciuda sesizărilor turiștilor, care s-au plâns că drumul spre Păltiniș este periculos, plin de gheață, pentru că nu s-a intervenit la timp de către drumari, motiv pentru care unii s-au văzut siliți să tragă pe dreapta, compania de Drumuri și Poduri SA Sibiu a ținut să precizeze sâmbătă seara că din cauza ninsorii abundente cele trei utilaje cu lamă nu a reușit să facă față, deși până la ora 19:00 se folosiseră peste 30 de tone de material antiderapant.

Circulația închisă între Boița și Cunța, pe A1, în Sibiu

Pentru A1 Sibiu - Deva, anunțul a fost făcut de Centrul Infotrafic al Inspectoratului General de Poliție, care a venit și cu o serie de recomandări pentru participanții la trafic: „Înainte de a pleca la drum, informați-vă cu privire la condițiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasați și echipați-vă mașina corespunzător, cu anvelopele de iarnă! Sporiți atenția la intrările și ieșirile de pe poduri sau la încrucișările cu autovehiculele cu gabarit mare şi evitați oprirea sau staționarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe. În condiții de trafic intens, păstrați-vă calmul, respectați toate regulile de circulație și nu blocați intersecțiile. De asemenea, nu vă angajați în depășirea coloanelor de autovehicule. Folosirea luminilor de către toți conducătorii auto reduce riscul producerii unor accidente rutiere. Curățați farurile și blocurile de semnalizare și folosiți corespunzător instalația de ventilație - climatizare!”.

Și reprezentanții CNAIR au menționat: „Din cauza ninsorii abundente, a viscolului și a vizibilității reduse (10 – 15 m), CNAIR și Poliția Rutieră au decis să închidă circulația pe A1 între Cunța și Boița, km. 224+000 – km. 292+000. Precizăm ca vizibilitatea redusă face imposibilă acțiunea utilajelor de deszăpezire, dar acestea vor acționa pentru redeschiderea circulației în condiții de siguranță imediat ce condițiile meteorologice o vor permite”.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite