FOTO Câinele poliţist care miroase şi minciuna. Ce cazuri a soluţionat Teba, patrupedul care face parte din cel mai bun cuplu canin al Poliţiei Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teba, un câine de urmă care îşi desfăşoară activitatea alături de poliţiştii din Maramureş, face victime pe bandă rulantă printre infractori. Ultima misiune a ciobănescului german în vârstă de 4 ani a fost dovada că patrupedului nu-i scapă nici minciuna. Câinele poliţist Teba, împreună cu conductorul său, au fost premiaţi în acest an cu distincţia de „Cel mai bun cuplu canin” al Poliţiei Române.

Inteligent, plin de energie şi cu un miros dezvoltat să prindă orice infractor, Teba duce la bun sfârşit misiunile în care este angrenat. Pregătit la Centrul Chinologic din Sibiu, ciobănescul german are doi conductori, Alin Ţîţoc şi Zoltan Bandi, alături de cel din urmă fiind recompensat cu distincţia de „Cel mai bun cuplu canin” al Poliţiei Române.

Miroase toate indiciile 

Anchetatorii apelează la căţeluşă de fiecare dată când au nevoie de un ajutor esenţial în a descoperi indicii legate de o activitate infracţională. Până acum, Teba i-a ajutat pe poliţiştii din Maramureş să dea de urmele unui tânăr în vârstă de 20 de ani care înţepa cauciucurile maşinilor, în localitatea Satulung. 

„Sub coordonarea conductorului, Teba i-a condus pe poliţişti la un imobil din aceeaşi localitate. Acolo, poliţiştii au identificat un tânăr de 20 de ani, bănuit de comiterea faptei. În urma extinderii cercetărilor, poliţiştii au stabilit că acesta este bănuit de comiterea a încă opt infracţiuni”, a explicat Florina Meteş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş. 

Teba a mirosit şi urmele unei hoaţe de 16 ani care a furat din locuinţa unui bărbat de 78 de ani suma de 11.200 de lei şi un telefon mobil. Mirosul ei fin au recomandat-o şi colegilor din judeţul Satu Mare, care au apelat la câinele poliţist pentru a soluţiona un caz de omor produs în localitatea Apa.

„Pentru mine, Teba e ca şi cum ar face parte din familia mea. Este o căţeluşă foarte bună, inteligentă, plină de energie. Am ajuns să cred că nu mă pot baza pe nimeni ca şi pe ea. Este un beneficiu să o am lângă mine. De multe ori vin dimineaţa supărat sau cu gândurile mele, se joacă cu mine şi uit. Majoritatea dintre misiunile derulate împreună le-am încheiat cu succes. Cam toate misiunile au acelaşi nivel de dificultate pentru că niciodată nu şti la ce să te aştepţi în teren. Teba este un ajutor de nădejde”, a spus Alin Ţîţoc, şeful Grupei Canine a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Maramureş. 

Nu-i mai scapă nici minciuna 

Cel mai recent caz soluţionat de Teba vine încă o dată să confirme abilităţile patrupedului. La finele lunii trecute, o femeie din Sălsig a anunţat la 112 că din locuinţa fiului ei persoane necunoscute au furat o plasmă. 

„Întrucât apelanta a declarat că nu deţine cheie de acces în imobil, Teba a intrat pe geam. După doar câteva secunde s-a întors şi s-a îndreptat spre femeia care a sesizat furtul. Pusă în faţa faptului, femeia a revenit asupra celor sesizate precizând că din locuinţa fiului nu a fost practic sustras niciun bun, că ea a intrat în locuinţă pe geamul respectiv şi că nu doreşte să depună plângere. Pentru alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, femeia a fost sancţionată contravenţional conform prevederilor Legii cu amendă în cuantum 1.000 lei”, a explicat Florina Meteş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş. 

Cel mai fidel coleg 

Alin Ţîţoc, unul dintre conductorii lui Teba vede fiecare misiune alături de ciobănescul german ca pe o acţiune greu de comparat cu altceva. 

„Nu ştiu dacă aş găsi ceva cu ce să o compar. De asemenea, nu ştiu dacă vreodată m-aş putea lipsi de ea. Am aşa o bucurie, o satisfacţie când reuşim să facem ceva împreună. E recompensată de fiecare dată. Îşi primeşte mingea preferată, jucăria pentru a se juca. Asta pe lângă ataşamentul meu faţă de ea”, a spus Alin Ţîţoc, conductorul câinelui poliţist. 

Citeşte şi

VIDEO Două turiste din Ucraina s-au rătăcit în Parcul Munţii Rodnei. Cum au fost găsite de către salvatori

FOTO Primul profesor titular de Limba romani din Maramureş. Ce l-a determinat pe bărbatul care a refuzat un post în Poliţie să ia examenul la 59 de ani

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite