S-au pomenit cu datorii la bănci, deşi nu au împrumutat niciun leu. Păţania de coşmar a unor pensionari din Vâlcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bani Foto Arhivă Adevărul
Bani Foto Arhivă Adevărul

Şapte pensionari din Vâlcea s-au trezit că sunt datori la bănci, fără să facă nici un împrumut. Un bărbat care s-a dat drept funcţionar bancar s-a folosit de datele lor personale, clonând aplicaţii mobile banking, iar acum aşteaptă să fie arestat pentru escrocheriile făcute.

Procurorii vâlceni au demarat o acţiune penală, la data de 18 aprilie, faţă de un bărbat reţinut de poliţişti pentru înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals privind identitatea, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi acces ilegal la un sistem informatic, toate în formă continuată.

Potrivit anchetei oamenilor legii, timp de opt luni, bărbatul care s-a pretins a fi funcţionar bancar a reuşit să convingă şapte pensionari să-i divulge o serie de informaţii personale cu ajutorul cărora a reuşit să obţină o serie de credite online, în numele acestora. Prejudiciul depăşeşte 10.000 de euro.

Marţi, 19 aprilie, vâlceanul va fi prezentat unui judecător de drepturi şi libertăţi, din cadrul Tribunalului Vâlcea, cu propunerea de arestare preventivă.

Totul, spun procurorii, a început în vara anului trecut: „Din probatoriul administrat în această cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că în perioada 5 august 2021 - 14 martie 2022, inculpatul, profitând de lipsa cunoştinţelor de specialitate în ceea ce priveşte folosirea aplicaţiilor de online banking, a indus în eroare mai multe persoane vătămate: şapte pensionari şi trei societăţi de creditare. Prin manopere frauduloase, constând fie în clonarea unor aplicaţii de mobile banking, fie în folosirea de calităţi mincinoase - prezentându-se drept funcţionar bancar -, a obţinut credite online în numele persoanelor fizice, fără acordul acestora”, se specifică într-un comunicat al procurorilor vâlceni.

Aceeaşi sursă a mai menţionat că în plus, vâlceanul a accesat fără drept aplicaţiile bancare şi conturile victimelor, şi a transferat în conturile sale sume importante de bani din conturile persoanelor vătămate şi a retras de la ATM-uri alte sume de bani din aceleaşi conturi. 

„Prejudiciul cauzat în urma activităţii infracţionale desfăşurate de către inculpat se ridică la suma de 50.293 de lei şi 3.010 euro”, au mai menţionat procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

Ancheta, derulată cu ajutorul poliţiştilor din cadrul Biroului Investigaţii Criminale al IPJ Vâlcea şi al Serviciul pentru Acţiuni Speciale, va continua. 

Vă mai recomandăm şi:

Oraşul din România unde facturile la încălzire s-ar putea reduce. Apa geotermală, resursă pentru agentul termic

Povestea fabuloasă a regizoarei care va ridica de la zero primul teatru privat din Bucureşti şi legătura cu scriitorul francez Pascal Bruckner

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite